Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rudniansky vodopád v zime
Rudniansky vodopád v zime Zatvoriť

Túra Rudniansky vodopád a Putikov vrch v zime

Najväčšou atrakciou túry je zamrznutý vodopád, druhou by mal byť Putikov vŕšok, ale netrafil som sa naň, a tak som vyliezol na Putikov vrch. Všade bolo plno snehu, cestou na Putikov vrch som sa zabáral niekedy až po kolená. Za celú túru som mimo dediny stretol len jedno auto lesnej stráže, zato však veľa sŕn či danielov.

Vzdialenosť
18 km
Prevýšenie
+359 m stúpanie, -775 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 31.01.2017
Pohoria
Štiavnické vrchy (CHKO Štiavnické vrchy)
Trasa
Doprava
Levice (vlak, bus) - Uhliská (bus)
Rudno nad Hronom (vlak, bus) - Nová Baňa/Brehy (vlak, bus)
Tekovská Breznica (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.1092 Štiavnické vrchy, Javo (1:50.000)

Trasa

Uhliská – Rudniansky vodopád – Rudno nad Hronom – Brehy – Putikov vrch – Tekovská Breznica

Rudniansky vodopád je jediný vodopád v Štiavnických vrchoch. Nachádza sa v doline Rudnianskeho potoka, ktorý tečie z Uhlísk do Rudna nad Hronom, kde sa vlieva do Hrona. Dočítal som sa, že v zime zamŕza, tak som si jeho návštevu nechal na zimu.

V predpovedi počasia hlásia oteplenie, a tak sa rozhodnem využiť posledný mrazivý deň na pozretie si ľadopádu. Zamrznutý Brankovský vodopád v decembri ma navnadil... Rudniansky vodopád je relatívne blízko, a tak niečo po desiatej hodine vystupujem z autobusu v obci Uhliská. Pri obecnom úrade odbočujem smerom k chate Zlatý jeleň, resp. Golden Deer (asi aby sme boli svetovejší). Rudnianskou dolinou vedie cesta, po ktorej je vyznačená zelená cyklotrasa z Rudna nad Hronom do Banskej Štiavnice - Mikovíniho zelená jazda. Úsek z Rudna nad Hronom do Uhlísk je jej najnáročnejšia časť, čo sa týka stúpania, predovšetkým druhá polovica úseku. No idem až do Rudna nad Hronom stále z kopca, sneh na ceste je tvrdý a občas šmykľavý, ale ide sa dobre.

Chata je neďaleko od dediny, asi 10 minút a vyzerá byť zatvorená. Pokračujem a stále pozerám na potok, či tam nie je vodopád, má to byť neďaleko. Nemám so sebou mapu, len v mobile, a tam nie je zaznačený. Nakoniec, keď myslím na to, či som ho neminul, prichádzam k rázcestiu. Napravo je nad cestou skalný svah a doľava odbočuje cesta k samote na svahu, z ktorého visí z mojej strany ľad a pod mostíkom z druhej strany je vodopád. Schádzam k nemu a fotím. Vodopád je vysoký len 4 metre, ale ľadové útvary stoja za to. Má tri prúdy, najkrajší je ten, čo je v smere proti prúdu napravo. Je najčlenitejší, ostatné dva sú takmer súvislé ľadové prúdy. Pod ľadom počuť zurčanie potôčika, ale ľad je pevný. Určite odporúčam na zimnú návštevu aj s deťmi, keďže prístup z Uhlísk je nenáročný. Pokračujem dole dolinou až do Rudna nad Hronom. Cestou je ešte pri potoku pár malých ľadov, na miestach, kde sa hlbšie zarezáva. Les je plný chodníčkov lesnej zveri, ktoré sa prechádzajú krížom-krážom, stádo srniek aj zazriem. Míňam odbočku ku Kmeťovej chate (Lesy SR) a nižšie, ešte bližšie k Rudnu nad Hronom, je nejaká chatka bez okien a dverí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Mal som v úmysle si cestu do Brehov skrátiť krížom popod les, ale všade sú samé ploty domov. Nie je ako sa dostať z dediny, a tak prichádzam k miestnemu úradu s tabuľou zaujímavostí. Ide o bývalú banícku obec, takže okrem klasických kaplniek a pod. je tu šachta. Dozviem sa napríklad, že ruina, okolo ktorej som išiel, je bývalá skláreň. Na autobusovej zastávke zisťujem, že o polhodinu pôjde autobus do Brehov, tak počkám a odveziem sa. V Brehoch vystupujem (autobus ide do Novej Bane) a prechádzam dedinou k lesu popri Obecnom potoku.

V lese za dedinou prechádzam okolo menšej nádrže (možno bývalý tajch) a neskôr mám v navigácii odbočku lesnej cesty, ktorou by som mal prísť pod Putikov vrch (myslel som, že je to len zle zapísaný názov kopca). Po čase sa musím kus vracať, lebo som podľa navigácie zišiel z cesty. Žiadnu tu však nevidím, tak sa vydávam po stopách zveri priamo hore. Toto bolo pomerne dosť namáhavé, ale kopec nie je vysoký. Na vrchole je tŕnie a chrastie. V domnení, že som na Putikovom vŕšku, hľadám jaskyňu a kráter. Nakoniec si hovorím, že je asi pod snehom a idem ďalej do údolia Liešňanského potoka. Je veľmi široké, evidentne nebolo vyhĺbené potokom, ale malo by ísť o zvyšok lávového prúdu.

Pokračujem smerom na Tekovskú Breznicu. Po pravej strane ešte zbehnem pozrieť do zaujímavého údolia, ktorým potok odteká z planiny (videl som tam malé ľady). Je to miniatúrna tiesňava a som rád, že som odbočil. Vraciam sa a schádzam do Tekovskej Breznice. V mobile zisťujem, že Putikov vŕšok bol oproti kopcu, kde som bol... No, čo už, musím sa niekedy vrátiť.

Fotogaléria k článku

Najnovšie