Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Poľovnícka chatka s prístreškom
Poľovnícka chatka s prístreškom Zatvoriť

Prístrešok Poľovnícka chata Hladina

Počas putovania Pohronským Inovcom po trase Rudnej magistrály zo Zlatých Moraviec smerom na Veľký Inovec som v cípe Obyckých lúk pod Benátom prechádzal okolo poľovníckej chaty a prístreška. Predsienka chaty a prístrešok sa dajú použiť na úkryt či nocľah.

Poloha
Pohronský Inovec: najzápadnejší cíp Obyckých lúk
Nadmorská výška
620 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.40894 ° SŠ
dĺžka: 18.47755 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 + 3 osoby, spacák a karimatka sú nutné
Prevádzka
trorjsezónna bez vykurovacieho telesa

Poloha

Pri postupe po červenej od Zlatých Moraviec resp. Žitavian sa stúpa miernym kopcom sústavne v listnatom lese. Keď sa dostanete na úzky cíp lúky s rúbaniskom napravo, tak po asi 100 metroch zbadáte vľavo chatku s prístreškom ukryté v tieni mohutných briez a gaštanov. Z opačnej strany je najlepším orientačným prvkom smerovník Obycké lúky pod Benátom v plytkom lúčnom sedle. Od neho je to po okraji lúky a krátkom lesnom úseku asi 500 m.

Prístup

  • červená zo Žitavian, 1:40 h (resp. zo Zlatých Moraviec 2:40 h),
  • červená od Chaty pod Veľkým Inovcom, 1:35 h,
  • modrá + červená z Topoľčianok, 2:55 h,
  • zelená + červená od motorestu Zubor, 3:00 h,
  • zelená + modrá + červená z Obýc, Modoša, 2:30 h.

Objekt

Murovaná chatka je uzamknutá, ale jeden jej roh zaberá predsienka s rozmermi asi 2 x 2 m. Jej boky sú čiastočne chránené drevenou stenou do výšky pása. Podlaha je betónová, nachádza sa tam drevený stolík a lavica. Vedľa chatky je nový prístrešok zakrývajúci drevené sedenie. Keďže je pevne zapustené, prípadní nocľažníci sa musia uložiť pomedzi kláty. Podložie tvorí len udupaná hlina a tráva.

Okolie a voda

Pred chatkou je ohnisko, dreva na okolí je dostatok. Vodu som nehľadal, ale kúsok na sever v plytkej doline by mal pretekať Kopanický jarok, tak možno tam je zachytený aj prameň. Asi 500 m povyše sa na okraji lúky nachádza smerovník s odbočkou žltej na Benát. Kedysi značka viedla až do Žitavian, teraz na Benáte končí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie