Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Mapa pred vstupom do hradu Čabraď
Mapa pred vstupom do hradu Čabraď Zatvoriť

Správa Obnovené značenie na hrad Čabraď

V okolí hradu Čabraď pribudli na modro značkovanom turistickom chodníku č. 2655 drobné prvky, ktoré významne zlepšia orientáciu a pomôžu turistom v centrálnej zóne Krupinskej planiny. V rámci obnovy značenia sa okrem zahustenia a skvalitnenia značkovania bola vybudovaná nová turistická vývesná mapa, drevená strieška nad vrtom s pitnou vodou, drevený mostík, odpočívadlo na Konskom ako aj potrebné značkárske šípky, ktoré zlepšili orientáciu na "výstupovej" trase na hrad Čabraď.

Keď sa povie Čabraď, tak si mnoho ľudí predstaví opustený hrad niekde uprostred lesov. A je to pravda. Hrad sa nachádza v centrálnej zóne Krupinskej planiny v prekrásnom prostredí meandrujúcej riečky Litava, ktorá hrad „obteká“ z troch strán. Prístup na lokalitu je v podstate z dvoch smerov. Zo severu po modro značenej trase od Krupiny a Čabradského Vrbovka a od juhu taktiež po modro značenej trase z Hrušova.

Väčšina návštevníkov putuje na hrad od samoty Konské, čo je miestna časť obce Čabradský Vrbovok, kde sa končí asfaltová cesta a začína lesná kamenistá cesta, po ktorej vedie vyššie uvádzaný modro značkovaný chodník. Paradoxom však je, že od Konského, kde boli postavené drevené lavičky, cesta stále klesá na úseku asi 3 km, čo mnohých mýli a často odbočia nesprávne na viaceré lesné cesty, ktoré od cesty odbočujú do svahu. Z tohto dôvodu bolo na tomto úseku vyznačené hustejšie značkovanie a na kritických úsekoch nainštalované drevené koly s turistickými šípkami, určujúcimi správny smer.

Medzi nové veci, ktoré pribudli na značenej trase, treba spomenúť úpravu vrtu s pitnou vodou, postavenie drevenej striešky nad vrtom, postavenie nového dreveného mosta k vrtu ako aj vyznačenie odbočky ku kvalitnému a výdatnému zdroju pitnej vody. Toto má veľký a praktický význam pre návštevníkov, hlavne v sparnom letnom období. Samotný vrt sa nachádza približne 150 metrov od modro značenej trasy, v podhradí a odbočka k nemu je riadne vyznačená. Zdroj pitnej vody využívajú tiež dobrovoľníci z občianskeho združenia Rondel, ktorí niekoľkokrát do roka organizujú viacdenné brigády na záchranu a zachovanie hradu.

V neposlednom rade treba spomenúť postavenie novej turistickej mapy pred hradom, ktorá zobrazuje územie celej Krupinskej planiny a podáva návštevníkovi prehľadnú orientáciu územia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nech aj tento krátky článok slúži ako pozvánka na návštevu „perly“ Krupinskej planiny v duchu hesla „Spoznávajme kraje svoje a spoznáme samých seba“.

Poznámka: Tento projekt podporila Nadácia Ekopolis v rámci programu Živé chodníky v spolupráci so spoločnosťou Toyota.

Fotogaléria k článku

Najnovšie