Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Zimný bivak v iglu - ako urobiť snehový záhrab

Pre tých, ktorí milujú zimnú turistiku a dobrodružstvo, sme vybudovali snehový príbytok, ktorý je možné využiť na prespanie dvoch osôb. Článok vám ponúka možnosť nahliadnuť do skúseností s jeho budovaním a odporúčané tipy, ktoré by vám mohli pomôcť pri budovaní vlastného snehového príbytku.

Na prvý pohľad je zrejmé, že ide o iglu, inými slovami snehovú kopulu s tenkou stenou, ktorá umožňuje odpočinúť si v nepriaznivom počasí (sneženie, víchrica) a pookriať duši i telu. Verím, že iglu vydrží stáť aspoň do konca mesiaca.

Výber vhodného miesta

V čase, keď sme vystúpili na hrebeň, bolo hore po kolená snehu. Málo na to, aby sa dal urobiť snehový záhrab, no dosť snehu na to, aby sa pomerne rýchlo dal vybudovať veľký prístrešok pre dve osoby.

Vybrali sme miesto, ktoré bolo na severovýchodnej strane kopca (a teda kde sa nachádzalo najviac snehu). Rozhodujúcim kritériom bolo nájsť pokiaľ možno čo najrovinatejšie miesto. Podarilo sa nám nájsť mierne sa zvažujúce miesto medzi kosodrevinou. Mierny sklon nebol problém, nakoľko bolo možné rovinu vytvoriť dodatočne pomocou snehu (podlahu).

Stavebný postup

Výstavbu zvládne aj jedna osoba, no za dvojnásobne dlhší čas. V našom prípade sme na to boli dvaja, celá výstavba trvala dve hodiny. Začali sme najjednoduchším spôsobom výstavby (sú aj iné možnosti, ktoré v článku popisovať nebudem), a to tak, že sme postupne vrstvili sneh aby pribúdala kopa. Jeden hádzal lopatou sneh, druhý ho utľapkával snežnicami po vrstvách. Navŕšená kopa snehu dosiahla po hodine práce výšku asi 1,7 metra.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Druhým krokom bolo vyhĺbenie dutiny vo vnútri kopy. Aby bolo možné dosiahnuť rovnomernú hrúbku stien, jedna osoba zvonku napichala do kopy paličky dlhé približne 20 cm. Druhá osoba zatiaľ hĺbila otvor na južnej strane. Prečo na južnej? Lebo odtiaľ najmenej fúka vietor. Pri hĺbení dutiny sme postupovali tak, že sme vytvorili otvor dostatočne veľký na prepchatie sa dovnútra a pokiaľ možno čo najmenší, aby do hotového iglu, čo najmenej fučalo. Pri hĺbení sme postupne ukrajovali zo stien a stropu tak, aby vznikala rovnomerná dutina kopulovitého tvaru, ktorá sa postupne zväčšovala. Paličky zapichnuté v snehu slúžili ako vymedzovacie mierky (ak ste narazili pri osekávaní snehu na paličku, znamenalo to, že stena má práve hrúbku 20 cm, čím sa dosiahla rovnomerná hrúbka stien).

Keď bolo vnútro hotové, zarovnali sme podlahu do približnej roviny snehom. Na najvyššom mieste v strope sme pomocou rúčky od lopatky vytvorili dieru priemeru okolo 5 cm - komín, slúžiaci pre teplý a vlhký stúpajúci vzduch (z dýchania, príp. varenia).

Vstupný otvor

Eskimáci robia vstupnú chodbičku lomenú do písmena L. Nám sa však nechcelo, a tak sme otvor zvnútra zapchali ruksakmi.

Noc vo vnútri iglu

Vládne tam "hrobové" ticho. Sneh výborne izoluje zvuk, čiže napriek tomu, že je vonku silný vietor, nič nepočujete. Pre nocovanie odporúčam dobrý spací vak pre zimnú turistiku. Pohodlným variantom sú tiež dva letné spacáky vložené do seba.

Ďalšie tipy pre pobyt

Treba si dávať pozor na to, aby ste nebuchli do stien a stropu, z ktorého sa ľahko sype sneh. Na tieto nehody si budete musieť zvyknúť.

Nevyhnutné vybavenie na noc

  • Karimatka s reflexnou vrstvou (prípadne karimatka + alumatka),
  • Spací vak (typu Extreme high comfort +2 °C) alternatíva dva štandardné spacáky,
  • Čelová lampa alebo svietiaca chemická tyčinka.

Odporúčané vybavenie na noc

  • Kukla (príp. tenká čiapka),
  • Varič pre prípravu čaju do termosky,
  • Chemické ohrievacie vrecúška (na nohy, ľadviny),
  • Plastová fľaša na prípadné vykonanie malej potreby (aby ste v noci nemuseli vychádzať z iglu).

Nevyhnuté vybavenie na vybudovanie iglu (príp. snehového záhrabu) je plochá široká lopatka.

Fotogaléria k článku

Najnovšie