Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozorovanie mŕtveho ramena
Pozorovanie mŕtveho ramena Zatvoriť

Túra Potulky lužnou krajinou v NP Donau Auen

Pozývam vás do prekrásnych zákutí lužných lesov, kde vládne príroda bez ľudských zásahov. Od založenia národného parku les môže rásť svojim vlastným tempom. Môžete obdivovať lužný les s pieskovými brehmi, mŕtvymi ramenami a ostrovmi. Len tam, kde rieka môže voľne tiecť, majú priestor na život jej zvierací obyvatelia.

Obdobie
jar – 2016
Pohoria
Rakúsko: Malá dunajská nížina (Kleine Ungarische Tiefebene / Podunajská nížina)
Doprava
Orth an der Donau (bus, parkovanie pri zámku)
SHOCart mapy
National park Donau Auen, Kompass (1 : 50 000)

Trasa

Zámok Orth – zámocký ostrov – turistický chodník Fadenbachrunde

Už dlhšiu dobu ma začali zaujímať Dunajské luhy v okolí Bratislavy, a tak som rozhodla ich spoznať. Túžila som navštíviť luhy aj u rakúskych susedov, konkrétne priamo v sídle NP Donau Auen v mestečku Orth. V poslednom čase bol národný park propagovaný v rôznych časopisoch a na bilboardoch ako lákadlo pre turistov. Nevedela som sa dočkať víkendu, ktorý strávime v rakúskom parku a bola som zvedavá, čo všetko nám ponúkne a čím nás prekvapí. Pozitívne je hlavne to, že tu majú počas sviatkov a vyhradených dní prehliadky v slovenskom jazyku. Vyrazili sme z Bratislavy v jednu peknú májovú nedeľu do blízkeho mestečka Orth an der Donau vzdialeného iba 35 km. Z Hainburgu sme prešli cez most, z ktorého som pozorovala mohutný Dunaj. V poliach sa nám objavovali zajace, na stromoch sedeli dravce a v diaľke sme videli vežičky zámku Orth. Zaujala ma tunajšia - rakúska architektúra, kde sú domy menších rozmerov. Nenájdete tu žiadne obrovské presklenené domy, ale skôr útulné domčeky. V Orthe sa nachádza na námestí biely morový stĺp a kostol. Zámok sa nám ukázal v plnej svojej kráse s peknými štyrmi vežičkami, bol pôvodne stredovekým vodným hradom, a dnes slúži ako správa NP. Je vstupnou bránou do lužného lesa s výstavou DonAuräume.

NP Donau Auen vznikol v roku 1996 s rozlohou 93 km2. Za vyhlásenie NP sa v roku 1984 pričinili ochranárski aktivisti, ktorí svojim protestom zabránili výstavbe vodnej elektrárne pri Hainburgu. Vďaka nim dnes môžeme obdivovať neporušenú lužnú krajinu plnú života. Park v tomto roku oslavuje 20. výročie. Celú územie je bezzásahové s výnimkou ťažby plantážneho kanadského topoľa.

Vstúpili sme do zámku, kde sa nachádza správa NP Donau Auen. Privítala nás milá pani a po anglicky sme sa dohovorili. Informačné centrum je vybavené s množstvom krásnych materiálov. Žiaľ, na Slovensku takéto niečo stále chýba. Toto by mala byť motivácia pre naše informačné centrá ako môže vyzerať propagácia krás daného regiónu. Nájdete tu krásne ilustrované knižky aj pre deti o prírode, stromoch, vtákoch a množstvo kníh o národnom parku, filmov, hračiek pre deti a hier s prírodnou tematikou, aby sa už od detstva učili o prírode a porozumeli jej. Pozitívne je, že tu majú informačné materiály aj v slovenskom jazyku. Dokonca aj plánik zámockého ostrova je pekne urobený pre slovenských turistov. Kúpila som si peknú magnetku korytnačky močiarnej, film divočina na veľtoku a krásnu obrázkovú knihu o rakúskych NP.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zaplatili sme vstupné do zámockého ostrova a prehliadku vnútorných priestorov zámku so slovenským sprievodcom. Vstupenka bola pekná nálepka, ktorú sme si nalepili na vetrovku. Obdržali sme pekne ilustrovaný plánik zámockého ostrova so 16 stanovištiami. Prešli sme na zámocké nádvorie, kde nám uprel zrak na obrovskú maketu vyzy veľkej v životnej veľkosti. Vyza na mňa pôsobila pravekým dojmom. Je to sladkovodná jeseterovitá ryba, ktorá žije v Čiernom mori. Môže vážiť až 1,5 tony a merať až 8 metrov.

