Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Sezónna uzávera v TANAPe s novinkami + rozhovor

Hoci Tatranský národný park stále nemá platný návštevný poriadok, sezónna uzávera bude platiť ako po iné roky. Okresný úrad Prešov vydal vyhlášku, ktorou túto problematiku upravuje. V nasledujúcom článku vám prinášame prehľad zmien, ktoré nastali oproti minulosti, a tiež vyjadrenia riaditeľa Správy TANAPu Pavla Majka k viacerým bodom.

Celý zoznam sezónnych uzáver si môžete pozrieť v rozhodnutí. V rozhodnutí nájdete aj požiadavky Klubu slovenských turistov a Obce Zuberec, ktoré boli zamietnuté.

Po novom budú celoročne prístupné nasledovné trasy:

  • Tatranská magistrála od Velického plesa cez Batizovské pleso, Sedlo pod Ostrvou, Popradské pleso až po rázcestie Trigan
  • Baranec od Žiarskej doliny
  • Vyšné Hágy - Batizovské pleso
  • Baranec po žltej z oboch strán

Skrátenú uzáveru bude mať Juráňova dolina, ústie do sedla Pod Umrlou. Uzávera tu bude platiť do 30. apríla.

Naopak počas zimnej sezónej uzávery už nebude sprístupnený:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Slavkovský štít zo Slavkovskej vyhliadky po modrej značke
  • Sivý vrch od sedla Predovratie (Predúvratie)
  • symbolický cintorín už od 1.11. pri Popradskom plese

Rozhovor s riaditeľom Správy TANAPu Pavlom Majkom

Chcela som sa spýtať na určité konkrétne zmeny, lebo niektoré chodníky sa vyňali zo sezónnej uzávery, niektoré pribudli.

Sú tam asi dve také zásadné zmeny. Červená značka - magistrála od Triganu cez Popradské pleso a Hrebienok po Skalnaté pleso bude momentálne bez sezónnej uzávery. V Juráňovej doline otvárame skôr dolinu kvôli školským výletom, od 1. mája.

Naopak som videla, že ste uzavreli Slavkovský štít, už či je sneh alebo nie.

Slavkovský štít patrí do lokalít z hľadiska potreby ochrany biodiverzity, zimujú nám tam medvede, sú tam kamzíky, tak z tohto dôvodu sa toto plánuje uzavrieť na zimu.

Ešte sa chcem spýtať na Sivý vrch, ktorý bol dlhoročne prístupný aj v zime.

Sivý vrch nebol nikdy prístupný, bola tam sezónna uzávera z liptovskej strany od Babiek. Tam sa len kopíruje to, čo bolo. Len ľudia to nedodržiavali. Pozrite si v starom návštevnom poriadku. Pozn. redakcie: v starom návštevnom poriadku nie je táto uzávera spomenutá.

Ja som bola v tom, že to je otvorené.

Babky sú otvorené, ale od sedla Predúvratie Ostrô a Sivô nebolo povolené. Je to možno do budúcna na zváženie, ale máme tam sokoly sťahovavé a vzácne druhy motýľov a potrebujeme, aby to v tom citlivom predjarnom období nebolo vyrušované. Takže pravdepodobne tam ostane tá uzávera.

Plánujete nechať takúto celotatranskú uzáveru, ako je teraz, aj pri vypracovávaní toho nového návštevného poriadku? Napríklad Malá Fatra to má tak, že má len určité lokality uzavreté a na kratšie obdobie, od 1.marca.

Nedajú sa návštevné parky navzájom porovnávať. Žijú tam iné živočíchov ako u nás, máme iné endemické druhy, a ja by som to ani nenazýval ako celotatranskú uzáveru. Táto uzávera je viac ako 30 rokov v platnosti v rámci TANAPu a nemyslím si, že budujeme alebo produkujeme niečo nové.

No práve či nenastal čas na nejaké prehodnotenie.

Ale znova sa nechápeme v tom, že ak je aj požiadavka niekoho na prehodnotenie, u nás pracuje 32 pracovníkov s biologickým vzdelaním a my vychádzame stále z toho, že priorita je ochrana prírody v tom národnom parku. Tam, kde sme uznali za vhodné, alebo kde uznáme za vhodné v novom návštevnom poriadku, tam to prehodnotíme. Ja určite ani cez médiá ani cez žiadne tlačové informácie... nie som ani kompetentný, aby som dopredu niečo prejudikoval alebo robil nejaké plané sľuby. Tam, kde to bude možné, určite nájdeme kompromis, ale dovtedy to vychádza tak, že príroda je tak vzácna a je na prvom mieste, že je mi ľúto.

A je to nutné na tak dlhé obdobie, aj december, január?

Vymenujem vám, prečo je to tak, dobre? Koncom oktobra zalíhajú svište, to možno neviete. Od 15. októbra do konca novembra je kamzíčia ruja, kedy tiež potrebujú tieto zvieratá aspoň troška kľudu na to, aby mohli splodiť deti. Návštevnosť, resp. zranení ľudia v dolinách nám spôsobujú to, že musí pre nich lietať vrtuľník a vyrušuje sa sekundárne tá fauna, či už hniezdiace druhy vtákov v stenách, kamzíky, svište a tak ďalej. Na jar sa nám svište vyhrabávajú, začínajú sa rodiť mláďatá, sokoly sťahovavé už od marca sedia na hniezdach, v apríli sadajú orly skalné. To sú asi najprioritnejšie druhy, ktoré potrebujú kľud v tomto období v rámci Tanapu.

Prečo ste skrátili uzáveru o jeden deň v júni?

Aby sa to lepšie zamapätalo.

Nebude drahé meniť všetky tie tabule v teréne?

Nie, máme to prediskutované so správcom chodníkov, nemajú s tým problém.

Ešte mám poslednú otázku, je to vec, ktorá ma zaujala v tej vyhláške. Videla som tam požiadavku zo strany Klubu slovenských turistov, aby sa peší turisti mohli pohybovať v skialpinistických areáloch (viď Zoznam vyhradených miest). A vy ste to zamietli s tým, že by bolo potrebné vyznačiť tie chodníky zimným tyčovým značením, aby turisti nezablúdili. Je tak?

To ale nie je v tej vyhláške napísané.

Je.

To je v tej vyhláške napísané doslova?

Citujem: “...Že by bolo nevyhnutne potrebné predmetné chodníky vyznačiť zimným tyčovým turistickým značením takým spôsobom, aby nedochádzalo k zablúdeniu turistov, t.j. k ich voľnému pohybu mimo vyznačených chodníkov, a tým aj k ich prípadnému ohrozeniu na zdraví a životoch…” a to s tým vrtuľníkom, čo ste spomínali.

Potrebnej záchrane, áno.

A potom za ďalšie tri riadky ste uviedli, že “Správa TANAPu pracuje na návrhu nového návštevného poriadku. V jeho znení zvažuje možnosť vykonávania pešej turistiky vo vyhradených miestach pre skialpinizmus, čím by zanikla potreba budovania a údržby zimného tyčového značenia turistických chodníkov prechádzajúcich skialpinistickými areálmi.”

Podľa vášho názoru si to trošku odporuje, áno. Do budúcna sme to úplne neuzavreli. Ale pre tento rok sme to dohodli aj s turistami tak, a uvidíme, ako sa to do budúcna vydiskutuje. Principiálne sa naráža na viaceré filozofie o tom, že keď už tam ide niekto na lyžiach a ide tam peší na snežniciach alebo na chodúľoch, malo by to byť jedno. A toto je ešte otázkou budúcnosti.

No veď to, že peší turista sa tam asi nepôjde prebárať napešo.

No on keď bude menej snehu, tak bude môcť ísť.

Tak možno by ste to podmienili výškou snehovej pokrývky?

Ale to je zase zložité ukontrolovať, viete. Alebo subjektívne povedať, koľko je snehu, zase my tam nemôžeme merať ten sneh. Takže toto je ešte vec, ktorá bude v novom návštevnom poriadku otvorená, alebo bude diskutovaná. Tej požiadavke sa nebránime principiálne, ale momentálne pre túto zimu to bude takto.

Ešte posledná otázka, ktorú sa vás asi každý pýta, kedy bude nový návštevný poriadok?

Pracujeme na tom stále. Momentálne je už v nejakom paragrafovom znení, chceme to dať pripomienkovať, chceme, aby sa na to pozreli odborníci, na správne konanie. Dúfam, že do novej sezóny. Nechcem nič sľubovať, lebo máme aj iné úlohy a je to dosť zložitá téma.

Najnovšie