Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Najkrajšie vyhliadky

Pekný výhľadový bod, z ktorého vidieť okolitú krajinu, zaujíma asi každého turistu. Samozrejme, aj zahmlený les a zučiaci potok majú svoje čaro, ale túry obsahujúce pekné výhľady sú jednoducho považované za atraktívne. Ešte minulý rok sa tejto témy chopilo vydavateľstvo Dajama a svoju zbierku publikácií rozšírilo o knihu venovanú najkrajším vyhliadkam na Slovensku.

Samozrejme, pojem najkrajší je veľmi subjektívny, hoci určite sa mnohí turisti zhodnú na tom, že výhľad z Ostrvy či hradu Súľov je jednoducho úžasný. Po knihe som siahla jednak zo zvedavosti, ktoré vyhliadky autori vybrali medzi svoje hity, jednak dúfajúc, že tu nájdem nejednu inšpiráciu na ďalšie výhľadové miesta, o ktorých zatiaľ neviem.

Forma

Kniha patrí do edície Po Slovensku, a teda po vizuálnej stránke pripomína ostatné tituly z edície. Vonkajšia strana obálky je v hnedej farbe, vpredu s veľkou fotografiou Moravy s hradom Devín od Sandbergu a informáciou, že tu nájdeme 50 výletov za vyhliadkami. V hornej časti je ikonka s výhľadovou ružicou. Na zadnej strane obálky je bližšie predstavenie obsahu knihy vo forme hesiel a šesť menších fotografií. Kniha má formát 113 x 200 mm, 208 strán, je v mäkkej väzbe.

Obsah

Spôsob spracovania kapitol je podobný ako v predchádzajúcich publikáciách z edície Po Slovensku. Sú tu len drobné zmeny vyplývajúce zo zamerania tejto knihy.

Na úvod tu nájdeme obsah, mapku Slovenska s vyznačenými bodmi jednotlivých túr a príhovor autora, ktorým je Ján Lacika. Ďalej nasledujú jednotlivé kapitoly, ako som spomínala vyššie, je ich 50. Autor jednotlivé vyhliadky pospájal do 39 turistických a 11 cyklistických trás.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kapitola má vždy vľavo celostranovú fotografiu. Na pravej strane je mapka Slovenska s bodom na mieste túry a krátky úvod charakterizujúci danú túru, plus fotografia.

Potom nasleduje geologický popis regiónu, ktorý by som určite nepreskakovala, nie je to žiadna nuda, nachádzajú sa tu naozaj zaujímavé informácie k tomu, ako dané územie vzniklo a kde a prečo sú v ňom miesta s výhľadmi. Potom nasledujú opisy jednotlivých vyhliadok, je ich spolu 200.

Sú očíslované a na malinkej mapke sú body zobrazené. K tomu tu je ešte jedna menšia fotografia, ďalšia užšia, obvykle cez dve strany, kde je ;výhľad aj s popismi, čo je na ňom vidieť. Každá kapitola obsahuje aj malý rámček Odporúčame, kde je ešte nejaký ďalší tip mimo hlavných vyhliadok tej kapitoly v okolí, farma, hrad či poznámka k miestnej doprave. Údaje o dĺžke, prevýšení a čase tu tentokrát nenájdeme.

K výberu vyhliadok sa nechcem veľmi vyjadrovať, ako som už spomínala, je to dosť subjektívne. V niektorých oblastiach muselo dať autorovi prácu vybrať len zopár vyhliadok, napríklad v okolí Banskej Štiavnice alebo v Nízkych Tatrách. Niektoré body ma zase prekvapili, napríklad Záruby alebo Magurka či Slodičový vrch na hrebeni Spišskej Magury, ktoré poznám ako viacmenej zalesnené. Naopak ma potešili iné body, nie až tak známe, kam sa chystám a našla som ich ako zaujímavé ciele vo vrstve fotografií na TuristickaMapa.sk, ktorú často používam ako tipy na výlet. Napríklad Sedem kostolov v Studničnej alebo hradisko Kostolec nad Ducovým, takže ma teší, že mám k nim viac informácií. Autori zabŕdli aj do menej navštevovaných častí Slovenska, napríklad Krupinskej planiny alebo Cerovej vrchoviny, ktoré sa tiež za svoju ponuku výhľadových miest nemusia hanbiť, keďže pri výhľade nejde len o nadmorskú výšku, ale aj o celkový ráz krajiny.

Mapka v kapitole je len orientačná, je veľmi malá a nie je na nej naznačené, kadiaľ vedie túra či cyklotúra, takže popri čítaní kapitoly odporúčam pracovať s mapou v lepšej mierke. Páči sa mi fotografia s popismi výhľadov v každej kapitole a oceňujem časté informácie o tom, v ktorej časti dňa je z vyhliadok najlepšie svetlo na fotenie.

Záver

Popri čítaní knihy som si urobila rovno zoznam cieľov, ktoré chcem navštíviť. Najmä v menej známych končinách, kam mi obvykle nenapadne len tak ísť. Knihu určite odporúčam do turistickej knižnice.

Fotogaléria k článku

Najnovšie