Vyza sa vyskytovala aj v Dunaji a v okolí Viedne, kde mala svoje neresiská, až kým nebol Dunaj zregulovaný vodnými elektrárňami. Milióny rokov stará ryba, ktorá žila v časoch dinosaurov a my sme jej zamedzili podmienky na život... Predstavovala som si obriu rybu ako si pláva v dunajských vodách v dávnych dobách. Je mi ľúto, že ju nemôžem uvidieť naživo a len dúfam, že nebudeme vidieť aj ostatných obyvateľov prírody v múzeu, ale zachováme si pre budúce generácie prirodzené prírodné prostredie, aby sme mohli vnímať prírodu všetkými zmyslami. Súčasťou vstupenky je vyhliadková veža, do ktorej sme sa dostali po železných schodoch.

Výhľad sme mali na zámocký ostrov, nádvorie s vyzou a pozorovali sme na zámockej vežičke hniezdo s bocianom. Na azúrovo modrej oblohe lietali bociany a sokoly sťahovavé. Svojim piskotom nás vítali. Po príjemnom pozorovaní vtákov sme vstúpili do miestnosti, ktorá je venovaná 20. výročiu vyhlásenia NP a zahŕňa popis aktivít od roku 1996 - 2016 s peknými fotografiami. Na stenách sú umiestnené fotografie orliaka morského, mŕtve ramená Dunaja. Majú tu expozíciu vypchatého bobra vodného so svojou norou. Po drevených schodíkoch sme sa dostali na povalu, kde sme si mohli sadnúť na lehátka a pozorovať na veľkej obrazovke hniezdo bociana, ktoré je snímané kamerou a na ďalšej obrazovke sokola sťahovavého na hniezdisku. Mali sme šťastie, že sa sokol nadvihol a mohli sme vidieť pod jeho krídlami veľa vajíčok. Vtáky sa nachádzali priamo nad nami a počuli sme ich zvuky. Zostúpili sme do spodnej miestnosti, kde sme si pozreli zábery lužného lesa v každom ročnom období. Z vyhliadky sme sa presunuli k vstupu do zámockého ostrova, kde ma zaujali rastliny v kvetináčoch, ktoré sa nachádzajú v lužnom lese a sú pekne popísané. K dispozícií je farebne ilustrovaná publikácia venovaná rastlinám.

Zaujal ma obrovský kameň s úlomkami mušieľ a rôznych druhov lastúrnikov, ktorý sa nachádzal v tunajších vodách. Vstúpili sme do nádhernej prírodno-náučnej lokality. Po drevenom moste sme sa ocitli na zámockom ostrove, ktorý je vstupnou bránou do lužnej prírody. Pozrela som si mapku ostrova a prehliadka sa mohla začať.

Zámocký ostrov a jeho stanovištia:

  1. Európska korytnačka močiarna,
  2. Močiar s obojživelníkmi,
  3. Bobrie ohryzy,
  4. Hotel pre hmyz,
  5. Stopy a výlučky,
  6. Pri starom ramene,
  7. Podvodná pozorovateľňa,
  8. Smrť a život,
  9. Zrašelinovatelý dub,
  10. Pôvodné druhy plazov,
  11. Pozorovanie pri močarine,
  12. Stepný biotop,
  13. Lúčny biotop,
  14. Biotop odumretého dreva,
  15. Prírodné ihrisko,
  16. Syseľ.

