Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozorovateľňa vtáctva Duna
Pozorovateľňa vtáctva Duna Zatvoriť

Prístrešok Pozorovateľňa vtáctva Duna

Počas leta 2016 sa objavila na brehu Dunaja pri zdrži Hrušov zvláštna stavba. Jej oblé tvary podobné vtáčiemu krídlu priťahujú pohľady všetkých cyklistov a korčuliarov na hrádzi. Kto podíde bližšie, dozvie sa z plagátov na jej stenách, že ide o netypickú, dizajnovú pozorovateľňu vodného a sťahovavého vtáctva. Je výsledkom bilaterálneho projektu Fakulty architektúry STU v Bratislave v spolupráci s Bergen School of Architecture, ktorého súčasťou boli aj workshopy, kde návrh pozorovateľne postupne vznikal. Napohľad útla a útulná stavba poskytuje nielen výhľad zo strešnej obliny, ale aj prístrešie, tieň a pohodlie na oddych či opaľovanie s výhľadom na riečne ostrovy plné života.

Poloha
Podunajsko: Podunajská nížna - Podunajská rovina, ľavý breh Dunaja pri Hrušovskej zdrži pod hrádzou asi 2 kilometre severne od Hamuliakova
Nadmorská výška
123 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.056211 ° SŠ
dĺžka: 17.227765 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia pohodlne na širokej spoločnej lavici s vlastným spacákom, prípadne aj karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
bufety pod hrádzou v Hamuliakove
Spojenie
Hamuliakovo alebo Kalinkovo (bus)
Dalšie info
pozorovatelňa môže byť obsadená rybármi

Poloha a prístup

Pozorovateľňu nemôžete minúť počas (cyklo)túry po dunajskej hrádzi, asi 2 kilometre severne - proti prúdu rieky - od obce Hamuliakovo. Je situovaná na brehu rieky v mieste, kde sa rozlieva do šírej Hrušovskej zdrže. Opačnou stranou hrádze, za kanálom, vedie modrá turistická značka z Kalinkova k horárni Topoľové a ďalej k Slovnaftu. Stavbu z modrej značky nie je vidno kvôli telesu hrádze - musíte z modrej včas odbočiť a pokračovať po hrádzi.

Objekt

Celodrevený objekt pozorovateľne je tvorený estetickým kompaktným celkom, ktorý sa dá rozčleniť na prirodzený trojpriestor s tromi rôznymi funkciami. Jednak je to vyvýšená oblá strecha stavby, ohraničená dreveným zábradlím. Z výšky asi troch metrov ponúka dostatočný výhľad na Dunaj a jeho vtáčie ostrovy. Strecha vo svojej ľavej časti oblúkom plynulo prechádza do širokej prízemnej plošiny, ako stvorenej na slnenie pri rieke. Treťou časťou rozhľadne je klenutý priestor v pravej časti pod strechou. Tento poskytuje úkryt pred dažďom, vetrom alebo páliacim slnkom a zároveň krásne zarámovaný pohľad na Dunaj z polohy ležmo na veľkej drevenej lavici, širokej 2 metre a dlhej asi 4 metre. Okrem nej je v prístrešku ešte stôl, doplnený plagátmi s architektonickými návrhmi stavby a niekoľkých menších prvkov, ktoré možno ešte len budú doplnené - napríklad lavičky, náučné cedule, stojany na bicykle a podobne, všetko v jednotnom štýle.

Pozorovateľňa teda dobre poslúži nielen na krátkodobý oddych počas túry, ale aj na prípadné prenocovanie pri diaľkových cykloturistických výletoch. Pohodlne pojme asi štyroch nocľažníkov. Žiaľ, napriek tomu, že bola dokončená len pred niekoľkými týždňami, v jej závetrí sa už objavilo zopár dôkazov núdzového riešenia telesných potrieb pomenej inteligentných indivíduí. Po tme pozor na míny!

Okolie

Neďaleko pozorovateľne sa na brehu nachádza malá pláž, využívaná asi hlavne rybármi. Je tu ohnisko, zakúriť sa dá vysušeným drevom, ktoré naplavuje rieka. Pitnú vodu si obstaráte v niektorom z bufetov pri hrádzi v Hamuliakove.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pozorovanie vtáctva

Hrušovská zdrž je najvýznamnejším zimoviskom pre viaceré druhy vodného vtáctva v strednej Európe. Bolo tu pozorovaných viac ako 115 druhov a z pohľadu ich výskytu je najzaujímavejším obdobím práve zima. Aj vďaka zimovaniu vtáctva sa stalo územie súčasťou chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy. Najpočetnejšie sú tu chochlačky vrkočaté (Aythya fuligula), chochlačky sivé (Aythya ferina), hlaholky severské (Bucephala clangula) a potápače biele (Mergellus albellus). V prípade studenej zimy sa tu dokáže sústreďovať aj viac ako stotisíc vtákov. Zo vzácnejších druhov sa tu vyskytujú napríklad kormorány malé (Phalacrocorax pygmeus), ale aj majestátne orliaky morské (Haliaeetus albicilla ).

Obdobie migrácie možno rozdeliť na dve časti - prvou je jarná migrácia, ktorá začína vo februári a končí v máji, druhou je jesenná migrácia trvajúca od augusta do novembra. Najmä počas jesennej migrácie sa tu zvyknú vtáky zdržať dlhšie, keďže sa už nemusia ponáhľať domov. Počtami vynikajú labute veľké (Cygnus olor) a chochlačky sivé a vrkočaté. Okrem nich sa môžu objaviť prakticky všetky druhy kačíc (Anatidae ) a neskutočné množstvá čoríkov (Chlidonias sp.), ale aj vzácnejšie druhy ako čergrava veľkozobá (Hydroprogne caspia), alebo kršiak rybár (Pandion haliaetus).

Nakoľko Hrušovskú zdrž tvorí najmä voda s minimom trvalých ostrovov, nie je tu dostatok príležitostí na hniezdenie. Napriek hendikepu sú tu druhy, ktoré tu žijú aj v období svojho hniezdenia. Na rôznych ostrovoch prebývajú kolónie čajok smejivých (Chroicocephalus ridibundus), vzácnejších čajok čiernohlavých (Icthyaetus melanocephalus), ale aj čajkám podobných rybárov čiernych (Sterna hirundo). Na hniezdenie si tu nájdu príležitosť aj iné druhy vtákov - chochlačky, hrdzavky potápavé (Netta rufina) a v trstinách aj kane močiarne (Circus aeruginosus), bučiačiky močiarne (Ixobrychus minutus) a rôzne druhy trsteniarikov (Acrocephalus sp.). Aj v letnom období preletí ponad vodnú hladinu tyrkysový rybárik riečny (Alcedo atthis).

Dúfam, že krásna pozorovateľňa zostane dlho slúžiť verejnosti, prípadne že ju doplnia aj iné podobné stavby na vhodných miestach pozdĺž Dunaja a v oblasti Dunajských luhov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie