Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Spodná časť rozhľadne s útulňou
Spodná časť rozhľadne s útulňou Zatvoriť

Útulňa Nový Žobrák

Rozhľadňa a útulňa pri sedle Žobrák v severovýchodnej časti pohoria Čergov je pekným vyhliadkovým bodom, ale aj miestom k prenocovaniu. Po rokoch starú útulňu s rozhľadňou nahradila nová veža, ktorá stojí len pár desiatok metrov vedľa staršej.

Poloha
Čergov: v sedle Žobrák na spojnici červenej značky z Hervartova a modrej z Krížov
Nadmorská výška
891 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.23659 ° SŠ
dĺžka: 21.1728 ° VD
» Mapa
Nocľah
V útulni približne 8 ľudí, v priľahlých objektoch ďalšie desiatky ľudí
Prevádzka
celoročne otvorená (bez vykurovacieho telesa)
Voda
v blízkom okolí nie je prameň
Dalšie info
upravené ohnisko, latrína, veľký prístrešok s lavicami

Rozhľadňa a útulňa je často využívaná aj k prenocovaniu, nakoľko tadeto vedie Cesta hrdinov SNP (E-8), zároveň je tu spojnica dvoch výstupových trás na hrebeň Čergova, jedna vedie z Hervartova, druhá z Krížov. Pôvodná rozhľadňa stále stojí na svojom mieste a stále je funkčná, aj keď ju poznamenal zub času. Nová rozhľadňa s útulňou bola vybudovaná v roku 2015 za pomoci prostriedkov z Európskej únie obcou Hervartov. Práca sa naozaj podarila a verím, že bude turistom slúžiť dlhé roky.

Útulňa

Stavba je masívnej drevenej konštrukcie a má dokonca bleskozvod, čo je obrovská výhoda v prípade, ak sa v nej treba ukryť pred búrkou. Stavba je výškovo rozčlenená akoby na tri časti. Spodnú tvorí samotná útulňa. Nad útulňou sú dve podlažia rozhľadne.

Veža má štvorcový pôdorys s rozmermi približne 4 x 4 metre a jej podlaha sa nachádza asi meter nad zemou, takže podlahu tvoria dosky a nielen hlina alebo dlažba. Do útulne sa vchádza schodíkmi cez hrubé drevené dvere. Celá útulňa je zatiaľ, až na trocha neporiadku a pár čmáraníc po stenách, vo výbornom stave. Interiér je skromný, ale účelný. Prične, lavica, stôl. Nič viac. Ale k prenocovaniu to bohato stačí. Zakúriť sa vo vnútri nedá a tak poslúži skôr len trojsezónne. Na pričniach sa vyspí osem ľudí, na podlahe a laviciach ďalší 4 – 5 ľudia. Prične sú trocha kratšie, takže dlháňom možno budú trocha trčať nohy.

Rozhľadňa

V peknú noc sa bez problémov dá vyspať na podlahe plošín rozhľadne. Ponúkajú veľa miesta a pekný výhľad a sú čiastočne kryté strechou. Na vyhliadkové plošiny vedú strmé schody so zábradlím, čo ocenia najmä ľudia, ktorí majú s rebríkmi problém. Na vrchnej plošine sú dokonca dve kreslá, z ktorých sa musí parádne vychutnávať východ alebo západ Slnka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hneď vedľa útulne sa nachádza upravené ohnisko a dokonca krytý prístrešok s množstvom lavíc a kvalitnou strechou. Takže možností k prenocovaniu je až-až, už si len vybrať...

Nevýhodou je, že v okolí nie je žiadna studnička. Okolie je relatívne čisté a pomáha tomu viacero odpadkových košov pri prístrešku a latrína neďaleko v lese. Ostáva len dúfať, že si miesto vlastným pričinením nezničíme a bude slúžiť ešte minimálne desiatky rokov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie