Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kochanie sa na kopce
Kochanie sa na kopce Zatvoriť

Túra Trávny Ždiar „malý Slovenský raj“ a NCH Kremenia

Neďaleko Banskej Bystrice sa nachádzajú podobné rebríky ako v tiesňavách Slovenského raja. Pôsobivé skalné bralá, úžiny, balvany zaujímavých tvarov a množstvo spadnutých stromov dotvára pravú atmosféru tiesňavy. Kvôli sústave rebríkov, ktorými človek zdoláva skalné bralá, dostalo miesto prezývku “Malý Slovenský raj“.

Vzdialenosť
3 km
Prevýšenie
+100 m stúpanie, -100 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 02.04.2017
Pohoria
Slovenské stredohorie: Kremnické vrchy - Malachovské predhorie
Trasa
Voda
Suchý vrch (Pony farma), Horné Pršany (hostinec Pršianka, šenk u Jágra)
Doprava
Banská Bystrica (vlak, bus, MHD) - Suchý vrch (parkovanie pri Pony farme), Horné Pršany (bus, parkovanie v centre dediny medzi krčmami)
SHOCart mapy
» č.1093 Kremnické vrchy, Poľan (1:50.000)

Celková dĺžka trasy je 820 metrov. Chodník je vyznačený modrými trojuholníkmi na bielom podklade - významová odbočka "vyhliadka" na trase Chodníka Kamila Linharta (Banská Bystrica - Králiky - Bystrické sedlo - Skalka). Jeho trasa je jednosmerná, aby na exponovaných úsekoch nedochádzalo k protismernému stretnutiu turistov. Pomocou ôsmich kovových rebríkov sa dostanete na najvyšší bod trasy – vyhliadku Trávny Ždiar (810 m n. m.).

Trasa

Suchý vrch, Pony farma – bývalá turistická chata na Suchom vrchu – skalná vyhliadka Trávny Ždiar a späť

Skalná vyhliadka Trávny Ždiar

Zobudili sme sa do príjemného slnečného ránka. Po výdatnej praženici s klobáskou sme vyrazili smer Chata pod Suchým vrchom na skalnú vyhliadku Trávny Ždiar. Lokalita je obľúbeným výletným miestom Banskobystričanov, ktorí to majú zo sídliska Fončorda celkom blízko.

Prechádzali sme okolo Pony farmy (bufet), kde si deti môžu zajazdiť na poníkoch a koňoch v peknom prostredí rozľahlých lúk. Pokračovali sme ďalej k hornému parkovisku, z ktorého sa nám naskytli prekrásne výhľady na masívnu Krížnu s impozantnou Majerovou skalou vo Veľkej Fatre. Kráčali sme asfaltovou cestou a na starom strome sme zbadali tabuľku označujúcu skalnú vyhliadku Trávny Ždiar.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Banskobystričania prezývajú lokalitu ako "malý Slovenský raj", kvôli sústave rebríkov umiestnených v strmom teréne. Prechádzali sme okolo starej a nefunkčnej turistickej chaty pod Suchým vrchom, ktorá musela byť v minulosti veľmi pekná. Vedľa nej sa týči obrovský smrek.

Dostali sme sa na lúku, ktorá bola posiata jarnými kvietkami - šafranmi a prvosienkami jarnými. Nádherná farebná výzdoba umelkyne prírody. Žlté prvosienky pôsobili ako malé koláčiky a už z diaľky sme ich obdivovali. Úzkym chodníčkom sme vstúpili do útrob lesného chrámu. Pri obrovskom strome sa nachádza hrob rumunského vojaka z konca Druhej svetovej vojny.

Vstúpili sme do nádhernej tiesňavy, ktorá pôsobila síce menšími proporciami, ale našli sme kúsok divočiny, ktorú radi vyhľadávame. Obdivovali sme popadané stromy, ktoré boli obrastené machovým kobercom. Množstvo machových skál vytváralo atmosféru divokej tiesňavy. Potešilo ma, že v okolí Banskej Bystrice som našla zaujímavé miesto, pripomínajúce tiesňavu v Slovenskom raji. Síce len na malom úseku, ale niekedy stačí aj málo na vychutnávanie prírodných krás.

Rebríkom sme stúpali hore do skál a naše telá sme si ponaťahovali zo sedavého zamestnania. Stúpanie bolo pre mňa nenáročné a pohodové. Ľuďom, ktorí majú strach z výšok, by som dala výstup na zváženie. Z rebríka sme obdivovali zelené machové kráľovstvo. Započúvali sme sa do ďobania ďatľa - lesného lekára. Celým lesom sa šírilo jeho ďobanie a vytváralo atmosféru divočiny. Prechádzali sme cez zaujímavý otvor, ktorý vyzeral ako malá jaskynka.

Nasledoval výstup po ďalších, vyšších rebríkoch, ktoré nás zaviedli k vyhliadke. Nachádza sa tu železné zábradlie a z úzkej plošinky sa kocháte výhľadom na hory. Vychutnávali sme si pohľady na Krížnu, Čierny kameň, Kremnické vrchy, dedinky Kordíky a Králiky, ktoré sú učupené pod majestátnymi Kremnickými horami.

Ďalekohľadom som identifikovala jednotlivé kopce. Okolie vyhliadky obkolesujú pekné smreky a malé jedle. Chodník je jednosmerný, takže naspäť sme išli druhou cestou. Stúpali sme do malého kopca a odtiaľ len smerom dolu. Chodník bol vyzdobený pokrútenými koreňmi stromov a vedľa chodníka ma zaujala pekná skala. Slnečné lúče osvetľovali lesné zátišia. Zhora sme pozerali na chodník, ktorým sme pred chvíľou prechádzali.

Na rozľahlej lúke, posiatej jarnou kvetenou, sme si pochutili na čučoriedkovom koláči a nasávali sme teplé slnečné lúče. Z parkoviska sme si ešte vychutnali výhľady a ľudí pomaly pribúdalo, však aj oni si chcú užiť pobyt v prírode a nie niekde v nedýchateľných skleníkových centrách.

Náučný chodník Horné Pršany - Kremenia

Horné Pršany – Lúčky - jaskyňa Kremenia a späť

Náučný chodník Horné Pršany má štyri zastávky:

  1. Obec Horné Pršany,
  2. Zaujímavosti, turistické trasy na Horných Pršanoch a v okolí,
  3. Flóra a fauna Horných Pršian a okolia PP Kremenia,
  4. Prírodná pamiatka Kremenia.

Zastavili sme sa ešte v obci Horné Pršany, kde sme si prešli náučný chodník k jaskyni Kremenie. V obci Horné Pršany je zvonica z roku 1757, ktorá patrí medzi historické objekty.

Prechádzali sme lúkou s ovocnými stromami, až sme sa dostali do lesa. Po necelých 15 minútach sme prišli k prírodnej pamiatke jaskyňa Kremenia. Okolie jaskyne zdobili pekné svieže machové zákutia a stromy. Dolu pod nami tiekol Rakytovský potok. Zvnútra jaskyne bol pekný pohľad cez skalné okná do lesa.

V tunajšej prírode je najcennejší výskyt muchárika červenohrdlého. Prírodná pamiatka Kremenie bola vyhlásená v roku 1997. Ide o chranu charakteristických lesných spoločenstiev s výskytom ohrozených a chránených druhov živočíchov. Pseudokrasová jaskyňa v kremeni dokumentuje záverečné fázy postvulkanickej činnosti Kremnických vrchov. Oblasť je bohatá na výskyt opálov, limonitu či chalcedónu a kremeňa. Jaskyňa Kremenia predstavuje raritu medzi jaskyňami, pretože sa nachádza v kremeni.

Výlet sme ukončili v Rozprávkovom dome na Uhlisku (Banská Bystrica), kde sme si posedeli pri dobrej kávičke. Páčia sa mi kreatívne nápady, ktoré dokážu vytvoriť originálne miesto. Vnútorné priestory sú vyzdobené originálnymi maľbami. Na terase si môžete posedieť a kochať sa výhľadom na mesto s panorámou Krížnej.

Fotogaléria k článku

Najnovšie