Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Varič Meva
Varič Meva Zatvoriť

Predstavenie Moje liehové variče

Medzi turistické potreby minulého storočia patrí celkom určite aj malý liehový varič Meva. Pražská spoločnosť Meva ho vyrábala v rôznych veľkostiach, či už tie najjednoduchšie, t. j. taký ako je aj tu predstavovaný exemplár, až po pomerne veľké, dvojhorákové. Ja sám si pamätám, ako ho kamarát vláčil na vandre a ako sme si na ňom varili polievky a čaj.

Výrobca
Meva, Dílo
Typ
liehové variče

Liehový varič Meva

Predstavovaný varič je veľmi jednoduchý a nezaberie až toľko miesta v batohu, ako by sa mohlo zdať, ba ani ho príliš nezaťaží. Jeho rozmery sú 25 x 13 x 5 cm a váži iba 32 dkg bez náplne. Do odnímateľnej nádržky sa zmestí približne 2 dl liehu. Celá manipulácia prebieha jedným ventilom.

Ako na to: Zakrútime nádržku na teleso variča. Doplníme ju liehom na horenie a uzavrieme zátkou, ktorá má dierku, aby nemohol v nádržke vzniknúť nebezpečný tlak. Pootvoríme ventil a kontrolujeme natekanie liehu do žliabku, ktorý je okolo horáka. Potom ventil zatvoríme a lieh v žliabku zapálime. Počkáme takmer až do vyhorenia a zasa pomaličky otvárame ventil. Lieh, ktorý je v rúrke vedúcej z nádržky sa zohrial a splynoval na liehové výpary a tie sa vznietia a horák krásne horí.

Celý štart trvá asi 15 sekúnd. Intenzitu horenia si regulujeme otváraním ventilu. Po skončení varenia uzavrieme ventil. Počkáme, až varič vychladne, čo netrvá až tak dlho, lieh z nádržky zlejeme do fľaše a je hotovo.

Liehový varič „Vařík“

Druhý liehový varič z mojej zbierky je výrobkom firmy „Dílo“. Je to naozaj veľmi malý a aj veľmi ľahký varič. Jeho rozmery sú okolo 10 x 10 x 5 cm a váha je len 12 dkg. Kľudne si ho šupnete do vrecka bundy a ani nebudete vedieť, že je tam. Ako vidno z fotiek, súčasťou variča je malá 2 dl nádobka, ktorá stačí len tak-tak na uvarenie šálky čaju či dve kávy. Samozrejme, že sa na varič dá dať aj väčšia nádoba, no intenzita horenia je skôr na zohriatie konzervy, ako na varenie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Mimochodom, intenzita horenia sa nedá nijako regulovať. Ale ako som čítal v jednej recenzii o variči, dokáže v bezvetrí na jednu náplň liehu, čo je asi pol deci, uvariť ¾ l vody v ešuse.

Varič sa skladá zo šiestich častí:

  • podložka horáka,
  • horák,
  • dva nástavce pre nastavenie výšky nádoby nad plameňom plus na vytvorenie akéhosi jednoduchého závetria,
  • dvojdecová nádobka na varenie s uškami,
  • pokrievka (možno ju použiť na uhasenie plameňa po skončení varenia).

Varič štartujeme nasledovne: Do horáka nalejeme primerané množstvo liehu. Lieh zapálime a prakticky môžeme začať variť, aby sme využili celú kapacitu horenia. Efekt splynovania liehu nastáva až po takmer dvoch až troch minútach. Pretože po skončení varenia nie je možné lieh zliať, máme len dve možnosti. Pokiaľ zostávame na mieste, lieh iba zahasíme pokrievkou a neskôr ho zasa zapálime. Inak musí lieh vyhorieť až do konca.

Použitý materiál je hliníkový plech. Varič je určený i na použitie pevného liehu. V tom prípade sa vynechá časť „horák“ a pevný lieh sa položí priamo na podložku horáka.

Tento jednoduchý varič bol kedysi veľmi obľúbený najmä u trampov a turistov samotárov. Oslobodzoval od každodenného opakovaného rozkladania ohňa a poskytoval primeraný „komfort“. Neskôr ho nahradil v obľúbenosti jednoduchší varič na pevný lieh, kde odpadli problémy s nosením tekutého liehu. Avšak existujú ešte medzi nami „klasici“, ktorí ho stále používajú a nedajú naň dopustiť.

Obidva, tu uvedené variče sú veľmi citlivé na vietor, ktorý znižuje ich výkon. Je to dané tým, že sa nejedná o tlakové variče, ale splynovanie sa tvorí vo voľnom, neuzavretom priestore.

Fotogaléria k článku

Najnovšie