Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Záchranná akcia v Malej Studenej doline, foto HZS
Záchranná akcia v Malej Studenej doline, foto HZS Zatvoriť

Správa V Tatrách bez mačiek a cepínu ani na magistrálu

Riaditeľ HZS Jozef Janiga varuje, že podmienky na túry v Tatrách v nasledujúcich dňoch nebudú priaznivé. Sčasti ľad, sčasti nestabilné snehové útvary, hrozia lavíny. Terén je po oteplení a následnom poklese teplôt zľadovatený, k tomu pribudne vietor a sneženie. Je nevyhnutné mať so sebou zimný výstroj a výzbroj a to i na Tatranskú magistrálu.

Tohtoročné vianočné oteplenie si vo Vysokých Tatrách vyžiadalo štyroch mŕtvych a ďalších zranených.

Celkovo HZS v období od 24. 12. – 27. 12. 2017 evidovala 63 lyžiarskych úrazov a 21 žiadostí o pomoc v horskom prostredí (spolu 84). Okrem toho preverila v súčinnosti s VZZS dňa 25. 12. 2017 aj jedno hlásenie o páde osoby z Prostredného hrotu, záchranári však nikoho nenašli.

Rozhovor s Jozefom Janigom

Čo mali úrazy spoločné, najmä tie smrteľné?
Prvotnou príčinou bol určite zľadovatený povrch, a potom to bolo už dosť odlišné. Išlo aj o zdatných alpinistov, ktorí mali aj všetky potrebné veci, až po ľudí, ktorí boli nesprávne vystrojení.

Stále platí, že aj na magistrálu treba už mačky, cepín a znalosti?
Určite, my to odporúčame už aj v nižších polohách, v lese, pri krátkych vychádzkach, lebo tie chodníky sú zľadovatelé. Uvidíme, čo s tým urobí najbližšie počasie. Vyzerá to nie veľmi dobre. Časť bude vyfúkaná, čiže naďalej ľadová, a v niektorých miestach prípadne sneh a vplyvom vetra lokálna lavínová trojka a bude ťažko sa orientovať v teréne, čo je dobré a čo je zlé.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

To je už aj moja posledná otázka, aké podmienky na horách ďalej očakávate?
Vplyvom vetra sa bude ten sneh prenášať, meteorológovia hovoria, že miestami má pripadnúť 30cm snehu, aj keď skôr to platí pre Nízke Tatry, ale budú zasiahnuté aj iné horské oblasti. Tým, že vietor to bude previevať, náveterné svahy budú naďalej ľadové a na záveterných sa budú tvoriť nestabilné snehové útvary, preto je tá lokálna trojka. Čiže na jednej strane môžete chodiť v mačkách po ľadovom povrchu, a v záveternej sa môžete brodiť po kolená alebo po pás v snehu, ktorý tam bude naviaty. Horšie je, že ten naviaty sneh bude na tvrdom povrchu, čiže je tam veľká pravdepodobnosť pádu nejakých lavín.

Prehľad záchranných akcií

(zdroj: www.hzs.sk)

Za uplynulé tri dni bolo v Tatrách 11 záchranných akcií súvisiacich s turistickými športami, ktoré si vyžiadali štyri obete. Príčinou bolo vždy pošmyknutie na zľadovateľom povrchu.

25. december – 3 záchranné akcie (2 obete)

V prvý sviatok vianočný sa v Malom hangu pošmykla na zľadovatenom povrchu 25-ročná česká turistka a padala niekoľko stoviek metrov. Pri páde utrpela poranenia nezlučiteľné so životom.

Rovnako v Malej studenej doline, vo Veľkom hangu, sa pošmykol na zľadovatenom povrchu slovenský turista. Po 35-ročného turistu prišla letecká pomoc.

V obedňajších hodinách bola HZS požiadaná o pomoc českým turistom, ktorý nahlásil pád dvojice turistov na zľadovatenom povrchu. Nachádzali sa na turistickom chodníku na Slavkovský štít vo výške cca 1900 metrov n.m. 23-ročný turista pri páde utrpel vážne poranenia hlavy, bol v bezvedomí v kritickom stave. Záchranári mu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho pripravili na letecky transport. Žiaľ, 30-ročná turistka utrpela pri páde dlhom niekoľko stoviek metrov poranenia nezlučiteľné so životom.

26. december – 6 záchranných akcií (2 obete)

Poľský turista spadol počas výstupu Malou Studenou dolinou, v oblasti Veľkého Hangu. Spadnutého muža sa podarilo nájsť približne po hodine od pádu. Vážne zranený 25-ročný muž bol z terénu evakuovaný a letecky transportovaný na heliport do Starého Smokovca. Žiaľ, svojím zraneniam podľahol.

V ranných hodinách bol na Operačné stredisko nahlásený úraz slovenskej turistky v Mlynickej doline, pod Vodopádom Skok, ktorá následkom pošmyknutia sa na turistickom chodníku utrpela poranenie v oblasti hrudníka a nebola schopná samostatne pokračovať. Bola letecky transportovaná do nemocnice v Poprade.

