Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Oprava strechy na útulni Ramža, foto NAPANT
Oprava strechy na útulni Ramža, foto NAPANT Zatvoriť

Extra Letné novinky z NP Nízke Tatry

Letná sezóna spojená s ukončením sezónnych uzáver už vládne aj v Národnom parku Nízke Tatry. Všetky turistické chodníky sú podľa podľa krajinára S-NAPANT Adalberta Mezeiho priechodné. Odstránená má byť aj kalamita na úseku žltej značky Sedlo pod Skalkou-Liptovská Lúžna. Ojedinele sa môže vyskytnúť solitérny padnutý strom.

Čistenie Nízkych Tatier 2016 v okolí Ramže

Správa Národného parku Nízke Tatry a Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny, ZO Nízke Tatry cez víkend 17.-19.6.2016 zorganizovali 22. ročník Čistenia Nízkych Tatier (ČINT). 48 brigádnikov z radov zamestnancov NAPANTu, členov stráže prírody NAPANTu a dobrovoľníkov vyzbieralo a vyseparovalo 20 vriec odpadu. Na streche turistickej útulne Ramža účastníci vymenili poškodené šindle, opravili a šamotom vymazali pec v útulni, vykopali novú jamu pre latrínu a presunuli na ňu latrínu. Ďalej vyzametali útulňu a čiastočne prerezali aj stromy spadnuté na turistický chodník v úseku Ramža – sedlo za Lenivou. A. Mezei chce za Správu NAPANT poprosiť turistov, ktorí využívajú túto útulňu na prespatie, aby sa v nej správali, akoby boli doma a neničili zariadenie útulne – najmä pec, nehádzali odpadky pod prične a vždy po sebe pri odchode z útulne upratali.

Studnička v Hiadeľskom sedle je nespoľahlivá

Studnička priamo v Hiadeľskom sedle má slabú výdatnosť a drevená konštrukcia na nej je poškodená. Kto má záujem v sedle prespať alebo ďalej pokračovať po červenej značke, môže si zájsť cca 450 m po modrej značke smerom na Korytnicu a následne sa vrátiť. Do kovového žľabu je tu zachytený výdatný prameň priamo na modrej značke.

Útulňa Andrejcová má vynovený interiér

Andrejcovú spravuje OZ Horské spoločenstvo od roku 2014. Chatár Marek Šurina vyratúva, čo sa im doteraz podarilo opraviť: “Opravili a premiestnili sme latrínu, opravili komín a nainštalovali funkčnú piecku, núdzovo vymenili polku strechy, zaizolovali hlavnú obývaciu miestnosť, vymenili takmer všetky okná, vybudovali kuchyňu, každoročne chystáme drevo na zimu. Tohto roku sme už stihli zrekonštruovať studničku, a postupne finišujeme aj s obývacou miestnosťou, ktorá bude maximálne efektívne využitá. Vyrobili sa pekné lavičky k ohnisku či dreváreň na drevo. Samozrejmosťou sú kvety (tento rok nádherné ovisnuté vankúšoidné petúnie). Na záver by som spomenul prerezávku a kosenie chodníka na Andrejcovú. V letných mesiacoch (júl- september) bude na chate prítomný personál, ktorý poskytuje občerstvenie (aj vychladené plechovkové pivo), turistické informácie či prvú pomoc."

Nová chata v Prednom sedle

V národnom parku pribudne nová možnosť na občerstvenie a časom aj na prespanie. Chata sa nachádza na Prednom sedle, teda hneď vedľa miesta oficiálne určeného NAPANTom pre stanovanie. “Objekt sme kúpili od pôvodného majiteľa koncom roka 2014 po dlhšie trvajúcom procese rokovaní, s rekonštrukciou sme začali „symbolicky“ 1. mája 2015. Objekt bol v dezolátnom stave, jednak z dôvodu, že sa dlhšie nevyužíval, a ani nebol zabezpečený proti „ľudskému faktoru“. S výnimkou zimy sme tu v podstate každý víkend.”, hovorí chatár Peter Kalman. “V minulosti objekt slúžil najmä ako garáž pre ratrak obsluhujúci vysielač na Kráľovej holi, resp. na prenocovanie pracovníkov. Z pôvodnej infraštruktúry inžinierskch sietí nezostalo v podstate nič, takže objekt potreboval zásadnú rekonštrukciu. Bol postavený v 60-tych rokoch minulého storočia a miestni majú k nemu veľmi pozitívny vzťah, nakoľko tu kedysi bol menší vlek a deti zo Šumiaca sa tu lyžovali a trávili voľné chvíle. Aj preto sme vedeli, že chceme čo najviac z objektu zachovať a nejsť cestou totálnej prestavby na starých základoch, nakoľko je to aj určité vzdanie úcty k práci, ktorú vykonali naši rodičia, či starí rodičia (na vysielači a jeho obsluhe totiž pracovalo veľké množstvo miestnych obyvateľov). V prvej fáze sme zrekonštruovali prízemie a do budúcna možno strechu, všetko však ukáže čas, pretože projekt financujeme vlastnými silami.”

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Chata by mala slúžiť primárne ako reštaurácia s ponukou jedál a nápojov. Spočiatku bude chata k dispozícii verejnosti počas víkendov a sviatkov, počas letnej a zimnej „skialpovej“ sezóny zrejme aj počas celého týždňa, to sa však bude riešiť až po kolaudácii a oficiálnom otvorení. Prenocovanie zatiaľ nie je možné. “Našou snahou je vytvoriť objekt s čo najmenším dopadom na životné prostredie, využívajúci potenciál obnoviteľných zdrojov, čo potvrdzuje umiestnenie veľkého okna na mieste garážovej brány, cez ktoré ide množstvo slnečného svetla a v objekte je aj počas zimných slnečných dní veľmi príjemne. Tiež inštalácie fotovoltiky, ktorá by mala pokryť značnú (veríme, že takmer celú) spotrebu elektrickej energie v objekte”, uzatvára Peter Kalman.

Fotogaléria k článku

Najnovšie