Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľká Javorina, foto Soňa Mäkká
Veľká Javorina, foto Soňa Mäkká Zatvoriť

PR Magický vrch a stále sa zväčšujúca tiesňava

Rozmanité pohoria a ich vrcholy, skalnaté bralá tiesňav, tiché malebné doliny, zalesnené oblasti s pestrou flórou, živočíšstvom a vtáctvom. Trenčiansky samosprávny kraj ponúka neuveriteľnú pestrosť na malom celistvom území. Najzaujímavejšie miesta kraja sú ako na podnose sprístupnené turistickými a cykloturistickými chodníkmi. Na ich obnovu každoročne prispieva Trenčiansky samosprávny kraj.

Vrchol rovno na hranici

Viacerými je považovaný za jeden zo symbolov dobrých vzťahov medzi Čechmi, Moravanmi a Slovákmi. Po druhýkrát za sebou sa dostal do výberu vrcholov Vrchárskej koruny Trenčianska a návštevníkom ponúka nezabudnuteľný výhľad na šíro-šíre okolie. Reč je o najvyššom vrchu Bielych Karpát. Veľká Javorina má 970 výškových metrov a patrí medzi najznámejšie a turisticky najobľúbenejšie slovenské vrchy s veľmi dobrým prístupom.

Veľká Javorina leží priamo na slovensko-českej hranici neďaleko mestečka Stará Turá. Pre svoju polohu je miestom tradičných slávností Čechov a Slovákov. K vrcholu Veľkej Javoriny vedie viacero zaujímavých trás po asfaltových cestách, ale aj po lesných cestičkách a chodníkoch. Klasickým východiskovým miestom na Veľkú Javorinu je Stará Turá. Na výber sú však aj trasy začínajúce z Poriadia alebo z Lubiny. Kto po túre zatúži po oddychu, nájde v peknom prostredí vrcholu Veľkej Javoriny jednu z najstarších horských chát na Slovensku. Holubyho chata bola postavená v roku 1923 a napriek historickým udalostiam si počas rokov zachovala svoju jedinečnú a originálnu atmosféru.

Haluzická tiesňava

V oblasti Bielych Karpát ostaneme aj naďalej. Neďaleko Veľkej Javoriny sa na území obce Haluzice nachádza prírodná pamiatka, ktorá dodnes stále viditeľne rastie. Haluzická tiesňava, známa aj ako Priereva, Sprašova súteska či Haluzický výmoľ je nevšedným prírodným výtvorom, ktorý je dlhý jeden kilometer, hlboký 54 metrov a široký 200 metrov. Tiesňava vznikla pôsobením vonkajších činnosti potoka, ktorý si prerazil cestičku v bridliciach a dolomitoch flyšového pásma Bielych Karpát. Unikátnosť Haluzickej tiesňavy, ktorá sa neustále prehlbuje a rozširuje, spočíva v tom, že cez ňu s výnimkou náučného chodníka nevedie žiadna oficiálna turistická značka. Haluzická tiesňava ponúka nenáročnú turistiku pre všetky vekové kategórie. Z Haluzickej tiesňavy je to iba na skok k historickej pamiatke - kostolíku, ktorý bol postavený na začiatku 13. storočia. Zachovaná zrúcanina stredovekého kostolíka ponúka návštevníkom krásny výhľad do doliny Váhu.

Po krásnej prechádzke Haluzickou tiesňavou odporúčame zavítať na kopec Hájnica rozprestierajúci sa nad spomínanou dedinkou Haluzice. Na Hájnici našla miesto utešená drevená rozhľadňa, ktorá poteší výhľadom na okolité dedinky a ich architektonické skvosty. Beckov, Tematín a Trenčiansky hrad sú klenotmi okolia 7 metrov vysokej rozhľadne Hájnica, ktorá je miestom oddychu pre tých, ktorí hľadajú osvieženie v lone prírody. Stojí na rovnomernom kopci, ktorého nadmorská výška je 341 metrov. Cestička k rozhľadni vedie po značenom turistickom chodníku z Haluzíc. Pomalou chôdzou sa za dvadsať minút dostanete od Obecného úradu v Haluziciach až k rozhľadni na Hájnici.

Fotogaléria k článku

Najnovšie