Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Turistický batoh Lowe Alpine Cholatse 35
Turistický batoh Lowe Alpine Cholatse 35 Zatvoriť

Test Turistický batoh Lowe Alpine Cholatse 35

Od jari mi robí spoločníka na túrach modrý turistický batoh. Jeho objem je postačujúci na akúkoľvek jednodňovku, keď treba viac vecí alebo keď sa doň zbalím na výlet s deťmi. Taktiež je postačujúci na víkendovku so spaním pod širákom alebo pod celtou. Nie je príliš technicky zameraný, skôr ide o kúsok s prepracovanými detailami pre strednoprúdového turistu.

Výrobca
Lowe Alpine
Model
Cholatse 35
Typ
turistický batoh nižšej litráže
Materiály
N210D Triple Hexa
Hmotnosť
1400 g
Základná litráž
35 l
Farebné kombinácie
modrá, tmavočervená, čiera
Páči sa mi
dve komory, množstvo vreciek, čelný vstup, odvetraný chrbtový systém, nastaviteľná dĺžka chrbtového systému, výškovo nastaviteľný vrchlík, veľkosť pláštenky, kvalita spracovania
Nepáči sa mi
príliš poddajný chrbtový systém, krátke bočné popruhy, nemá dvojité zdrhovalo hlavnej komory
Infocena
123 €
Hodnotenie
cena: 7 z 10
hmotnosť: 9 z 10
dizajn: 8 z 10
manipulácia: 10 z 10
rozmery: 10 z 10
materiály: 9 z 10
údržba: 9 z 10
cena/výkon: 7 z 10
detaily: 9 z 10
multifunkčnosť: 7 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 85 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Dizajn a konštrukcia

Lowe Alpine ponúka batoh Cholatse vo veľkostných vyhotoveniach 35, 45, 55 a 65 litrov. Vo všetkých je použitý rovnaký typ konštrukcie a chrbtového systému, a tak je testovaný 35-litrový variant stavaný ako solídny kus batoha. A to je dobre, lebo úspornejší turista sa na víkendovku alebo trojdňovku poľahky zmestí aj do tohto objemu, no pre pohodlie potrebuje plnohodnotný chrbtový systém s dostatočnou dĺžkou. Aj od iných značiek rád používam najmenšie varianty ich "serióznych" kúskov.

Na prvé chytenie zaujmú dve veci – bohatá výbava a nízka hmotnosť. Cholatse totiž váži iba 1,4 kg a pritom nejde o žiaden sparťanský plecniak. Má dve komory, do spodnej sa dostanete cez polkruhový zips a do hornej zas klasicky zvrchu alebo predným veľkým zipsovaním v tvare U, ktoré je dolu fixované dvojicou praciek, čo ho chránia pred poškodením. Na čelnej strane je rozmerné vrecko na drobnosti so zaujímavo ukrytým dvojitým daisy chainom na ovešiavanie vecí pomocou karabínok. Vrchlík je aj pri najnižšej veľkosti posuvný a má vnútorné aj vonkajšie vrecko. Na bokoch sú kompresné popruhy na zmenšenie batohu a elastické vrecká, do ktorých vojde užšia litrová termoska alebo stredne veľká fľaša na vodu. V kategórii je samozrejmosťou pláštenka umiestnená v dvojitom dne, či kompatibilita s hydrovakom.

Pre Lowe Alpine sú charakteristické trochu odlišné plastové doplnky, ako sme bežne pri batohoch zvyknutí. Ide napríklad o T úchyty niektorých zipsov, plastový diel pre zapichnutie hrotu paličky či fixáciu paličky v hornej časti. Pozitívom je, že na prvkoch, kde by mohla byť pochybnosť o použití, sú vysvetľujúce piktogramy. Na cepín je tu len jedno ucho, čím batoh jasne dáva najavo svoju orientáciu na turistov a nie lezcov. Ucho je schovateľné, množstvo majiteľov batoha isto ani nezistí jeho prítomnosť, lebo je od výroby schované v malom vrecku.

Bedrový pás je dosť rozmerný, je skôr poddajný a pohodlný, nie tuhý, ako býva na väčších alebo technických batohoch. Na oboch stranách bedrového pásu sú rozmerné vrecká pre príručné drobnosti, pričom sa tam pohodlne zmestí niekoľko horaliek či iných energonosičov, prípadne GPS navigácia alebo telefón.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Chrbtový systém

Pri tomto variante je použitý chrbtový systém Adjustable Air-Mesh štandardnej dĺžky (regular) s možnosťou nastavenia dĺžky v rozmedzí 46 - 51 cm. Pre dámy existuje variant ND, ktorého chrbtový systém je kratší (41 - 46 cm). Pre nastavenie vhodnej dĺžky sa posúva diel s ramennými popruhmi a fixácia je pomocou rozmerného suchého zipsu vnútri systému. Nastavenie je otázkou chvíľky.

