Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda nie je v dobrom stave
Búda nie je v dobrom stave Zatvoriť

Búda Maringotka Gelharová nad Brezovicou

Levočské vrchy sú stále pre širokú verejnosť neznáma oblasť. A hoci je všeobecne známe, že mieste lesy utrpeli poriadne rany, stále majú čo ponúknuť. Najmä severná časť pohoria ešte poskytuje mnohé pekné miesta. Zato so strechou nad hlavou v tejto časti to je obtiažnejšie. Preto prinášam aspoň krátky článok o malej búde nad obcou Brezovica, ktorá môže poslúžiť ako východiskový bod k začiatku alebo ku koncu túry.

Poloha
Levočské vrchy: neznačenou cestou z obce Brezovica smerom na Čiernu horu
Nadmorská výška
585 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.14934 ° SŠ
dĺžka: 20.8224 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 ľudia (1 na pohovke, 2 na zemi s vlastnou podložkou a spacákom)
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
v dedine Brezovica
Dalšie info
bez ohniska, bez okien a dverí

Plechová búda sa nachádza nad obcou Brezovica a leží na výhodnej polohe v mieste, kde vedie cesta na vrchol Čiernej hory. Značky by ste hľadali márne. Táto časť pohoria je len pre dobrodruhov. Teda aj celý objekt je skôr pre dobrodružne založených ľudí. Neponúka žiadny extra komfort navyše. Len strechu nad hlavou a celkom pohodlne vyzerajúce kreslo s pohovkou. Na prespanie ideálne miesto. V prípade vetra a dažďa však nepoteší, že maringotka nemá ani dvere, ani okná. Pravdepodobne slúžila (možno stále slúži) pastierom dobytka.

Búda je pozostatok starého obytného prívesu z dôb dávno minulých. Plechy sú skorodované, ale stále v relatívne dobrom stave. Vnútorný priestor má rozmery približne 2 x 4 metre. Nocľah ponúkne najviac trom ľuďom. Studnička v bezprostrednom okolí nie je. Ale stačí zbehnúť z kopca do dediny, tam sa isto nájde niekto ochotný, kto doplní zásoby vody. Takisto sa pri objekte nenachádza ohnisko. Bolo by zbytočné, pretože les je dosť ďaleko (vysoko).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie