Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Batoh Lowe Alpine Alpine Ascent 40:50

Alpine Ascent je sesterským modelom batohu Peak Ascent, o ktorom som písal minulé leto. Majú veľa spoločného, najmä tvarom a výbavou, no verzia Alpine je určená do náročnejších podmienok. Ocenia ho najmä tí, čo šetria hmotnosť, no záleží im na odolnosti. K dispozícii som mal najväčší veľkostný variant, pričom výrobca ponúka aj 32- a 25-litrové verzie.

Výrobca
Lowe Alpine
Model
Alpine Ascent 40:50
Typ
technický batoh pre horolezectvo
Materiály
330D Cross / TriShield Dura & 420D PW / HydroShield
Hmotnosť
1080 g
Základná litráž
40 l
Farebné kombinácie
čierno-šedá, červená
Páči sa mi
jednoduchosť, odolné materiály, možnosti pripnutia matrošu, nízka hmotnosť, štíhly tvar, posuvný vrchlík
Nepáči sa mi
iba vrchný vstup
Infocena
123 € – eshop distribútora
Obchody
eshop.lowealpine.sk – eshop dovozcu

Jednokomorová konštrukcia

Základný strih batoha je identický, ako má Peak Ascent. Teda tvar je úzky a vysoký, s prihliadnutím na zachovanie obratnosti v technickom teréne. Na spodnej strane je skôr úzky a mierne sa rozširuje smerom hore k ramenám. Má jednokomorovú konštrukciu bez spodného či bočného vstupu. To sa síce môže zdať ako nanajvýš nepraktické, tento batoh to však vníma ako svoje plus, pretože vsádza na jednoduchosť a z nej plynúcu spoľahlivosť a pritom nízku hmotnosť. Komu to prekáža, môže siahnuť po modeli Mountain Ascent, ktorý je dvojkomorový a má polstrovanejší chrbtový systém. Je však o vyše 500 gramov ťažší.

Chrbtový systém, ramenné popruhy a bedrový pás

Chrbát je taktiež rovnaký, ako má Peak Ascent. Tvorí ho tvarovaný penový výlisok a z vnútornej strany vyberateľný penový panel. Tvrdú výstuhu či inú podporu chrbtový systém nemá. Treba preto rozumne batoh baliť, aby nič netlačilo do chrbta.

Polstrovanie je skromnejšie, zato v no-snow úprave, teda keď batoh položíte do snehu, chrbát ani ramenné popruhy či bedrový pás nenaberú sneh.

Kým chrbtový panel majú sesterské modely rovnaké, rozdielne sú ramenné popruhy, ktoré má Alpine verzia polstrovanejšie, lebo predpokladá väčšie zaťaženie. Či to vyplýva z rozdielu v modeloch alebo veľkostných variantoch, neviem.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Bedrový pás je poddajný a svojím tvarom a vyhotovením smeruje skôr k bezpečnej fixácii batohu na chrbte ako k prenosu hmotnosti do bedier. Na oboch bokoch sú modré slučky na lezecký matroš. Zaujímavosťou je možnosť skryť bedrový pás do bočných vreciek bez nutnosti odopínania. Toto sa bude hodiť najmä lezcom, bedrový pás tak nebude zavadzať pri lezení. Taktiež sa použite tejto vychytávky môže hodiť ako prevencia poškodenia pri transportoch.

Materiály

Alpine Ascent sa od Peak Ascent najviac líši použitými materiálmi. Tie sú na prvý ohmat oveľa tuhšie a odolnejšie. Práve pomer robustnosti voči hmotnosti pri zachovaní možností pripnutia rôzneho matrošu sú hlavnými kladnými stránkami tohto batoha.

Možnosti upevnenia materiálu

Všetky možnosti upevnenia matrošu má Alpine Ascent takmer totožné s Peak Ascent, preto len krátky výpočet:

  • uchytenie lana pod vrchlíkom tak, že nebráni vstupu do komory,
  • bočné kompresné popruhy sa dajú využiť aj pre nosenie lyží,
  • uchytenie dvojice čakanov pomocou HeadLock pracky,
  • dvojitá daisy-chain na prednom paneli,
  • slučky na matroš na bedrovom páse,

Zároveň oproti Peak Ascent stráca terčíky na uchytenie palíc. Vrchlík nie je fixovaný dvojicou popruhov, ale jedným centrálnym, pričom namiesto plastovej pracky je použitý kovový háčik LoadLocker s lepšou ovládateľnosťou v rukaviciach a odolnejší voči mechanickému poškodeniu.

Určenie

Batoh Alpine Ascent od Lowe Alpine je batoh špeciálne zameraný na horolezcov. Je vyrobený z robustných materiálov, má čistú jednoduchú konštrukciu a jednoduchú, no účelnú výbavu. Napriek tomu sa celkom pohodlne nosí aj s väčšou záťažou. Svojmu majiteľovi sa odmení nízkou hmotnosťou, no nepoteší univerzalitou. Kto hľadá univerzálnejšie riešenia, môže radšej siahnuť po modeli Mountain Ascent.

Fotogaléria k článku

Najnovšie