Krátko na to bol horským záchranárom nahlásený pád slovenského turistu opäť v Malej Studenej doline. Spôsobil si otvorenú zlomeninu dolnej končatiny a pravdepodobne ďalšie vnútorné poranenia. O súčinnosť bola opätovne požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá sa už pre zhoršené poveternostné podmienky musela krátko po vzlete vrátiť na svoju základňu. Pre silnejúci vietor sa nepodarilo doletieť ani posádke poľských záchranárov. Pozemná skupina HZS a chatár z Téryho chaty turistovi poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a pozemne ho transportovali do Starého Smokovca.

V dopoludňajších hodinách oznámili náhodní turisti, že vo Veľkej Studenej doline, pod Kráľovským žľabom našli nehybné telo muža, ktorý nejavil známky života. Žiaľ, 33–ročný český turista pri páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom.

Turistka poľskej národnosti sa pošmykla na zľadovatenom chodníku vedúcom na Slavkovský štít a počas pádu utrpela viaceré poranenia v oblasti tváre a bola v šoku. O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS, ktorá ju dopravila do nemocnice v Poprade.

Krátko predpoludním oznámil náhodný turista, že v kotle pod Jahňacím štítom videl padať 4 osoby. Po páde zostali dve osoby, podľa slov oznamovateľa pravdepodobne deti, ležať bez pohybu na snehu. Na miesto bol okamžite vyslaný vrtuľník VZZS so záchranárom HZS. Medzitým sa na tiesňovú linku dovolal aj otec zranených detí (14-ročného dievčaťa a 11-ročného chlapca) a poskytol záchranárom informácie. Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti bolo najprv najvážnejšie zranené dievča s úrazom hlavy letecky transportované do nemocnice v Poprade, následne sa VZZS vrátila pre chlapca, ktorý utrpel poranenie panvy a následne aj pre muža s poranením chrbtice. Otec detí, ktorý pri páde utrpel len ľahké poranenia, samostatne zostúpil na Chatu pri Zelenom Plese.

27. decembra – 2 záchranné akcie

Žena a muž vo veku 29 a 30 rokov slovenskej národnosti, ktorí smerovali zo Zamkovského chaty na Skalnaté pleso, požiadali o pomoc, nakoľko nedisponovali potrebným zimným vybavením a po zľadovatenom chodníku sa nedokázali vrátiť, ani pokračovať ďalej. Na pomoc im odišli záchranári HZS. Obom turistom poskytli potrebný zimný výstroj a za pomoci fixačných lán a istenia ich vyviedli až na zjazdovku na Skalnaté pleso.

Popoludní prijala HZS žiadosť o pomoc pre dvojicu skialpinistov z Poľska. Počas výstupu z Doliny Bielej vody cez Malú Svišťovku smerom na Skalnaté pleso stratili orientáciu v teréne a vybočili z modrého TZCH. Tu sa skialpinistka pošmykla, pričom stratila lyže aj palice a po páde zastala až v kosodrevine. Jej pád sa našťastie obišiel bez zranení. K 33–ročnej žene zlyžoval jej 32–ročný kolega a spoločne už potom pokračovali cez kosodrevinu a polom v snahe dôjsť na Skalnaté pleso, čo však v ťažkých podmienkach bolo nad ich sily. Záchranári HZS skialpinistov vyviedli z terénu na zjazdovku pod Čučoriedkami.

Prevencia

V prvom rade odporúčame zvážiť túry vo vysokohorskom prostredí tým ľuďom, čo majú žiadne alebo malé skúsenosti s aktuálnymi mimoriadne nebezpečnými podmienkami, kedy aj malé pošmyknutie môže vyústiť do niekoľkostometrového nekontrovateľného pádu, ktorý na strmom svahu svojou akceleráciou nemá ďaleko od voľného pádu.

Sledujte výstrahy Horskej záchrannej služby na webe www.hzs.sk a v prípade výstupu na niektorú z horských chát sa informujte telefonicky o aktuálnych podmienkach. Svoju túru nahláste a nechoďte sami.

Minimálny výstroj do vysokohorského terénu

  • Plnohodnotné turistické mačky – nie nesmeky, či turistické "mačiatka" s krátkymi hrotmi
  • Cepín – pre brzdenie na zľadovateľom teréne, turistické paličky sú nevhodné a s mačkami sa brzdiť nedá
  • Helma – pre ochranu hlavy v prípade pádu

Horeuvedenú výstroj treba vedieť používať, preto pohyb v týchto podmiekam neodporúčame ľuďom bez praktických skúseností s pohybom v zimných horách.

Túry s deťmi odporúčame iba mimoriadne zdatným deťom so skúsenými rodičmi, pričom deti je nutné mať naviazané v miestach, kde hrozí pošmyknutie.

Štatistiky úrazovosti v roku 2017

Počet smrteľných úrazov v tomto roku je ku dňu 26. 12. 2017 - 28
Podľa národnosti: SVK 14, CZ – 10, PL – 3, MAĎ – 1
Podľa horských oblastí: VF – 6, ZT – 4, MF – 1, NT – 3, VT – 14.

Počet úrazov v porovnaní s minulými rokmi:
2014: 1799 úrazov
2015: 2122 úrazov
2016: 2232 úrazov
2017: 2492 úrazov

Súvisiace odkazy

04/01/16 – HZS informuje o veľmi zlých podmienkach na horách

Fotogaléria k článku

Najnovšie