Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Buff Thermonet - hrubší variant mikrovláknovej šatky do chladnejšieho počasia
Buff Thermonet - hrubší variant mikrovláknovej šatky do chladnejšieho počasia Zatvoriť

Test Buff Thermonet – šatka do chladnejšieho počasia

Multifunkčné mikrovláknové šatky majú pevné miesto v outdoorových šatníkoch a nejeden turista im nepovie inak ako bufka. Stali sa synonymom pre produkt podobne ako termoska. Tento rok španielska značka zaradila do ponuky hrubší variant do chladnejšieho počasia, ktorý je však stále vhodný na intenzívny pohyb ako beh, skialp, bežkovanie či bicykel. Vzorku som mal na testovanie už počas minuloročnej zimy a v článku sa podelím o svoje skúsenosti.

Výrobca
Buff
Model
ThermoNet
Typ
mikrovláknová multifunkčná šatka do chladnejšieho počasia
Materiály
ThermoNet
Páči sa mi
lepšie izoluje, dobre odvádza pot, má zahnuté kraje, dá sa použiť aj ako čiapka či cez tvár
Nepáči sa mi
rýchlejšie smrdí ako original Buff
Infocena
22 €
Hodnotenie
cena: 7 z 10
hmotnosť: 9 z 10
dizajn: 10 z 10
manipulácia: 9 z 10
rozmery: 8 z 10
materiály: 10 z 10
údržba: 8 z 10
cena/výkon: 8 z 10
detaily: 9 z 10
multifunkčnosť: 7 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 85 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
e-shop slovenského distribútora: BUFF.sk

Materiál Thermonet

Buff má dlhšie v ponuke flísový variant – Polar Buff. Ten sa ale nehodí na intenzívny pohyb, izoluje totiž príliš (20 x viac ako klasická bufka) a taktiež odvod potu nie je práve ideálny. Na intenzívny pohyb sa tiež nie pre každého hodí merino. Preto Buff prichádza s novým materiálom Thermonet. Tvorí ho polyesterové mikrovlákno Primaloft so zvýšenou hustotou tkania. Preto má vyššiu mernú hmotnosť (225 g/m²), lepšie termoizolačné vlastnosti a lepšie odoláva vetru ako klasické mikrovláknové bufky, no zároveň si zachováva dobrý odvod potu a lepšie prepúšťa vodnú paru ako "teplejšie" materiály.

Porovnanie vlastností viacerých materiálov je v tabuľke:

Original Thermonet Merino Polar
Hmotnosť [g/m²] 130 225 125 190
Tepelný odpor RCT [K.m²/W] 0,0045 0,0180 0,0205 0,0888
Priepustnosť vzduchu [mm/s] 1678 479 1691 929
Priedušnosť podľa RET* [Pa.m²/W] 1,3 2,8 3,4 7,8
Nasiakavosť [%] 16,4 16,6 31,2 14,6
Rýchlosť schnutia [min] 40 45 95 40

*) RET = odpor tkaniny voči prenikaniu vodnej pary, nižšie číslo znamená lepšiu priedušnosť.

Dizajn a vyhotovenie

Thermonet Buff je vyhotovený bezšvovou technológiou. Rozmerovo je trochu väčší, najmä na dĺžku. Elasticita je jednosmerná, v priečnej osi. V pozdĺžnej sa príliš nenaťahuje. Tak to má aj Original Buff. Na ohmat je Thermonet tuhší, hrubší a tiež citeľne ťažší. Pri priamom kontakte s pokožkou je príjemne jemný. Zaujímavosťou sú konce – látka je prehnutá a zvarená.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dizajnových variácií je spolu 16 a sú medzi nimi farebne výrazné, ale aj tmavšie jednofarebné varianty. Deväť z nich má v rámci mix&match pasujúcu Thermonet čiapku, ktorá má cez uši dve vrstvy a v hornej časti len jednu. Samozrejme, aj Thermonet Buff šatka sa dá upraviť na čiapku, no keďže materiál je hrubší, nemusí to byť úplne pohodlné a čiapka je lepšia. Už len preto, že netreba "nacvičovať" správne uviazanie čiapky.

Skúsenosti

Thermonet Buff som nosil od marca minulej zimnej sezóny a tiež počas chladnejších dní na jeseň. S tepelným komfortom som bol spokojný, no dôležitejšie ako lepšia izolácia mi príde, že je Thermonet je oveľa menej "prefúkavý" materiál ako bežná buffka. No zároveň to nie je sáčok ako rôzne windstoppery.

Hoci primárne určenie testovaného variantu je zatepliť krk (a.k.a. Neckwarmer), väčšinou som tento Buff nosil ako čiapku. Pod helmu len v jednej vrstve, čo síce nebolo najpohodlnejšie, avšak bolo to lepšie, ako keď som ho uviazal na čiapku. Vtedy sa na temene v mieste prekrútenia nazberalo príliš veľa látky a tlačila ma helma. Preto by som ocenil asi viac čiapku ako multifunkčnú bufku.

V poriadnej slote sa mi Buff osvedčil na zateplenie tváre. Síce to nedržalo tak dobre ako kukla, avšak bolo to stále lepšie ako bežný Buff a na míle lepšie ako nič.

Hoci to z tabuľky vyššie tak nevyzerá, mám dojem, že tento Buff schne výrazne dlhšie ako klasika. Možno je to aj tým, že sa pod ním spotím o trochu viac. Rovnako s tým bude súvisieť, že Thermonet treba častejšie prať, lebo skôr smrdí ako bežný Buff. Asi je to aj preto, že vlákno nemá Polygiene úpravu.

Záver

Thermonet Buff je zaujímavý materiál, ktorý izoluje lepšie ako bežné mikrovláknové multifunkčné šatky. Za podstatnejšie však považujem, že je menej "prefúkavý", ale pritom priedušný a dobre odvádza pot.

Väčšia hrúbka materiálu však zároveň znamená, že šatka je menej univerzálna ako klasická Buff. Preto je pri výbere konkrétneho produktu dôležité, ako bežnú bufku najčastejšie nosíte. Ak na krku alebo cez tvár, tak je testovaný produkt práve pre vás, pokiaľ na hlave, zvoľte radšej Thermonet Hat, čo je čiapka z identického materiálu. Tú si na túto zimu isto zadovážim.

Fotogaléria k článku

Najnovšie