Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Istítko Petzl Grigri+

Tento rok prichádza spoločnosť Petzl s inováciou vlajkovej lode medzi istiacimi pomôckami Grigri - automatickom istítku Petzl Grigri+, a posúva úroveň bezpečnosti o level vyššie. My sme mali možnosť túto novinku pre vás otestovať v reálnych podmienkach.

Ak už ste lezcom rôzneho druhu a rôznej výkonnosti, určite ste počuli o svetovo najpopulárnejšom automatickom istítku Petzl Grigri. Tento malý zázrak bol testovaný miliónmi lezcov po celom svete na umelých stenách, skalkách, horách a bigwalloch. Pre rok 2017 prichádza spoločnosť Petzl s jeho inováciou, ktorá nie je len kozmetická, ale reálne zvyšuje bezpečnosť.

Grigri je neoceniteľným spoločníkom hlavne na skalkách a pri dlhých cestách, kde zvyšuje komfort a minimalizuje chyby z nepozornosti. Žiaľ pri nesprávnom používaní došlo k nehodám, ktoré si odskákali hlavne začiatočníci. Z tohto dôvodu bolo Petzl Grigri 2 určené primárne pre skúsených lezcov. Tento fakt sa rozhodli kompetentní zmeniť. Rok 2017 priniesol inováciu produktu, ktorá sa netýka len dizajnu, ale reálne znižuje riziko pochybenia pri jeho používaní. Novinku sme mali možnosť vyskúšať v reálnych podmienkach na skale a výsledok nás príjemne prekvapil.

Prvý dojem je pozitívny. Konštrukcia pôsobí kvalitným a masívnym dojmom, otváranie a zatváranie je intuitívne, jednotlivé komponenty sú spracované precízne.

Ako prvé sme si vyskúšali zakladanie lana. Ide to rovnako ako pri Petzl Grigri 2, to znamená rýchlo a pohodlne. Pre istotu je v kove vygravírovaný smer ako zakladať lano. Nové Petzl Grigri+ zvládne laná aj s menším priemerom ako staršia verzia (od 8.5 do 10.5 mm). Novinkou je tiež možnosť prepínať medzi módom pre prvolezca Belay a módom pre lezenie Top Rope (na udicu).

Belay mód funguje plynule a máme pocit, že lano sa aj pri prudšom potiahnutí nezasekáva tak často ako u jeho predchodcu. Ruky, tak ako na klasickom „kýbli“, ostávajú stále v kontakte s lanom.

Čo nás zaujíma, sú rozdiely medzi novým a starým a tak skúšame, čo spraví. Top Rope mód je pohodlným riešením. Doberanie lana ide tradične ľahko, rozdiel je v častejšom zablokovaní pri natiahnutom lane, čo zvyšuje komfort a šetrí energiu pre „ističa“. Režim spúšťania je to, čo má priniesť najväčší rozdiel v zvýšení bezpečnosti. Páčka ide rovnako ľahko ako u predchodcu, pri spúšťaní je potrebné dať pozor na prvotnú fázu, kedy môže začať lano prekĺzavať až prekvapujúco rýchlo. Tento moment prekvapenia bol príčinou mnohých nehôd, kedy začínajúci lezec v panike zatiahol za páčku ešte viac a nasledoval skoro voľný pád. Nové Petzl Grigri+ má tzv. Anti – Panic systém, ktorý pri príliš silnom zatiahnutí páčky lano automaticky zablokuje. V reálnych podmienkach funguje rýchlo a spoľahlivo. Zlaňovať je samozrejme možné iba na jednom prameni lana. Vysoký komfort poskytuje regulovateľný preklz pomocou páčky a automatické blokovanie pri pustení lana z rúk. Systém ideálny pre čistenie starých a vytváranie nových ciest.

Celkový dojem je pozitívny. Inovácie, ktoré Petzl Grigri+ poskytuje, sú praktické a zvyšujú bezpečnosť. Skúsení lezci, ktorí majú správny návyk pri používaní Grigri, si vystačia aj s jeho staršou verziou. Začiatočníkom a mierne pokročilým lezcom však vrelo odporúčame Petzl Grigri+ kvôli jeho zvýšenej bezpečnosti. Pri skúsených lezcoch je však veľmi užitočné odpovedať si na otázku, kto vás najčastejšie istí a podľa toho si zvoliť zodpovedajúcu alternatívu. Podrobnejšie informácie nájdete tu.

Erik Smik
SPORTRYSY TEAM

Fotogaléria k článku

Najnovšie