Upútala ma obrovská napodobenina vtáčieho hniezda so slamou, kde sa môžu hrať deti. Môžete si vyskúšať chodenie po drevených kolíkoch, aby ste si precvičili vašu rovnováhu, alebo chodenie naboso. Stanovište sysľov obývali tiež ovečky, ktoré si pochutnávali na zelenej tráve a sem-tam vykukol syseľ, ktorý sa postavil a sledoval okolie. Treba byť tichšie a možno budete mať šťastie ho uvidieť. Presunuli sme sa k plazu roka 2015 - korytnačke močiarnej. Sadli sme si na drevenú lavičku a pozorovali sme v jazierku korytnačky, ktoré plávali a niektoré sa "vyhrievali" na slniečku a spoločnosť im robila žabka. Páči sa mi, že pred každou pozorovateľňou zvierat majú odpočinkové miesta na pokojné a ničím nerušené pozorovania. Zaujímavosti o druhoch rastlín, živočíchov a celkového kolobehu života Dunajských luhov si môžete prečítať na informačných tabuliach a krásne ilustrovaných knihách.

Kúsok ďalej si môžete pozrieť domček včiel. Suché drevo s dierami rôznych priemerov poskytuje vhodné útočište pre mnohé druhy divých včiel a ôs. Po pravej strane je väčšie jazierko s podvodnou pozorovateľňou, v ktorom sme zbadali krásne šťuky, ktoré ladne plávali. Majú tu zaujímavú ukážku vytvarovaných stôp napr. od diviaka, jeleňa, bobra a pod tým ukážku ich trusu. Je dôležité poznať pobytové znaky zvierat a názornou ukážkou je to veľmi poučné a zaujímavé. Deti si môžu pozrieť rôzne krídla dravcov, či parožie. Majú tu urobený lanový most, cez ktorý sa dá prejsť na druhú stranu. Pracovník z NP nám vysvetlil informácie ohľadom plazov, ktoré sa na ostrove vyskytujú a pred jazierkom nám napodobnil zvuky žiab, ktoré mu odpovedali hlasným kvákaním, vychutnali sme si pekný žabí koncert. Kladne hodnotím čistotu v parku, ktorý bol bez odpadkov.

Drevenou malou bráničkou sme vstúpili na peknú vyhliadku mŕtveho ramena Fadenbach, ktoré bolo vyzdobené popadanými bielymi peľmi, voľne popadanými stromami. Na vode plávala kačica s káčerom. Ticho lužnej prírody prerušilo ďobanie tesára čierneho na suchý starý strom. Obdivovali sme nádherného tesára s ohnivočerveným sfarbením hlavičky ako sa poctivo stará a ošetruje biotop, v ktorom žije. Užívala som si atmosféru pokoja a ďobanie sa ozývalo a umocňovalo atmosféru živého lužného lesa. Sadli sme si na lavičku a ticho sme sledovali lužné predstavenie, ktoré nám pripravila sama príroda. Nechcelo sa nám odísť, ale počuli sme kroky ďalších ľudí, ktorí tiež mali záujem si pozrieť krásu, tak sme im uvoľnili miesto a pomaly sme vyšli z raja prírodného života.

Zo zámockého ostrova sme prišli na veľkú lúku, kráčali sme úzkym chodníčkom popri lúke až sme sa dostali k obrovskému topoľu, ktorý bol vstupnou bránou do džungľového raja lužného lesa. Obdivovali sme mohutné topole, len tak sme si krky naťahovali, aby sme mohli obdivovať ich neskutočnú krásu. Vyzeralo to tu ako v nejakej bujnej zelenej džungli, kde príroda žije vlastným tempom bez ľudského zásahu slobodne a voľne až sa energia prenášala aj na nás. Prechádzali sme dreveným mostíkom cez rameno Fadenbach, kde sme pozorovali vyhrievajúce sa korytnačky močiarne na naplavenom dreve. V lese nás ovial príjemný jarný vzduch s vôňou rôznorodých rastlín. Drahá voňavka tu nemá žiadnu cenu a nedokáže preraziť neopakovateľnú vôňu lesa. Obdivovali sme vysokánske stromy, ktoré dosahujú mohutné rozmery. Nachádzajú sa tu stromy ako topoľ biely, čierny a vŕba biela. Oči si oddýchli od počítačovej techniky ako som svoj zrak upierala na sýtozelenú trávu posiatu kobercom medvedieho cesnaku, ktorého vôňa sa šírila navôkol a prebúdzala naše zmysly. Stromy boli obrastené brečtanom a z niektorých viseli závesy lian. Liany na stromoch navodzovali atmosféru pralesa. Vtáky preletovali z jednej strany na druhú a štebotali. Cítila som sa tu ako v džungli. Popadané stromy vo vode s rastlinstvom v objatí mohutných stromov vytvárali obraz nespútanej prírody.

Z mosta sme obdivovali krásne mŕtve rameno s machovými starými stromami. Na vodnej hladine sa odrážal obraz stromu, na ktorý svietilo slniečko. Krásny obraz prírody. Úzkym chodníčkom sme pokojne kráčali a po pravej strane sme obdivovali pomedzi stromy rameno, ktoré sa počas roka neustále mení. Jeho dynamika je fascinujúca. Môžete spoznať ramená vyschnuté alebo je všetko pod vodou a vstup je potom nemožný. Dreveným mostíkom sme kráčali na druhú stranu, kde sa nachádzali tabule NP Donau Auen s presne popísanými turistickými trasami a ich zaujímavosťami. Trasy majú označené rôznymi farbami a dĺžkou prechodu. Vybrali sme si na úvod nenáročný 2,5 km chodník. Zbadala som zaujímavý obrovský strom, v ktorom bola diera, tak sme pomaly vkročili do jeho veľkej dutiny. Bol to zvláštny pocit byť v strome. Prechádzali sme nenáročnou cestičkou a vychutnávali sme si krásu Dunajských luhov. Dostali sme sa na protipovodňovú hrádzu a odtiaľ sme sledovali plávajúceho káčera. Na lavičke sme si dali chlebík a pokračovali sme okružnou trasou smerom k zámockému ostrovu, kde nás čakali ďalšie zaujímavosti.

Lákala nás prehliadka podvodnej pozorovateľne. Vstúpili sme do podvodného sveta rýb a iných živočíchov. Boli sme ako diváci v kine, v ktorom sa nám príroda ukázala vo svojej jedinečnej kráse. Tmavú miestnosť osvetľovali veľké sklenené okná. Sadli sme si na lavičku a sledovali sme život plávajúcich rýb, nádherného jesetera, zelené riasy sa vlnili vo vodnej hladine. Malo to tu nádych vodného lesa. Predstavte si leknicu žltú, ktorá na vodnej hladine vyzerá ako malý kvietok, no jej dlhé stonky siahajú až na samé dno jazera. Plávajúce listy predstavujú dôležitý biotop pre mnohé druhy rýb. Na lavičke si môžete posedieť a sledovať priamy prenos vodného života s rybami dunajských ramien v ich prirodzenom prostredí. Väčšie rybky plávali s menšími. Vodné stromy boli obrastené rôznymi rastlinami. Som rada, že tu majú zaujímavosť, kde sa naučíte veľa poznatkov z prírody. Kochala som sa pohľadom na zubáča veľkoústeho, jesetera malého a šťuku severnú.

Bol to pre mňa zážitok mať možnosť uvidieť pulzujúci život pod vodou. Obdivovala som odraz stromov, ktorý vytváral pekný obraz prírody. Sú tu pekne popísané ryby, ktoré tu žijú. Z podvodného sveta sme sa presunuli k jazierku so žabami a v ďalšej časti je vyhradený priestor venovaný hadom, ktoré môžete vidieť v parku ako napr. užovku stromovú, užovku obojkovú, užovku fŕkanú a hladkú.

V lesíku mali ukážku mŕtveho bobra, aby nám priblížili rozkladnú činnosť živočíchov. Pozreli sme si zrašelinovatelý dub, podľa jeho letokruhov sa zistilo, že dub žil v rokoch 1321 až 1383. Vyše 600 rokov ležal na dne rieky, kým ho prúd nevyplavil. Odbočili sme k jazierku Muhldumpf, kde sa nachádza pozorovateľňa, z ktorej sme pozorovali vyhrievajúcu sa korytnačku močiarnu a z blízkeho mostíka sme uvideli krásne šťuky. Prehliadka zámku nám začínala o 13.30 h so slovenským sprievodcom. Mali sme čas, tak sme si vychutnali kávičku v kaviarni oproti zámku, na ktorý sme mali výhľad. Presunuli sme sa do vnútorných priestorov zámku, kde sme čakali na sprievodcu.

Prehliadka zámku

Zaujal ma krásne namaľovaný automat so vzorom stromu. Hodila som euro a vypadol mi pekný malý balíček s obrázkom lipy. Vo vnútri boli jej plody. Môžete si zobrať kúsok z prírody takouto formou. Wo die Natur zu Hause ist (Kde je príroda doma), privítal nás slovenský sprievodca. Boli sme len malá skupinka, tak sme mali možnosť sa pýtať na rôzne fakty ohľadom parku. Vstúpili sme do miestnosti, kde sme si na zemi pozreli mapku NP Donau Auen. Majú tu zobrazené v sklenenom akváriu kamene, ktoré sa nachádzajú pod vodou Dunaja. Je tu ukázaná dynamika pohybu štrku s kameňmi ako sa premiestňujú po prúde rieky. Presunuli sme sa k oddychovému miestu, ktoré slúži na ležanie, stačí sa započúvať do zvukov obyvateľov lužného lesa, či už je to zvuk tesára čierneho alebo kukučky. Ďalšou upútavkou je možnosť urobiť si fotku s rybou. Vojdete do otvoru v miestnosti, kde je umiestnená veľká maketa ryby a stačí sa pozrieť do kamery a na druhej strane vás môže niekto odfotiť a záber si môžete poslať na e-mail. Budete mať peknú spomienku na nádherne strávený deň v luhoch. V ďalšej časti sa pohodlne usadíte a na obrazovke sledujete jeden záber z lužnej krajiny, ktorý bol nafotený počas 12 rokov v každom období či boli záplavy, sucho, a počas všetkých ročných období. Na príklade je vidieť ako sa príroda dynamicky mení a je rôznorodá. Záplavy sú základnou podmienkou existencie lužných lesov. V poslednej miestnosti sme sledovali krátky trailer o národnom parku. Prešli sme na prvé poschodie, kde sme sa posadili do lužného divadla. Kulisy a výzdoba boli namaľované maliarkou, ktorá mala za úlohu namaľovať prírodu, do ktorej vniesla barokový nádych. V slovenskom jazyku nám vysvetlili, čo je lužný les a sprievodca posúval krásne namaľované kulisy. Pokračovali sme do miestnosti, kde sme si dookola posadali a priamo sme sledovali ako vyzeral a menil sa Dunaj. V predposlednej miestnosti sme si obuli veľké papuče a vstúpili sme na obrovskú podlahu s leteckou mapou od Viedne až po Bratislavu. Pomocou veľkých lúp sme si mohli priblížiť lokality, ktoré nás zaujímali. Deti sa tu môžu hrať, napr. poskladať chýbajúcu lokalitu pomocou puzzle.

Posledná miestnosť slúžila na sledovanie filmu o parku, len práve vtedy im nefungovala technika, tak sme si vypočuli sprievodcovu zaujímavú prednášku o ochrane a aktivitách v parku. Poďakovali sme sa za pútavé rozprávanie a vybrali sme sa do rybárskej reštaurácie Uferhaus. Z parku tam vedie turistický chodník. Reštaurácia sa nachádza v peknom prostredí priamo pri Dunaji. Pochutili sme si na obrovskom viedenskom rezni s výborným šalátom a kvasinkovým pivkom. Z okna sme mali výhľad na Dunaj a krásne zelené stromy. Zamestnávajú tu ľudí rôznych národností, tak nebol problém sa dohovoriť aj po chorvátsky. Keď sa nachádzam v cudzine, tak rada spoznávam krajinu s jej gastronomickými špecialitami. Ako sa hovorí „Iný kraj, iný mrav“. Práve rôznorodosť nás naučí novým poznatkom, aby sme boli bližšie ku krajine, v ktorej sa nachádzame. Dobre najedení sme sa prešli popri obrovskej drevenej lodi, ktorá slúži ako priestor pre detské hry.

Reštaurácia, ktorá má rybársku tradíciu práve oslavovala 80. výročie vzniku, pri tejto príležitosti nás ponúkli vínkom, ktoré sme si vychutnali sedením na lavičke a pozorovaním Dunaja. Nachádza sa tu starý vodný mlyn Schiffmuhle, na ktorý sa môžete previezť loďkou. Vkročili sme do lesíka, ktorý bol posiaty medvedím cesnakom, vdychovali sme jeho príjemnú vôňu. Obdivovali sme pekné vodné zákutia, labute preleteli okolo nás. Zo stromov rozfúkal vietor biele kvietky, ktoré ozdobili vodnú hladinu do bieleho šatu akoby posnežené bielym snehom dokonca aj zem bola nimi posiata. Pokryté ním boli staré stromy. Upútali nás mohutné stromy a pozreli sme si pekný pohľad na rameno Dunaja posiate peľom a podvečerné slniečko svietilo na hladinu.

Pomaly sme sa vrátili k reštaurácií a lákalo nás to preskúmať aj druhú stranu. Majú tu lavičky umiestnené priamo v zelenej džungli so stromami porastenými brečtanom, vysokánskou trávou a pŕhľavou. Dostali sme sa na miesto, odkiaľ bol pekný pohľad na ostrovček, na ktorom vznešene stála volavka popolavá a pozorne sledovala okolie. Biele oblaky sa odrážali v rieke a vytvárali pekný obraz. Miesto ako stvorené na oddych a načerpanie nových síl a zážitkov do ďalších dní. Som rada, že som mohla spoznať krásy lužnej prírody, ktoré mi učarovali a už sa teším na ďalšie potulky po objavovaní ďalších zaujímavých lokalít lužných lesov, ktoré sa mi dostali hlboko do srdca. Večer sme si pozreli film Divočina na veľtoku.

K najvzácnejšiemu biotopu lužného lesa patrí mŕtve drevo, ktoré osídľujú huby, lišajníky a machy. Živočíchy v dunajských luhoch sú: bobor vodný, rybárik riečny, rosnička zelená, kunka červenobruchá, korytnačka močiarna, blatniak európsky, skokan zelený, užovka obojková a hladká, jeleň lesný, diviak lesný, vydra riečna. A orliak morský, ktorý má rozpätie krídel 2,5 m, ktoré si budujú mohutné hniezda a využívajú ich dlhé roky. Mohutné staré stromy, ktoré rastú len v NP sú vhodné pre hniezdisko orliaka. V luhoch zimuje kormorán veľký. Rozľahlé štrkoviská pozdĺž Dunaja sú vhodným hniezdiskom vtákov na štrkovom podloží vhodné pre kalužiačika malého a kulíka riečneho. V NP je 30 druhov cicavcov, 60 druhov rýb, 8 druhov plazov a 13 druhov obojživelníkov a 100 druhov hniezdičov.

Medzinárodné spoločenstvo Danube Parks (Dunajské chránené územia) koordinujú ochranárske aktivity pozdĺž Dunaja s cieľom zachovať prírodu Dunajských luhov. Ochrana prírody na Dunaji bez hraníc. Vznikla v roku 2009 a zahŕňa krajiny: Slovensko, Maďarsko, Rakúsko, Nemecko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko a Bulharsko sieť chránených oblastí pri Dunaji.

Fotogaléria k článku

Najnovšie