Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tričko Devold Energy
Tričko Devold Energy Zatvoriť

Recenzia Devold Energy – merino tričko pre aktívne športy

Pred pár týždňami ku mne zavítal poštár a doniesol mi na testovanie dve vlnené tričká značky Devold. Ide o novinky z kolekcie 2016. Prvé tričko je model Energy. Je to tričko s krátkym rukávom, ktoré je určené pre aktívne športy ako je beh, cyklistika, lezenie, vysokohorská turistika, skialpinizmus a pod. V nasledujúcich riadkoch vám preto najprv predstavím tento model a neskôr sa podelím aj o skúsenosti z používania.

Výrobca
Devold
Model
Energy
Typ
vlnené termotričko s krátkym rukávom do teplejšieho počasia pre aktívny šport
Materiály
100 % merino vlna – gramáž 150 g/m² – jemnosť vlákien 16,5 mikrónov
Hmotnosť
129 g – veľkosť M
Farebné kombinácie
royal, lime, black
Páči sa mi
kvalita vypracovania, dizajn, aktívne odvetrávanie a termoregulácia, odolnosť voči pachom
Nepáči sa mi
škvrny od soli a minerálov (dajú sa vyprať)
Ostatné info
komfort zóna: od +25 °C do -10 °C
Infocena
65 €

Recenziu staršieho modelu trička Energy si môžete prečítať v článku od Miša Mikuláša.

Materiál a vyhotovenie

Devold je tradičným výrobcom vlneného oblečenia a tričko Energy je vyrobené zo 100 % merina. Pletenina z kvalitnej merino vlny je pohodlná, priedušná, mäkká a na ohmat je príjemná vďaka jemností vlákien (16,5 mikrónu). Gramáž textílie je 150 g/m². Materiál prirodzene odoláva pachom, čo oceníte najmä pri viacdňových športových výkonoch bez možnosti prania alebo prezliekania. Testované tričko váži 129 g (údaj získaný vážením na kuchynskej váhe). Model, ktorý som dostal na testovanie je v modro-čiernom prevedení. Okrem tejto farby je tričko dostupné aj v klasickej čiernej a v limetkovo-zelenej, ktorá je kombinovaná s čiernou.

Predné diely a rukávy sú z hladkej rebrovej pleteniny v blankytne modrej farbe. Zadný diel je zo sieťoviny a mierne zasahuje až do predného dielu, tak aby sa sieťovina nachádzala aj na bokoch a pod pazuchami. Chrbát je rozdelený na dve časti. Spodná časť je v tmavomodrej farbe a vrchná časť je v čiernej farbe. Čierna sieťovinová pletenina je v okolí prieramku zakomponovaná aj do predného dielu. Ploché švy sú v kontrastnej žltozelenej farbe a tričko obsahuje aj reflexné prvky, ktoré uvítajú najmä bežci a cyklisti. Z reflexného materiálu sú taktiež obidve logá Devold a reflexný prúžok je vložený aj do švov na prednom a na zadnom dieli. Materiál a šitie vyzerá kvalitne – nikde netrčia nite po šití.

Po strihovej stránke je tričko zaujímavé a veľmi dobre padne na postavu. Diely z hladkého úpletu veľmi rýchlo odvádzajú vlhkosť a panely zo sieťoviny odvetrávajú prebytočné teplo a podporujú termoreguláciu. Sieťovinová pletenina je taktiež veľmi pružná a umožňuje maximálnu slobodu pohybu pri akejkoľvek aktivite. Tričko je dostatočne dlhé a zadný diel je mierne predĺžený.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prvé skúsenosti

Na úvod sa musím priznať, že napriek tomu, že sa profesionálne venujem vývoju outdoorového oblečeniu, doposiaľ som nemal väčšiu praktickú skúsenosť s merinom. Mnohokrát som mal tento materiál v rukách a obliekol som si aj niekoľko značkových modelov, aby som sa uistil, že merino “nehryzie”. Nikdy som však nedospel k záveru, že merino je jasná voľba pre moje športové aktivity. Plne som si uvedomoval výhody ovčej vlny, vždy mi však prekážal nepríjemný pocit, ktorý vyvolávali aj tie najjemnejšie vlákna z novozélandskej ovce. Pred pár týždňami som však dostal ponuku na testovanie dvoch tričiek, a hoci som nebol presvedčený, že sa niečo zmení na mojom vzťahu k merinu, prijal som ponuku a rozhodol som sa ho vyskúšať a získať dlhodobejšie praktické skúsenosti.

Po prvom oblečení trička som mal ihneď pocit, ktorý mi vždy prekážal. Napriek tomu, že bolo tričko z najjemnejšej vlny (16,5 mikrónu), necítil som sa príjemne. Na porovnanie som si hneď obliekol aj druhé tričko Breeze (17,5 mikrónu) a mal som pocit, že “hryzie” trochu viac. Tento prvotný pocit je však subjektívnou záležitosťou a u každého závisí od citlivosti pokožky. Nedajte sa tým preto odradiť. Taktiež treba počítať s tým, že nové merino dráždi pokožku trochu viac ako merino po praní, a preto sa odporúča merino pred prvým použitím vyprať. Väčšina predajcov vám pri kúpe trička rovno ponúkne špeciálny prací prostriedok s obsahom lanolínu, ktorý ženy určite poznajú z kozmetických prípravkov. Lanolín je totiž prírodný produkt, ktorú vylučujú ovce, aby ochránili vlnu pred znečistením a mikroorganizmami. Hlavnou výhodou lanolínu v merino výrobkoch je však jeho zjemňujúci účinok. Vlna je po aplikácii lanolínu pružnejšia a príjemnejšia na dotyk. Lanolín taktiež predlžuje životnosť vlny.

Vrátim sa však k tričku Energy. Aj keď ma merino na citlivej pokožke dráždilo, po niekoľkých minútach nepríjemný pocit zmizol a telo si na vlnu privyklo. Po praní sa tento pocit úplne nevytratil, ale adaptačný proces na vlnu sa omnoho skrátil.

Tričko Energy som testoval najme vo Vysokých Tatrách, kde som ho nosil počas vysokohorských túr a pri lezení. Hneď prvý víkend som v ňom strávil 3 dni a poriadne som ho prepotil. Počas víkendu sa teplota výrazne menila, a tak som si mohol vyskúšať ako funguje merino pri teplotách v intervale od 5 do 25 stupňov. Vo väčšine prípadov som mal na tričku ešte ďalšiu vrstvu oblečenia, pretože vždy poriadne fúkalo a v jednom prípade pršalo. Pri nižších teplotách tričko pekne izolovalo a pri teplejšom počasí mierne chladilo.

Výhodou vlny oproti syntetickým vláknam je lepšia termoregulácie a efektívnejší odvod potu. Syntetické vlákna majú síce výhodu v tom, že rýchlejšie odvádzajú pot od pokožky a vaše telo je suché, na druhej strane však vyvolávajú ďalšie potenie a pripravujú vás o drahocennú vodu, ktorú ste nútený počas športového výkonu dopĺňať. Pri fyzickej aktivite totiž dochádza k prehrievaniu tela a potenie funguje ako mechanizmus na ochladzovanie. Ak vám syntetické vlákna odparia pot rýchlejšie ako sa telo stihne ochladiť, tak organizmus vyvolá opätovné potenie a telo stratí viac vody. Vlna sa v tomto smere ukazuje ako vhodnejší materiál, pretože prirodzenou vlastnosťou vlny je nasiakavosť. Vlna, na rozdiel od syntetických vlákien, prijíma vodu do svojej štruktúry a jej odparovanie trvá niekoľkonásobne dlhšie, ako pri syntetických vláknach. Vlna preto nevyvoláva nadmerné potenie a organizmus nemusí míňať vodu na ochladzovanie. Výsledkom je to, že nemáte potrebu doplňovať tekutiny tak často, ako pri používaní syntetických tričiek. Výhodné je to najmä pri aktivitách, kde sa počíta každý gram (lezenie, vysokohorská turistika, skialpinizmus a pod.). Táto vlastnosť je typická pre všetky prírodné materiály, no ich nevýhodou je to, že zadržiavaná voda vo vláknach príliš chladí – viď bavlnené trička. Vlna je však v tomto smere špecifická a aj napriek tomu, že vodu zadržiava, vlnené vlákna nechladia tak intenzívne ako bavlna. Tento efekt je známy už niekoľko storočí, a aj anglická kráľovná obliekala svojich námorníkov do oblečenia z vlny, pretože na mori hrozilo podchladenie vo vlhkom oblečení oveľa viac, ako na pevnine.

Podobný pocit som mal pri testovaní aj ja. Napriek tomu, že bolo tričko vlhké, necítil som chladivý efekt ako pri bavlne. Najvýraznejšie som to pociťoval v situácii, keď som si po pauze dával batoh na chrbát. Pri mokrom tričku (z bavlny, ale i syntetiky) je to takmer vždy nepríjemné. Pri vlne to však bolo omnoho lepšie a niekedy som to ani nevnímal. Sieťovina na chrbte dokázala zadržať dostatok vody, aby som sa príliš nepotil a prebytočnú vlhkosť efektívne odparovala. Neprekážalo mi ani to, keď som po túre ostal ešte dve hodiny vo vlhkom tričku.

Negatívnou vlastnosťou vlny je hromadenie soli, ktoré som pozoroval už po prvom dni. Pri ťažkých fyzických výkonoch telo vylučuje okrem vody aj minerály, ktoré sa usadzujú v pletenine a po vysušení sa zobrazujú ako biele škvrny. V mojom prípade to bolo najmä na ramenách a na hrudi. Efekt je však dočasný, pretože po prepraní trička vo vode škvrny zmiznú. Niekedy sa tento efekt objavuje aj na syntetických tričkách a závisí najmä od potenia a od množstva minerálov, ktoré vaše telo vylučuje. Pri konzumácii iontových nápojov je efekt oveľa intenzívnejší.

“Pohlcovanie pachov” je ďalšou z vyzdvihovaných vlastností vlny. Vlna prirodzene odoláva pachom, pretože zabraňuje množeniu baktérií, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. Samotná vlna má síce špecifickú vôňu, ktorá môže niekomu prekážať, no naozaj funguje. Ani trojdňové prepotené a presolené tričko s bielymi škvrnami nesmrdelo tak, ako syntetická alternatíva po jednodňovej túre.

Fotogaléria k článku

Najnovšie