Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jar v lužnom lese
Jar v lužnom lese Zatvoriť

Túra Stopfenreuth - lužný les s orliakom morským

Minulý rok som začala objavovať krásu dunajských luhov, ktoré si ma podmanili hlavne svojou rozmanitosťou a množstvom druhov vtáctva. Cez týždeň som sa nevedela dočkať víkendu, ktorý som naplánovala v raji lužných lesov. Vďaka zaujímavej brožúrke o NP Donau Auen (Dunajské luhy) som si v nej našla zaujímavé tipy na výlet za dunajskými zákutiami, ktoré sú oázou pokoja.

Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 2017
Pohoria
Rakúsko: Viedenská kotlina (Wiener Becken) - Moravské pole (Marchfeld), NP Donau Auen (Dunajské luhy)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 145 m n. m.
  • Najnižší bod: 140 m n. m.
Doprava
Bratislava - Stopfenreuth (parkovisko pri informačnom centre NP: AIZ Auen-Informations-Zentrum - Forsthaus)
SHOCart mapy
» č.1078 Malé Karpaty, Bratisla (1:50.000)

Po výdatných raňajkách s typickou jarnou zeleninou, ovčím syrom, korbáčikmi a bryndzou sme sa autom presunuli do pokojnej rakúskej dedinky Stopfenreuth. Zaparkovali sme na parkovisku a ako sme vystúpili, ovial nás studený vietor. Nachádzajú sa tu informačné panely o NP a vstupná tabuľa je napísaná aj v slovenskom jazyku, čo ma príjemne prekvapilo. Kráčali sme po asfaltovej ceste Uferstrasse. Obdivovali sme lužný les, ktorý bol posiaty medvedím cesnakom a snežienkami. Mám rada jarnú prírodu, keď je všetko zelené, príroda sa prebúdza zo zimného spánku a začína sa nový život.

Stopfenreuther Donaurunde - okružná trasa s dĺžkou 4,6 km. Vdychovali sme omamnú a zdravú vôňu medvedieho cesnaku, ktorá sa šírila celým lesom. Zber medvedieho cesnaku je v NP samozrejme zakázaný. Nachádza sa tu kameň, kde je zaznačená výška vodnej hladiny Dunaja počas povodní. Zastavili sme sa pri krásnom ramene, ktoré je rozdelené na menšie časti s jazierkami, ktoré sú skrášlené hrubými kmeňmi popadaných stromov. Na hladine sa odrážali majestátne topole, ktoré boli vyzdobené guľatými chumáčmi imela. Vtáčiky štebotali a započúvali sme sa do ďobania ďatľa veľkého, lekára lesných stromov.

Kochali sme sa pohľadom na pekné zákutia mŕtveho ramena. Cestu nám spríjemňovali krásne mohutné topole. Dostali sme sa k obľúbenému miestu návštevníkov NP, k prírodnému kúpalisku. Nachádza sa tu lužná terasa Au Terasse, ktorá poskytuje výhľad na Dunaj z výšky. Stavba sa mi veľmi nehodí do tunajšieho prostredia. Na tomto mieste sa naloďujú člnkári, takže v letnom období je to tu rušnejšie. Mali sme šťastie, že sme si mohli vychutnať na jar pokoj lužného lesa.

Kráčali sme po vlečnej ceste treppelweg pozdĺž toku. Obdivovala som starý mohutný strom, ktorého výška dosahovala úctyhodné rozmery. Cítila som sa tu ako v džungli. Nasávala som pokoj lužného lesa a pozerala som sa na azúrovo modrú oblohu. Keď som zbadala dravého vtáka s obrovskými krídlami, radostne som zvolala: „orliak morský“. Milovníci prírody spozorneli a spolu sme sledovali ladné krúženie dravého vtáka - kráľa lužného lesa. Priblížil sa smerom k nám a v rýchlosti som sa ho snažila odfotiť, ale to nebolo vôbec jednoduché, kým som ho našla v hľadáčiku. Nakoniec sa mi podaril dokumentačný záber. Som však vďačná aj za túto fotku, pretože mi bude pripomínať pekný zážitok z monitoringu chráneného orliaka morského.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zrazu som zbadala siluetu ďalšieho orliaka s mohutným žlto sfarbeným zobákom a bielym chvostom. Orliak má rozpätie krídel 240 cm a je našim najväčším operencom. Krídla sú dlhé a široké s výrazným prstovitým rozpätím letiek. Hniezdo si stavia na vysokom strome. Živí sa cicavcami, rybami a vtákmi. Takýto zážitok umocňuje atmosféru divočiny. Orliak používa veľké krídla na ladné plachtenie v povetrí, využíva protivietor, a tak sa bez vynaloženia námahy vznesie vysoko.

Pravdepodobne to bol párik, ktorý tu má ideálne možnosti hniezdenia, v raji lužného lesa. Mali sme šťastie, že sme sem prišli v období, keď tu veľa návštevníkov nestretnete. Bola som nadšená z tak pekného zážitku uvidieť orliaka a zároveň ma potešilo, že populácia dravca nevymiera a dúfam, že sa tak nestane.

S úsmevom na tvári som kráčala k ďalšej zaujímavej časti luhov cez mŕtve rameno s trstinovým porastom - Rosskopfarm, kde sme pozorovali vtáctvo. Fúkal silný vietor, aký býva v zimnom období. Prechádzali sme rozľahlou lúkou Brucklwiese, kde v zime v roku 1984 začal protihainburský protest - obsadenie Stopfenreutských luhov sa pokladá za kolísku zrodu NP. NP bol vyhlásený v roku 1996. Vzácne lužné lesy mala zničiť elektráreň. V roku 1984 začala príprava výstavby vodného diela pri Hainburgu, avšak niekoľkotýždňový protest tisícok ochranárov v lužnom lese zvanom Stopfenreuther Au zámeru zabránil.

Prešli sme do lesa, v ktorom sa nachádzali záhony snežienok, medvedieho cesnaku a započúvali sme sa do vtáčieho koncertu. Jar je v luhoch v plnej svojej kráse. Z lesa sme vyšli do pokojnej dediny, kde pri parkovisku sa nachádza útulná reštaurácia v štýle horárne. Vnútorné priestory zdobí drevený interiér, ktorý navodzuje horskú atmosféru. Dala som si kávičku a vychutnávala som si zážitky z pekného dňa. Nachádzajú sa tu informačné materiály o NP.

Po návrate domov sme si pochutili na segedínskom guláši. Večer sme sa išli pozrieť na festival Hory a mesto, kde mal prezentáciu český biker Michal Maroši, ktorý mi poskytol rozhovor k článku.

E-mailom som poprosila známeho ornitológa pána Miroslava Sanigu ohľadom identifikácie dravca na fotke, ktorý mi potvrdil môj odhad orliaka morského, čo ma príjemne potešilo. Potulky po lužných lesoch ma napĺňajú novými zážitkami a mám túžbu objavovať ďalšie zákutia dunajských luhov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie