Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok
Prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Stará smola nad údolím Sopotnice

Sopotnické vrchy ako podcelok Čiernej hory nie sú turisticky až tak atraktívne ako okolité časti Ružínskeho krasu. Návštevník sa sem zvyčajne vyberie len na jednodenné výlety. Na druhej strane aj nízke kopce majú svoje čaro, ak si človek vie užiť lesy bez zbytočného ruchu. Na ich severnom okraji leží dokonca veľmi pekný a útulný prístrešok či skôr útulňa (neoficiálna), ktorá sa dá využiť k pohodlnému prenocovaniu alebo ako úkryt pred nepriazňou počasia.

Poloha
Čierna hora: lesná čistina Stará smola nad údolím Sopotnice
Nadmorská výška
518 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.90655 ° SŠ
dĺžka: 21.09078 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 ľudí v podkroví, 10 ľudí v prístrešku na podlaze v prízemí s vlastnou podložkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
studnička v Dolinke
Spojenie
Miklušovce (bus) - miestne žlté značenie
Dalšie info
suchý záchod, ohnisko s roštom a posedením

Poloha

Prístrešok sa nachádza na malej udržiavanej lúke Stará smola asi štvrť kilometra od štátnej cesty spájajúcej obec Sedlice a Miklušovce. Dá sa k nemu spoľahlivo dostať po miestnej značke (žlto-biele protiľahlé trojuholníky), ktorá vedie až na hrebeň a k Hornádskym (Malolodinským) lúkam. Prístrešok sa nachádza hneď vedľa lesnej cesty, ktorou vedie značka. Leží na okraji lúky.

Prízemie

Svojimi rozmermi však nepripomína klasický prístrešok, skôr pôsobí ako menší domček alebo chatka. Odhadom sú rozmery pôdorysu 8 x 4 metre, pričom sedlová strecha je ešte o niečo väčšia. Prístrešok môžeme rozdeliť na dve časti – spodná časť je typická pre klasický prístrešok. Lavice, stoly a ohnisko. Posedenie je vhodne kryté hrubým igelitom, ktorý ochráni pred vetrom aj dažďom. Podlahu tvorí udupaná hlina. Pre menej náročných turistov je aj spodná časť prístreška perfektným miestom pre prenocovanie a zmestí sa sem na lavice, stôl alebo na podlahu viac ako desať ľudí.

Podkrovie

Druhá časť prístreška je v podkroví pod sedlovou strechou z vlnitej krytiny, ktorá zaručene ochráni aj pred silným dažďom. Strecha vyzerá byť v naozaj dobrom stave. Celý prístrešok tak pôsobí, že je oň veľmi dobre postarané a ten, kto ho postavil a spravuje ho, robí kus dobrej práce.

Do podkrovia vedie drevené schodisko. Vchod je uzatvárateľný padacími dverami, ktoré sú dosť ťažké, takže sa do nich treba poriadne oprieť. V podkroví je ubytovanie all inclusive – pomerne čistá a veľká sedačka, dve postele, ktoré tiež pôsobia celkom čisto a pohodlné kreslo. Podlaha je bez neporiadku a špiny. V podkroví sa teda pohodlne vyspí viac ako 10 ľudí, ak rátame aj miesta na podlahe. Z podkrovia vedú dvere na malý balkónik.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Priamo pri prístrešku je spomínané ohnisko s lavičkami, ktoré je vytvorené zo studňovej skruže. Samozrejmosťou je pri ohnisku množstvo palíc na opekanie a rošt na grilovanie.

Okolie a voda

Pár desiatok metrov na opačnom okraji lúky sa nachádza suchý záchod (latrína). Prameň som v bezprostrednej blízkosti prístreška nevidel, ale cestou po žltej značke smerom do kopca je asi po 200 metroch zakopaná skruž, z ktorej sa voda určite dá nabrať, bola však zakrytá betónovým poklopom. Druhou možnosťou je blízky prameň v Dolinke pri štátnej ceste.

Fotogaléria k článku

Najnovšie