Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Model Zip je najmenší, najľahší a cenovo najdostupnejší JetBoil PCS
Model Zip je najmenší, najľahší a cenovo najdostupnejší JetBoil PCS Zatvoriť

Test JetBoil Zip – sada variča a hrnca s výmenníkom

Váži to necelých 600 gramov a "vnútri" je takmer 12 litrov horúceho čaju. Čo je to? No predsa kompaktná sada variča, hrnca a malej plynovej kartuše. Sedí to samozrejme za podmienky, že máte po ruke počas túry zdroj pitnej vody. Takýmto sadám sa tiež hovorí PCS – personal cooking system, po našom varná sada pre jednotlivca. Prinášame predstavenie najmenšieho modelu značky JetBoil, modelu Zip.

Výrobca
JetBoil
Model
Zip
Typ
set pre 1 osobu: varič + nádoba s výmenníkom tepla
Materiály
eloxovaný hliník
Hmotnosť
345 g – bez plynovej kartuše a stabilizátora
Farebné kombinácie
čierna
Páči sa mi
hmotnosť, kompaktná sada pre jednotlivca, zbaliteľnosť, uško, držiak na lyžicu, pokrievka funkčná aj ako cedidlo
Nepáči sa mi
utopené ovládanie ventilu variča
Infocena
94 € – odporúčaná MOC
Hodnotenie
cena: 7 z 10
hmotnosť: 10 z 10
dizajn: 10 z 10
manipulácia: 7 z 10
rozmery: 10 z 10
materiály: 10 z 10
údržba: 10 z 10
cena/výkon: 9 z 10
detaily: 10 z 10
multifunkčnosť: 7 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 90 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Aktulizácia v septemberi 2019
Boli pridané poznatky z dlhodobejšieho používania, ďalšie fotografie, záver a hodnotenie vo faktoch

Obsah balenia

V plastovom priehľadom balení s papierovým infopanelom nájdete sadu so súčasťami v podobnom rozsahu ako pri iných PCS1 sadách JetBoil:

  • eloxovaný hrniec s výmenníkom tepla a aretáciou pre varič,
  • plynový varič pre skrutkovacie turistické kartuše,
  • stabilizátor kartuše, ktorý tiež zdvíha kartušu nad úroveň podkladu,
  • pohárik a zároveň krytka spodnej časti hrnca,
  • vrchnák s dierou na pitie a dierkami pre funkciu cedidla.

Kto by chcel sadu na zavesenie (hodí sa najmä lezcom), treba si ju zadovážiť samostatne. Ďalej ako doplnky sú k dispozícii: hrniec s objemom 1.8L, french-press sitko na prípravu kávy, či rošt na prípadné použitie variča s bežným hrncom.

Hrniec

Zip má hrniec s rovnakou konštrukciou ako iné PCS1 sady JetBoil. Ide o úzky vysoký valec zo šedého eloxovaného hliníka. Cca 2/3 výšky z vrchnej strany sú pokryté neoprénovou tkaninou, ktorá slúži ako izolant, čo sa jednak hodí proti strate tepla z hrnca a taktiež vďaka tomu môžete počas varenia (pri obozretnom zaobchádzaní) celú sadu držať v ruke.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V spodnej časti má hrniec tzv. FluxRing, čo je JetBoil názov pre výmenník tepla, ktorý tvorí vlnité rebrovanie z tenkého hliníkového plechu. Vďaka nemu sa unikajúce teplo dodatočne zachytí a využije na ohrev. To zlepšuje efektivitu variča, t.j. znižuje spotrebu plynu a preto na jednu kartušu uvaríte viac. Výmenník je chránený rámom, ktorý v spodnej časti zároveň slúži pre aretáciu variča.

Najviac sa ponáša na model Flash, no nemá farebný ukazovateľ teploty a má o 200ml menší objem, a teda je o niečo nižší a ľahší.

Hrniec je ciachovaný – 200, 300, 400 a 500 ml. Maximálny objem cca 800 ml, výrobcom odporúčané využiteľné maximum na varenie vody je 500 ml.

Varič a palivo

Varič je veľmi podobný, ako má Flash. Je tu pár kozmetických zmien, ktoré môžu plynúť z časového odstupu testovaných kúskov. Zásadnejšie rozdiely sú dva – Zip nemá piezo zapaľovanie a ovládanie ventilu nie je pomocou sklápateľnej drôtenej slučky, ale čierneho plastového "gombíka". Výkon je cca 1300 W a spotreba 100 g/h. Horák má plochý tvar a plameň (bez použitia hrnca) má len minimálny rozptyl, čo je optimálne pre hrnce s menším priemerom a výmenníkom tepla.

Odporúčaným palivom je JetBoil Jetpower Fuel. Ide o trojzložkový mix Propánu (24,87%), Iso-Butánu (71,96%) a N-Butánu (3,17%). Pre tento varič sa najlepšie hodí 100-gramová verzia, pretože ju vložíte spolu s varičom do hrnca. Stabilizátor kartuše má tiež zárezy pre 230-gramový variant, kto by chcel použiť väčšiu z nejakého dôvodu.

Kedže varič je vybavený bežným turistickým ventilom EN417 so šróbovacím uzáverom so závitom typu 7/16 NS, je možné použitie akýchkoľvek kompatibilných kartuší.

Parametre výrobcu

Parameter Hodnota
hmotnosť 2345 g
výkon 31318 W
spotreba 100 g/h
objem nádoby (po vrch) 0,8 L
doba varu / 0,5 L vody 2:30
množstvo vody / 100 g kartuša 12 L

Po doplnení stabilizátora (27 g) a stogramovej plynovej kartuše (200 g) je hmotnosť celej sady pripravenej na varenie necelých 0,6 kg.

Prvé skúsenosti

Keďže varičov JetBoil som už vyskúšal viacero, bolo prvé použitie modelu ZIP dôverne známou skúsenosťou. Oproti iným modelom mi však nesedí ovládanie ventilu variča, ktorý je utopený a dosť malý. Drôtená skladacia slučka je lepšia. Prekáža to najmä v chladnejšom počasí.

Menší objem tejto verzie oceňujem pre kompaktnejšie rozmery v zbalenom stave. Po uvarení pol litra vody a vylúhovaní čaju doplním studenou vodou, aby sa čaj dal ihneď piť. Ako jednotlivcovi mi to úplne stačí a keď je s kým, v pohode sa podelím. Kým väčšiemu Flashu dobre sekunduje 1-litrová termoska, v prípade Zip-u je parťáčkou 0.7-čka.

Oceňujem tiež, že varič nemá piezo zapaľovanie, lebo sa naň aspoň človek zbytočne nespolieha, keďže sa ľúbi pokaziť/nezafungovať v tej najnevhodnejšej chvíli. Radšej vždy pribaliť zápalky či kresadlo. Do hrnca sa kresadlo už nezmestí, možno ho však vložiť do pohárika, ktorý zakrýva spodnú časť hrnca alebo uložiť inde v batohu.

Skúsenosti po dvoch rokoch

Spomedzi viacerých PCS na mojej varičovej poličke najčastejšie siaham po ZIP-e, pretože jeho objem mi vyhovuje, je z nich najľahší a najlepšie sa zmestí do batoha. Do miesta, kde je výmenník tepla, som si zvykol vložiť kresadlo, ktoré sa tam akurát zmestí a hrnček zabezpečí, že nevypadne a nestratí sa pri transporte.

V bežnom trojsezónnom použití je horák ZIP-u v pohode, no v zime si ho zvyknem vymeniť za horák z modelu MiniMo. Tým som si vlastne vytvoril kombináciu, ktorá sa predáva pod pomenovaním MicroMo – od ZIP-u je o skoro 70 € drahšia (160 €). Je individuálne, či sa niekomu oplatí priplácať toľko za plynulú reguláciu, piezo zapaľovanie a lepšiu použiteľnosť v chladnom počasí. Faktom však je, že horák ZIP-u treba viac obsluhovať aj počas varenia mimo zimného obdobia – pri poklese tlaku z dôvodu spotreby klesá aj výkon. V chladnejšom počasí sa ZIP správa ako bežný letný plynový varič bez predohrevu a bez regulátoru.

Celý čas som používal ZIP len na ohrev vody – t.j. ako rýchlovarnú kanvicu do hôr. Vzhľadom na tenké úzke dno hrnca, ako aj horšiu reguláciu výkonu variča nie je tento model vhodný na zložitejšie varenie, hrozí totiž pripálenie. Za zdravé maximum by som označil prípravu cestovín. Kto by chcel univerzálnejší PCS, môže siahnuť na už spomínané MiniMo, ktoré má širší hrniec a regulátor výkonu variča s plynulým jemným nastavením.

Počas používania sa na ZIP-e nič nepokazilo, nepretrhlo ani nezlomilo. Hrnček, ktorý kryje FluxRing (výmenník), je z hrubšieho, ale menej krehkého plastu na rozdiel od staršieho Flashu, kde mi práve hrnček praskol. Piezo sa tiež nepokazilo, keďže tu žiadne nie je.

Záver

JetBoil ZIP je najmenší, najľahší a cenovo najdostupnejší JetBoil PCS. Poskytuje najlepší pomer cena výkon, takže sofistikovanejšie MicroMo mu asi ťažšie konkuruje. Iný model si zrejme vyberiete len vtedy, keď použitie v chladnejšom počasí je pre vás naozaj dôležité alebo potrebujete väčší objem zohriatej vody. Inak sa dá povedať, že nespravíte chybu, keď siahnete po tomto entry-level modeli.


  1. PCS = personal cooking system (varný systém pre jednu osobu) 

  2. Bez kartuše a stabilizátora 

  3. Prepočet z 4500 BTU/h 

Fotogaléria k článku

Najnovšie