Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Altánok Antalová v Sološnickej doline
Altánok Antalová v Sološnickej doline Zatvoriť

Prístrešok Altánok Antalová v Sološnickej doline

Po dlhšej dobe som opäť šiel s GPS partiou. Vychádzalo sa z Rohožníka a, samozrejme, išlo sa štýlom kolmo hore, kolmo dole. Peter sa rozhodol vystupovať na nami už vystúpené vrcholy zo všetkých svetových strán po ich jednotlivých rebrách. Tentokrát sme sa štvornožky škriabali na Veľký Petrklín a ešte krkolomnejšie z neho sa spúšťali do Sološnickej doliny. Kúsok od smerovníka sme na žltej objavili altánok pri kríži. Predtým tu bolo len ohnisko a kameninový stôl s lavičkami. Pri putovaní po Štefánikovej magistrále by sa v nečase mohol hodiť.

Poloha
Malé Karpaty (CHKO Malé Karpaty): Sološnická dolina - povyše rázcestia červenej a žltej značky (pri kríži)
Nadmorská výška
270 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.44986 ° SŠ
dĺžka: 17.24719 ° VD
» Mapa
Nocľah
maximálne 5 ľudí s karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
postranné prítoky Sološnického potoka
Spojenie
Rohožník, Doľany, Častá, Kuchyňa, Sološnica, Plavecké Podhradie

Prístup

  • po žltej zo Sološnice – 2,2 km
  • po žltej z Plaveckého Podhradia na Vápennú a z nej po červenej do Sološnickej doliny – 8 km
  • po modrej z Rohožníka do sedla Skalka a z neho po červenej do Sološnickej doliny - 11 km
  • po žltej z Dolian na Nad jarkami, po zelenej na Sklený vrch a z neho po žltej do Sološnickej doliny – 12,4 km
  • po žltej z Častej do Častianskej doliny, ztade po zelenej na Sklený vrch a z neho po žltej do Sološnickej doliny – 13 km

Objekt

Ide o klasický záhradkársky altánok s rozmermi asi 1,5 m x 2 m. Podlaha je drevená. Na nej sú dve lavice s operadlami a malý kovový stolík. Jedna stena altánka je odhora až po zem krytá umelohmotnou stenou, čím je zabránené pršaniu dovnútra z tejto strany. Strecha je kvalitná, pravdepodobne umelohmotná krytina (škridla). Pod strechou z bočných strán sú prekríženými latkami vytvorené dva trojuholníky. Tie síce dažďu nezabránia v preniknutiu dnu, ale dajú sa na ich spodné hrany pripevniť celty alebo pončá.

Hoci altánok nie je priestorovo veľký, podľa mňa sa tu v prípade núdze vyspia piati ľudia. Dvaja na laviciach a traja na zemi. Pre väčšie pohodlie sú potrebné karimatky. Celý altánok je položený na dvoch veľkých hranoloch, takže je kúsok nad zemou a i v prípade dlhšie trvajúceho dažďa, nehrozí mokrá podlaha od zeme.

Okolie

Naľavo od altánka je sedenie so stolom, lavičkou a tromi štvorcami – stoličkami. Sú vytvorené zo štrku, či ako to opísať a asi odolajú aj menej násilným vandalom. Neďaleko je dokonca odpadový kôš z podobného materiálu. Je tu tiež ohnisko a pod stromom v ohrádke kríž. Miesto istotne nie je určené na bivakovanie, ale ak niekoho pri putovaní po Štefánikovej magistrále prekvapí lejak, dá sa tu prespať. Kúsok je to k potoku i do lesa, takže o vodu a drevo nie je núdza.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie