Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok zo značky
Prístrešok zo značky Zatvoriť

Prístrešok Malá Knola na Knolskej poľane

Slovenský raj je po jeho okrajových častiach plný penziónov a privátov, to však mnohí z nás nevyužívajú a hľadajú skôr ubytovanie zadarmo. Jednou z možností je pekný prístrešok pod najvyšším vrcholom podcelku Volovských vrchov - Knola, pod Veľkou Knolou.

Poloha
Volovské vrchy (OP NP Slovenský raj): na modrej TZT asi 5 minút chôdze od smerovníka Malá Knola východne
Nadmorská výška
1147 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.86315 ° SŠ
dĺžka: 20.49186 ° VD
» Mapa
Nocľah
5 ľudí s vlastnou podložkou
Prevádzka
trojsezonna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
v blízkom okolí nie je prameň, najbližšie je prameň pri sedle Grajnár (35 minút chôdze)

Prístrešok sa nachádza asi 5 minút chôdze po modrej značke od smerovníka Malá Knola smerom na východ. Značka vedie priamo popri prístrešku. Ten leží na okraji neveľkej lúky Knolská poľana, v jeho blízkosti je postavený aj poľovnícky posed, ktorý je uzamknutý.

Samotný prístrešok má rozmery približne 4 x 3 metre a je zrubového typu. Postavený z dreva, masívnej konštrukcie, pravdepodobne nebude veľmi starý. Výhodou prístreška je, že je krytý z takmer troch strán, a tak poskytne sčasti útočisko aj pred vetrom. Pred dažďom by mala chrániť plechová strecha, ktorú ešte nestihol výraznejšie poškodiť zub času.

Podlaha je tvorená z dosiek, čo poteší najmä v upršanom počasí, keď sa človek nemusí čvachtať v blate. Vo vnútri sa nachádza masívny drevený stôl s dvomi lavicami. Vyspať by sa dalo aj na laviciach aj na stole, ale s podložkou sa dá kľudne prespať aj na zemi alebo v zadnej časti prístrešku, kde je zastrešená akoby maličká „terasa“. Odhadujem, že sa tu vyspí aj päť ľudí. Škoda, že vôbec nie je využitá časť prístrešku pod strechou. Stačilo by pár hrubších dosiek a pokojne by mohol prístrešok slúžiť aj ako útulňa.

Voda

V bezprostrednej blízkosti prístreška som nevidel ani upravené ohnisko a ani prameň. Aj napriek tomu však verím, že vďaka článku niekomu uľahčím plánovanie túr v najvýchodnejšej časti Národného parku Slovenský raj.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najbližší známy zdroj vody je výdatný prameň (žliabok) pri sedle Grajnár na zelenej značke smer Pod javorom, z Malej Knoly vzdialený 35 minút chôdze.

Fotogaléria k článku

Najnovšie