Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Mohyla na Bradle, foto Soňa Mäkká
Mohyla na Bradle, foto Soňa Mäkká Zatvoriť

PR Mohyla na Bradle a rozhľadňa na Brestovci

Život medzi kopcami. Aj tak by sa dal charakterizovať myjavský región. Pre jeho typické rozptýlené osídlenie si vyslúžil názov kopanice. Kopcovité územie Myjavy je ohraničené Karpatmi, na severe Bielymi, na juhovýchode Malými. Myjavu zdobí osobitná architektúra. Novodobým monumentom v regióne je Mohyla na Bradle, ktorá vzdáva hold M. R. Štefánikovi.

Objavte symbol samostatnosti a slobody nášho národa i drevenú rozhľadňu s čarokrásnym výhľadom

Na ceste medzi Brezovou pod Bradlom a Košariskami sa nachádza perla Myjavského regiónu. Na najvyššom vrchole pahorkatiny sa týči jedinečná stavba, neprehliadnuteľná ani z jednej svetovej strany – pietne miesto večného odpočinku legendárneho generála, pilota i hvezdára M. R. Štefánika. Pamätník na vrchu Bradlo pripomína život a dielo významného slovenského politika, vedca a vojaka európskeho formátu. Dielo podľa projektu geniálneho slovenského architekta Dušana Jurkoviča, mimochodom rodáka z Turej Lúky, postavili v roku 1928 za 280 pracovných dní. Biela terasovitá stavba so štyrmi 12-metrovými obeliskami je postavená z druhu vápenca zvaného travertín. Po čelných a bočných schodiskách sa dá dostať až k hrobu M. R. Štefánika. Umiestnenie generálovej mohyly ponúka čarokrásny výhľad na okolitý kopaničiarsky kraj.

Z mesta Brezová pod Bradlom vedie až takmer k pamätníku asfaltová cesta. Turistický chodník z mesta, ktorý je súčasťou Štefánikovej magistrály, má červenú farbu so zelenou odbočkou na Bradlo. Z Košarísk je pre turistov vyznačená cesta žltou, neskôr zelenou turistickou značkou. Od roku 1968 je Mohyla M. R. Štefánika národnou kultúrnou pamiatkou svetového dedičstva UNESCO.

K veľkolepému výhľadu na malebný kopaničiarsky kraj vedie len 137 schodov

Na okraji lesa pri obci Brestovec stojí veľkolepá 21,5 metra vysoká drevená rozhľadňa Brestovec – Poľana. Z nadmorskej výšky 580 metrov poskytuje rozhľadňa skutočne krásne výhľady na Biele Karpaty, Myjavskú pahorkatinu, Malé Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, Vtáčnik a Strážovské vrchy. Pri pohľade na Veľkú Javorinu, Strážov či Inovec zaplesá nejedno turistické srdce. Cesta k rozhľadni vedie smerom od Myjavy cez Vrbovce do Brestovca. Po úseku stúpania v Brestovci sa odbáča na Poľanu, odkiaľ sú to už len 2 kilometre mierneho svahu priamo k rozhľadni. Prechádzka k rozhľadni je krátka, nenáročná a vhodná pre deti s rodinami.

V chotári obce Brestovec sa nachádza okrem rozhľadne aj rovnomenná vodná nádrž. Brestovec je prírodnou vodnou plochou v pokojnom prostredí, 2 kilometre vzdialenom od mesta Myjava. Počas horúceho leta využívajú vodnú nádrž rybári, vhodná je aj na kúpanie a slnenie. V zime slúži na korčuľovanie po zamrznutej hladine nádrže. Najmä milovníci ticha a pohody ocenia pokojné prostredie, ktoré vodná nádrž Brestovec ponúka.

Pre viac turistických informácií a zážitkov navštívte webové sídlo www.tsk.sk alebo www.trencinregion.sk.

Fotogaléria k článku

Najnovšie