Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na oba salaše
Pohľad na oba salaše Zatvoriť

Búda Salaše Mogury pod Čiernym kameňom

Veľkú rodinu veľkofatranských salašov a búd uverejnených na Hikingu si dovoľujem rozšíriť o ďalší objekt, ktorý sa nachádza pod bralnatým Čiernym kameňom. Ide v podstate o dve stavby, ktoré stoja vedľa seba. Skôr ako ich opíšem, musím upozorniť, že obe sú v čase pasenia využívané pastiermi. Mimo sezóny býva starší salaš voľne prístupný. Druhý, mladší, som v rozpätí dvoch rokov našiel jeden raz otvorený, druhý raz uzamknutý.

Poloha
Veľká Fatra: medzi vrchom Čierny kameň a obcou Liptovské Revúce – časť Vyšná Revúca na chrbáte volanom Mogury (Magury)
Nadmorská výška
1160 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.9229 ° SŠ
dĺžka: 19.14468 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 osoby na lôžkach, 4 až 6 osôb na podlahe
Prevádzka
V čase pasenia salaše obývajú pastieri, mimo nej býva starší voľne prístupný, bez hospodára a s možnosťou zakúrenia
Voda
Vodný zdroj pri chodníku vedúcom z rebra Mogúr (Magúr) na rebro Krátkej, na okraji väčšej lúky
Spojenie
Žltá značka zo sedla Ploskej vedúca do obce Liptovské Revúce – časť Vyšná Revúca

Poloha a prístup

Salaše sa nachádzajú v centrálnej časti Veľkej Fatry, medzi vrchom Čierny kameň a obcou Liptovské Revúce – časť Vyšná Revúca. Sú situované na dlhom výbežku volanom Mogury (Magury), ktorý vybieha východným smerom z masívu Čierneho kameňa. Z hrebeňa pohoria to sem trvá od sedla Ploskej necelú trištvrte hodinu po žltej značke. Z doliny, z obce Liptovské Revúce (Vyšná Revúca) sa k objektom dostanete asi za hodinu, taktiež po žltej značke.

Objekty

Ako som v úvode spomenul, ide o dva objekty. Prvý – starší a druhý – mladší. Prvý sa nachádza priamo na trase žltej značky, druhý nájdete o 10 metrov ďalej. Obe stavby sú v dobrom stave, nakoľko ich v lete využívajú pastieri z poľnohospodárskeho družstva vo Vyšnej Revúcej. Stoja na betónovej podmurovke a sú drevenej zrubovej konštrukcie. Sedlové strechy sú zastrešené asfaltovou krytinou. Vstupy majú situované v priečeliach.

Prvý (starší) salaš pozostáva z dvoch miestností. V prvej sa nachádza vstup, pec, sporák, police, kredenc a veľký stôl s lavicami. V druhej nájdete štyri železné postele s matracmi, stolík a police. Podlahu tvoria dosky. V miestnosti, kde sa spí, je na doskách položené linoleum. Oba priestory osvetľujú okná. Na posteliach sa pohodlne vyspia štyri osoby, ďalší nocľažníci musia spať na podlahe. Spolu sa tu môže vyspať až 10 osôb. Pred salašom sa nachádza stôl s lavicami a neupravené ohnisko.

Druhý (mladší) salaš býva mimo pastierskej sezóny uzamknutý. Mám to potvrdené z viacerých zdrojov. Mne sa stalo len raz, že som ho našiel otvorený. Preto ho môžem stručne opísať. Jeho interiér je priečkami rozdelený na viacero častí. Všetky boli v čase mojej návštevy bez hnuteľného zariadenia. Vyspí sa tu minimálne osem osôb. Spať sa ale musí na drevenej podlahe, pričom použitie karimatky určite zvýši komfort nocľahu. Salaš má na priečelí vybudovanú zastrešenú terasu s kamennou zámkovou dlažbou. Tu sa taktiež nachádza stôl s lavicami. V blízkom lesíku je vybudovaná latrína.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie možnosti nocľahu a voda

V okolí sa nachádzajú ďalšie dve stavby, kde sa dá pohodlne prespať. A to Salaš Krátka, ktorý je na Hikingu opísaný a búda Koniarka pod Čiernym kameňom, ktorá sa nachádza tu.

Salaše nad Vyšnou Revúcou a salaš na Krátkej majú spoločný vodný zdroj. Ten je situovaný pri chodníku vedúcom z rebra Mogúr (Magúr) na rebro Krátkej, na okraji väčšej lúky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie