Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Viacjazyčné označenie uzávery v Bobroveckom sedle
Viacjazyčné označenie uzávery v Bobroveckom sedle Zatvoriť

Správa Sezónna uzávera je v teréne vyznačená tabuľou

V diskusnom fóre na Hikingu sa pred časom rozprúdila debata o tatranských chodníkoch, na ktoré sa "zabudlo" v návštevnom poriadku TANAP-u pri sezónnych uzáverách TZT. Po výmene názorov diskutujúcich sme sa s problémom obrátili na kompetentných zo Štátnych lesov Tatranského národného parku. Tatranskí lesníci majú na starosti označenie uzávery daných chodníkov v teréne.

Sezónne uzávery turistických trás vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku majú legislatívny základ v aktuálne platnom návštevnom poriadku z roku 1999, ktorý vyhlasuje Krajský úrad životného prostredia. Konkrétne sme sa pýtali na dve trasy. Ide o modrú značku v úseku Volovec - Rákoň - Lúčna - Bobrovecké sedlo (resp. Bobrowiecki Żleb) a o zelenú značku Zverovka - sedlo pod Osobitou - Lúčna. Obe trasy nie sú uvedené v zozname uzavretých chodníkov. Námestník riaditeľa ŠL TANAP - Ing. Maroš Petrík uviedol, že vypracovanie návštevného poriadku je v kompetencii Štátnej ochrany prírody - Správa Tatranského národného parku, vrátane kontroly dodržiavania sezónnej uzávery.

Nedostatky alebo nesúlad?

Napriek tomu, že obe uvedené trasy nie sú vyslovene uvedené v zozname, platí pre ne nasledovné: Pre úsek modrej značky Volovec - Bobrovecké sedlo uzávera neplatí. Ide o hraničný hrebeň, kde je celoročne možný prístup z Poľska (Dolina Chocholowska). Zvyšné časti modrej značky (rázc. pod Umrlou v Bobroveckej doline - Bobrovecké sedlo; Úzka dolina - Jamnícka dolina - Volovec) sú sezónne uzavreté, čiže od nás sa na hrebeň nedostanete. Jedine z Poľska.

Pokiaľ ide o zelenú značku Chata Zverovka - sedlo pod Osobitou - Kasne - Roh - Lúčna - Zadná Látaná, tak je uzavretá v takmer celej dĺžke. Celoročne je prístupné spodná časť chodníka od Zverovky cez pliesko Maras po Pučatinu poľanu.

No nie sú to jediné sporné trasy. Ďalšou trasou, na ktorú poukázali diskutujúci je žltá značka Jalovec - sedlo Pálenica - Zuberec. Nie je uvedená v zozname s uzáverou, napriek tomu je sezónne neprístupný úsek do rázcestia pod Lyscom cez Bobroveckú dolinu, sedlo Pálenica po Pribisko (prístrešok) pod Ostrým grúňom. Taktiež treba uviesť, že chodník zo sedla Pálenica do Zuberca bol sprístupnený v auguste 1999 a súčasný návštevný poriadok bol prijatý v júni 1999, preto tam trasa nie je zapracovaná. Pri pozornom preštudovaní návštevného poriadku si všimnete, že je chybne uvedená uzávera červenej značky: "po hlavnom hrebeni Západných Tatier od Hutianskeho sedla Pálenica po Pyšné sedlo". Ešte raz opakujeme, že uzávera platí od horárne Biela skala (presne ide o Vyšné Hutianske sedlo), čo je na rázcestí riadne vyznačené. Sedlo Pálenica je omylom napísané v zozname v spojení s Hutianskym sedlom (administratívna chyba).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Čo navrhuje nový návštevný poriadok?

Vypracovaný návrh nového návštevného poriadku upravuje existujúce tri uzávery v prospech návštevníkov. V Bielovodskej doline a v Zadných Meďodoloch posúva uzáveru vyššie do doliny oproti súčasnému stavu. Uzáveru Tiesňav v dolnej časti Juráňovej doliny skracuje na kratšie obdobie a to od 1. 11. do 30. 4. Zo zoznamu vypadla zbytočná uzávera chodníka cez symbolický cintorín pod Ostrvou v Mengusovskej doline, čím bude pietne miesto celoročne prístupné. Taktiež výstup na Baranec, Smrek a Plačlivé zo Žiarskej doliny bude možný aj počas zimy, lebo sa navrhuje úplne zrušiť uzáveru zelenej značky (Žiarska chata - Žiarske sedlo) a žltej značky (ústie Žiarskej doliny - Baranec - Žiarske sedlo - Plačlivé), čo prechodne umožňuje do roku 2018 výnimka z návštevného poriadku. V prípade spornej zelenej značky cez sedlo pod Osobitou a žltej značky cez sedlo Pálenica ich nový návrh uvádza v súčasne zaužívaných medziach ako sú uzavreté v teréne.

Použité zdroje:

Na texte spolupracovali: Soňa Mäkká a Matúš Morong

Fotogaléria k článku

Najnovšie