Samotný chrbát je zo sieťoviny, no nie je to klasická sieťka s dierou po bokoch, ktoré príliš neobľubujem pre zmenu ťažiska a zhoršenia tvaru batohu a z toho plynúcej horšej zbaliteľnosti. Sieťka je robená tak, že vám chrbát nebude ofukovať vietor. Priestor pod sieťkou je totiž iba malý a vytvára ho rozmerný rebrovaný mäkký plastový diel. Chrbát tak celkom dobre odvetráva, no bez negatívnych vlastností sieťkových systémov. V miestach väčšieho zaťaženia (oblasť lopatiek a bedier) je klasický polstrovaný mesh.

Ramenné popruhy sú skôr užšie, no bohato polstrované, takže sú pohodlné a nemám k nim výhrady. Ich tvarovanie je presne také, že popruh nikde neprekáža. Toto je tiež jedna z oblastí, kde je dámsky variant ND špecifický, aby pokryl odlišnosť ženskej anatómie. Hrudný popruh je k ramenným pripnutý plastovým dielom, ktorý sa dá ľahko odháčknuť a pripojiť v inej časti pre zmenu polohy popruhu. Síce to nie je také jednoduché ako "koľajničkové" posúvanie, no takto hrudný pás drží na mieste a jeho nastavenie aj tak stačí urobiť raz.

Vrecko pre hydrovak je akoby súčasťou chrbtového systému. Nachádza sa hneď za ním a medzi dvomi výstuhami z hrubého drôtu, ktoré zároveň pre hydrovak vytvárajú predpripravený priestor, ktorý nestratíte, ak najprv naložíte batoh a až potom chcete vložiť hydrovak. Veľkosť vrecka je síce dostatočná na 3-litrový, lepšie sa mi však manipulovalo s 2-litrovým. Celkovo však funkcionalitu používam zriedka, v poslednom čase viac preferujem fľašu s vodou v bočnom vrecku ako hydrovak.

Skúsenosti z používania

Batoh nosím od jari na rôznorodé akcie. Veľmi dobrý je na viacdennú turistiku, keď sa spí na turistických chatách. Úsporný turista, ktorý nepohrdne jedlom na chate, a preto nepotrebuje nosiť veľa jedla, s ním v pohode absolvuje napr. prechod západnej časti hrebeňa Nízkych Tatier či strávi niekoľko dní vo Vysokých Tatrách, alebo prejde hrebeňovku Krivánskej časti Malej Fatry.

Druhou vhodnou oblasťou použitia sú jednodňovky, kedy potrebujete brať veľa vecí. Napríklad, ak sa ide s deťmi a jeden rodič nesie dieťa a druhý všetko príslušenstvo na obsluhu svišťa. Práve množstvo vreciek a dve komory umožňuje veci dobre rozložiť podľa použitia. Pozitívom je aj to, že viete batoh na bokoch dobre stiahnuť, takže ak sa chcete vyhnúť kúpe daypacku s veľkosťou pod 20 litrov, tak ho kupovať nemusíte, vystačíte si.

Batoh som použil aj na horskej cyklotúre v Strážovských vrchoch, kde sme spali na divoko pod celtami a tiež bol v pohode, no ak by som práve na tento účel kupoval batoh, orientoval by som sa na niečo špeciálnejšie cyklistické.

Dobrou vlastnosťou je aj pomerne rozmerná pláštenka, takže aj pri plne naloženom batohu máte nejakú rezervu. Tiež sa mi páči detail, že v strede chrbtového systému je malé očko, do ktorého môžete zafixovať pláštenku pomocou malej plastovej olivky. Hodí sa to najmä v silnom vetre.

Aby som len nechválil, batoh má aj svoje neduhy. Napríklad chrbtový systém je síce vystužený, ale nie nejako zásadne a je skôr poddajný, takže treba viac dbať na to, ako sa balíte. Nie halabala pchať veci dnu, ale robiť to trochu s rozumom. Aj tak sa však stane, že niečo tlačí do chrbta. Vtedy väčšinou stačí postláčať chrbát a ono sa to poddá. Ďalej sa mi nepáči, že zdrhovalo vstupu do hlavnej komory nie je dvojité. A do tretice, bočné kompresné popruhy sú príliš krátke na to, aby sa dali použiť napríklad na pripevnenie karimatky či snežníc.

Záver

Batoh Lowe Alpine Cholatse 35 je všestranný turistický batoh nižšej litráže vhodný na turistiku bez technických ambícií s množstvom priehradok a rôznych vychytávok. Má dobre odvetraný pohodlný chrbtový systém a je vhodný na viacdennú turistiku od chaty k chate alebo na jednodňovky s potrebou väčšieho množstva vecí, napríklad pre túry s deťmi alebo v zime. Pozor však, neupnete naň snežnice ani lyže.

Fotogaléria k článku

Najnovšie