Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vyhliadka Stráž
Vyhliadka Stráž Zatvoriť

Túra Náučný chodník Stráž - okruh z Vinice

Vyberieme sa na juh Krupinskej planiny, do nie až tak veľmi navštevovanej oblasti, ktorá však má čo ponúknuť – výhľady, skaly, jazierko... Náučný chodník Stráž v obci Vinica je podľa mňa ideálny pre rodiny s deťmi, množstvo atrakcií je neďaleko od seba a deti sa nemajú čas nudiť.

Vzdialenosť
9 km
Prevýšenie
+338 m stúpanie, -338 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 01.11.2017
Pohoria
Krupinská planina a Juhoslovenská kotlina
Trasa
Voda
Žabí prameň
Doprava
Veľký Krtíš (bus) - Vinica (bus, parkovanie vo viniciach v časti Žobrák alebo pri cintoríne)
SHOCart mapy
» mapa momentálne nie je v ponuke

Trasa

Vinica – Žobrák – Žabí prameň – Stráž – Porga – Biela studňa – Žobrák – Vinica

Celý výlet vznikol náhodou, chcel som ísť pôvodne inde, ale dlho som sa ráno motal po dome, a tak som chcel menej času šoférovať a ušetrený čas stráviť vonku. Už dlho som sa chystal prejsť si náučné chodníky vo Vinici a v Hrušove, ale vždy som len prešiel okolo... Do obce Vinica na úpätí Krupinskej planiny prichádzam v dobrom čase, zaparkujem v centre obce (lepšie je však parkovať až na konci obce smerom do Hrušova, ušetríte si chôdzu po asfaltovej ceste). Za cintorínom sa vyberiem hore do viníc.

Kúsok od cintorína je prvý panel NCH v lokalite Žobrák. Panely sú dvojjazyčné, nakoľko vo Vinici prevažujú obyvatelia maďarskej národnosti. Chodník tvorí okruh, logickejšie je ísť najprv smerom na Žabí prameň (tak sú číslované panely). Hrozno je už obraté, už je po sezóne burčiaku, ale občas sa pri ceste ešte nájde zabudnutý neobratý strapec „ľadového“, lebo v noci mrzlo. Po chvíli sa vnáram do krásneho dubového lesa a prichádzam k odbočke smerom dole k Žabiemu prameňu (k väčšine „atrakcií“ NCH vedú odbočky). Cestou si ešte všimnem akoby kamenný val v lese, možno tu pred stáročiami niečo bolo, a som pri ňom. Nie je tu len prameň, ale aj malé jazierko, napĺňané prameňom a tiež lavičky, poháre a pod. Ako chutí voda vám nepoviem, nenapadlo mi ju ochutnať, škoda...

Pokračujem a po krátkej ceste hore prichádzam k ďalšiemu stanovišťu v bývalom kameňolome. Na tabuli je pekný popis, čo môžeme v odkryve vidieť, sú tu vzorky skál s úlohou pre deti, hojdačky, minilezecká stena pre deti a obrovský balvan, na ktorý možno s pomocou dvojice rebríkov vyliezť (rebríky sú z dvoch strán). Napadá mi, že v stene kameňolomu by sa dalo vytýčiť viacero zaistených ciest, keď je to dnes také populárne a tým by sa otvorila ďalšia, kolmá možnosť ako pokračovať k ďalšej zaujímavosti – kríž sv. Heleny. Od kríža je dobrý výhľad hlavne smerom na juh na Poiplie do Juhoslovenskej kotliny a na maďarské Novohradské vrchy (Börzsöny). Ako inak, aj tu sú lavičky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nasledujúcou zastávkou je hlavná atrakcia chodníka - rozhľadňa, na ktorú nevystupujete hore, ale schádzate k nej, hore sú ešte odbočky ku skalám na hrebeni vrchu Stráž (po ktorom sa vlastne celý čas NCH pohybuje), čo som si tiež nenechal ujsť. Aj odtiaľto sú výhľady, na skalkách napravo je lavička, na ľavej strane nie, nad rozhľadňou je hojdačka.

Je tu niekoľko vznikajúcich skalných veží, či hríbov, zatiaľ však len miniatúrnych. Rastú tu pekné zakrpatené krivoľaké duby, moje obľúbené... Dole je obec Vinica ako na dlani, v pozadí sa črtajú hory, no je pod mrakom. Schádzam vežou rozhľadne dole. Po zostúpení o jedno podlažie možno pokračovať pár metrov po drevenom terasovom chodníku, neskôr klasickým, akurát, že lanom isteným chodníkom. Lano pomôže pri prekonávaní terénneho stupňa k terase, inak je ale nie veľmi praktické. Aj keď chodník k jaskyni je šmykľavý, lano je ďaleko pri skale a medzi ním a chodníkom je všelijaké tŕňové kriačie. Pseudojaskyňa je malá, bez výzdoby, len pár metrov dlhá, ale aj tak, čakali by ste tu niečo také?

Ak zostúpite o dve podlažia k základni stavby a vyberiete sa doľava, prídete k druhej pseudojaskyni, je to skôr pár metrov dlhá dutina v polámaných skalných blokoch. Svoje čaro však isto má. Rozmýšľam, či by som sa nevedel prepchať dierou v strope, ale nakoniec sa hore vraciam po skalách pri jaskyni, je to nenáročné lezenie. Vychádzam na skalnej vyhliadke, kde som bol, vraciam sa na chodník a pokračujem ďalej.

Ako drevené smerovníky napovedajú, ďalšou zastávkou bude vyhliadka Hollö kö - Havraní kameň. Je to veľká skala na severnom úbočí vrchu stráž, takže je odtiaľto výhľad na obec Hrušov a okolie. Dedina je odtiaľto vskutku malebná.

Ďalšou zaujímavosťou je jazierko Porga. Keďže je na vrhu bezodtoková plošina, voda sa udrží v jazierku, aj keď nemá žiadny prítok. Samozrejme aj tu sú lavičky. Odtiaľto sa ide mladým, hustým lesom, odkiaľ sa to to dosť ozýva, musí tam byť plno diviakov, tak sa ich snažím neprekvapiť. Odbočujem doprava a schádzam dole úbočím po starej dosť zarastenej zvážnici. Myslel som si, že už nejdem po chodníku, ale dole na okraji lesa nad vinicami prichádzam k ďalšiemu panelu „Biely prameň“. Je to občasný prameň, t. č. bez vody. Odtiaľto pokračujem stále menej badateľným chodníkom až som definitívne mimo NCH.

Záver

NCH sa mi veľmi páčil, odporúčam ho. Tak pokračujem cez les ponad vinice a keď by podo mnou mala ísť cesta, tak sa prederiem húštinou až k nej. Mal som šťastie, nejako som trafil pomedzi ploty vinohradov. Už len cez vinice a obec k autu a pokračujem do Hrušova.

Pokračovanie výletu uverejníme čoskoro.

Fotogaléria k článku

Najnovšie