Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bar Kerling na Malom Kerlingu
Bar Kerling na Malom Kerlingu Zatvoriť

Prístrešok Bar Kerling na Malom Kerlingu

Počas môjho septembrového prechodu Štiavnických vrchov som na horskej lúke pod Banským vrchom, zvaným aj Kerling, naďabil na niekoľko primitívnych prístreškov, ale aj na jeden sofistikovanejší, ktorý oficiálne ani prístreškom nie je, ale je barom.

Poloha
Štiavnické vrchy: na lúke Kerling pod Banským vrchom
Nadmorská výška
801 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.47393 ° SŠ
dĺžka: 18.80047 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 - 3 vo výčape na drevenej podlahe, 10 - 15 v prístrešku medzi maringotkami s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezonná (bez vykurovacieho telesa)
Voda
dva pramene v blízkosti lúky
Spojenie
Žarnovica (vlak, bus), Vyhne (bus), Hodruša-Hámre (bus)

Prístup

  • Z Hodruše-Hámrov, časť Sandrik, po zelenej značke za 2.10 h,
  • Z Vyhní, po modrej značke za 2.15 h,
  • Zo Žarnovice, po žltej a modrej značke za 3.00 h.

Bar Kerling je viditeľný od rázcestnika Kerling (kaplnka), pohľad smerom od Banského vrchu na juhozápad, po zelenej značke vedúcej do Hodruše-Hámrov. Objekt sa nachádza na okraji lesa.

Objekt a nocľah

Prístrešok alebo Bar Kerling je netypické zoskupenie objektov, ktoré sú pod jednou strechou, a tak umožňujú aj väčšiemu počtu návštevníkov relatívne spokojne skrytie pred dažďom.

Zoskupenie objektov tvoria dve uzamknuté maringotky, medzi ktorými je voľne prístupné miesto s rozmermi 4 x 5 m. Nachádzajú sa tam lavičky a stoly, na ktorých sa veľmi spať nedá. Takže pre pohodlnejšie prespatie je vhodná prašná zem. Široká strecha by mala ochrániť aj pred bočným dažďom, pred vetrom však bez použitia plachty nie. Vhodné pre 10 - 15 ľudí s vlastnou karimatkou.

Zaujímavejšou časťou pre bezpečnejšie a vetrom i dažďom nerušené prespatie je samotný „výčap“, resp. malá miestnosť, kadiaľ sa normálne dá vojsť z jednej z maringotiek. Pre tulákov je vchodom „výčapné okienko“, ktoré je na spôsob vyťahovacej rolety. Ďalšou výhodou je, že táto časť má drevenú podlahu a miesto pre 2 - 3 osoby.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie možnosti úkrytu

V širšom okruhu kaplnky na Kerlingu (Banský vrch) sa nachádza niekoľko prístreškov. Od primitívnych zbitých z dosák a plachiet (fotka č. 4.)po originál cykloprístrešok (fotka č. 5). Prvý jednoduchší prístrešok sa nachádza na modrej značke, v smere od Vyhni či Žarnovice, naľavo od značky, tesne pred vstupom na lúku s kaplnkou. Ďalšie sa nachádzajú po stranách lúky Kerlingu. Cykloprístrešok je hneď vedľa rázcestníka Kerling pri kaplnke.

Voda

Vodný zdroj som v bezprostrednej blízkosti nezaznamenal. Ale na mape sú vyznačené dva pramene: 1. prameň a 2. prameň. Preto ak viete o ich stave, napíšte, prosím, do diskusie pri článku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie