Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Lowe Alpine Peak Ascent – ľahký technický batoh

Jednoduchý, štíhly, jednokomorový batoh so solídnymi možnosťami upevnenia lezeckého matrošu. Menšia verzia vhodná na jednodňovky (či už v lete alebo v zime), väčšia na víkendovky. Hoci jeho určenie je technickejšieho charakteru, s menšími kompromismi sa nestratí na akejkoľvek túre. Taká je tohtoročná novinka Lowe Alpine Ascent. Testoval som jej menšiu, 32-litrovú verziu.

Výrobca
Lowe Alpine
Model
Peak Ascent 32
Typ
jednokomorový ľahký technický batoh
Materiály
210D Mini Hexa & 600D PW / HydroShield
Hmotnosť
990 g
Základná litráž
32 l
Páči sa mi
nízka hmotnosť, štíhly tvar, posuvný vrchlík, možnosť nosenia bez vrchlíka, možnosti upevnenia matrošu (lano, lyže, čakany alebo palice), dvojitý daisy chain, stabilita na chrbte, húževnatý materiál
Nepáči sa mi
chýba spodný vstup a vonkajšie vrecko na fľašu alebo malú termosku
Infocena
90 €

Dizajn a vyhotovenie

Peak Ascent je predovšetkým ľahký a je tomu tak najmä vďaka jeho jednoduchosti. Má iba jednu komoru, do ktorej sa dostaneme klasickým horným otvorom so zdrhovadlom. Nie je tu možnosť nadstavenia objemu, ako býva zvykom. Keď batoh viac nabalíte, tak zdrhovadlom komoru úplne neuzavriete (viď predposledná foto).

Pozitívom je, že sa snaha šetriť hmotnosť neodrazila na materiáli, z ktorého je batoh ušitý. Ten je na omak tuhý a pôsobí robustne. Z najhrubšej verzie je ušité dno, ktoré má navyše druhú vrstvu látky zvnútra, čo zlepšuje mechanickú odolnosť a tiež lepšie zabráni prenikaniu vlhkosti, keď batoh položíte na mokrú zem (hodí sa najmä v zime pri položení na sneh). Zvyšok batohu je tiež ušitý z polyesterovej tkaniny, zboku aj s ripstopovou úpravou v tvare malých šesťuholníkov. Látka má z vnútornej strany záter a zvonka DWR úpravu, takže vydrží aj trochu dažďa či mokrého sneženia. Keďže však švy nie sú podlepené, ale len prešité textilnou páskou, batoh nie je nepremokavý a potrebuje v lejaku pláštenku. Tú však s batohom nedostanete.

Oceňujem vyhotovenie vrchlíka, na ktorom sa taktiež šetrenie hmotnosti nepodpísalo. Má dve vrecká, jedno vonkajšie a druhé vnútorné. V menšom vnútornom je pracka na bezpečné pripevnenie kľúčov, v priestrannejšom vonkajšom je zas horná látka zdvojená, čo pripisujem opäť snahe lepšie ochrániť vnútorný priestor pred vodou (napr. pri snežení v plusových teplotách). Vrchlík sa k batohu pripína pomocou dvoch háčikov, ktoré možno upevniť v dvoch polohách, na jemné doladenie slúži popruh. Nechýba ani popruh pre fixovanie lana v blízkosti ramien. Vrchlík sa fixuje z prednej strany dvojicou popruhov, čo je fajn, lebo za ne si môžete ešte niečo strčiť – napr. prevesiť flísku.

Všetky pracky, úchopy a detaily berú do úvahy manipuláciu v rukaviciach. Bedrový pás má vzhľadom na veľkostnú kategóriu primeraný rozmer, je poddajný a pokiaľ ho nechcete použiť – napríklad pri lezení – dá sa zacvaknúť nie okolo bedier, ale okolo samotného batoha. Ramenné popruhy sú dobre anatomicky tvarované. Majú na hornej strane stabilizačný popruh a tiež polohovateľný hrudný popruh, na ktorom nechýba obligátna píšťalka. Batoh je kompatibilný s vodným rezervoárom – podľa spôsobu uchytenia bude skôr vhodný hydrovak zn. Source ako Camelbak a veľkostne do vnútorného vrecka dobre sadne dvojlitrová verzia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Chrbtový systém

Kým na materiálovom zložení šetrenie hmotnosti veľmi nevidieť, opak je pravdou pri chrbtovom systéme. Ten je veľmi jednoduchý – tvorí ho čierny tvarovaný penový výlisok a z vnútornej strany vyberateľný penový panel. Tvrdú výstuhu či inú podporu chrbtový systém nemá. Pri balení preto musíte dávať trochu väčší pozor, aby nič netlačilo. Tiež odvetrávanie v horúcom lete nie je práve ideálne. Na druhú stranu zas v zime sa naň nebude toľko chytať sneh ako na chrbtové systémy s polstrovaním.

Možnosti upevnenia matroša

Hoci je batoh strohý, nájdeme na ňom upevnenie prakticky na čokoľvek, na čo si spomeniete, no v jednoduchom vyhotovení. Na čelný panel pripnete dvojicu čakanov pomocou systému HeadLocker (plastová verzia) – je to tyčinka, ktorú prevlečiete cez hlavu čakanu a porisko uchytíte o horný kompresný popruh (pre lepšiu manipuláciu v rukaviciach je na ňom plastový úchop). Alternatívne sa sem pripínajú palice, pre ktoré je v spodnej časti dvojica plastových terčíkov na zapichnutie hrotov. Pokiaľ chcete pripnúť aj palice aj čakan, bude to chcieť trochu improvizácie, lebo dizajnér to navrhol spôsobom buď-alebo.

Na okrajoch predného panela nájdete aj dvojicu daisy-chainov na nacvakanie matrošu podľa ľubovôle. Toto je napr. dobrá možnosť pre zavesenie prilby, kým ju nemáte na hlave. Na boky batoha sa dajú pripnúť lyže do klasického Á-čka. V dolnej časti bočného panelu na to slúži jednoduchý popruh bez nastavovania dĺžky a v hornej kompresný popruh s rozmernou prackou.

Na bedrovom páse je na jednej strane hrubšia slučka na nacvakávanie matroša a na druhej je prešívaná textilná páska, ktorej odstupy prešívania sú určené na umiestnenie skrutiek do ľadu.

Skúsenosti z používania

Počas niekoľkomesačného používania v jarných a letných podmienkach som bol spokojný s akurátnou veľkosťou pre jednodňové túry. Páčilo sa mi riešenie vrchlíka a tiež pripevnenie palíc či čakana. Vyhovuje mi stabilita na chrbte, užší vyšší tvar a tiež rozloženie hmotnosti na chrbte. Hoci chrbtový systém je pevný bez nastavovania, dĺžka chrbta pri mojich 186 cm je vyhovujúca. Bedrový pás je akurátny pre túto veľkostnú kategóriu a je skôr zameraný na zvýšenie stability ako na výraznejší prenos hmotnosti do bedier.

Musel som si zvyknúť, že treba dávať pozor na spôsob balenia, aby ma nič netlačilo, keďže batoh nemá pevnejší panel ako výstuhu. Tiež som sa pod ním dosť potil, no v takých horúčavách, ako boli toto leto, by som sa potil pod hocijakým. Z negatív mi asi najviac utkveli dve veci – jednak absencia dolného vstupu (to podstatné je vždy na spodku batoha) a tiež absencia vonkajšieho vrecka (dosiahnuteľného bez zloženia batoha) na fľašku či termosku. V poslednom čase totiž čím ďalej, tým menej používam vodný rezervoár.

Záver

Batoh Lowe Alpine Peak Ascent 32 je cenovo dostupný kvalitne ušitý jednokomorový technický batoh na celoročné používanie. Absenciu niektorých vychytávok či dômyselnejšieho chrbtového systému vyvažuje nízkou hmotnosťou a vyhotovením z robustných materiálov. Pri troche kompromisu môže batoh poslúžiť aj ako jednodňovkový univerzál aj na menej technicky zamerané použitie.

Batoh Peak Ascent sa vyrába aj v 42-litrovej verzii, pričom výrobca deklaruje identickú hmotnosť a cenu o 10,- eur vyššiu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie