Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Univerzálna nabíjateľný čelovka Fenix HL40R so zaostrovacou optikou
Univerzálna nabíjateľný čelovka Fenix HL40R so zaostrovacou optikou Zatvoriť

Predstavenie Čelovka Fenix HL40R

Na záver skialpovej a na úvod jarnej turistickej sezóny som otestoval univerzálnu nabíjateľnú čelovku so zaostrovacou optikou Fenix HL40R. Čeloviek od tohto výrobcu sme už testovali viacero, no táto je prvá so zaostrovacou optikou a s len jedinou diódou. Predošlé podobný problém riešili viacerými diódami alebo rozptylkou. Zaostrovanie je však na prvý pohľad elegantnejšie a používateľsky prívetivejšie, preto ma zaujímalo, či sa osvedčí.

Výrobca
Fenix
Model
HL40R
Typ
univerzálna nabíjateľná čelovka so zaostrovacou optikou
Materiály
telo: plast, hliník
LED: Cree XP-L HI V2
Hmotnosť
130 g
Páči sa mi
plynulé nastavenie optiky, výkon, robustné vyhotovenie, nabíjateľnosť, micro-usb štandardný konektor, ukazovateľ stavu batérie, 5-krokový indikátor stavu akumulátora
Nepáči sa mi
väčšie rozmery, širokouhlé nastavenie by mohlo mať ešte širší uhol, nemá memory funkciu, neekologické balenie
Ostatné info
bežné režimy: 600 lm (burst, obmedzený čas), 300 lm (high), 130 lm (med), 70 (low), 30 lm (eco)
doplnkové režimy: 4 lm (na čítanie), SOS blikanie
Infocena
60 € – e-shop ČR+SR distribútora
Obchody
e-shop ČR + SR distribútora: www.kronium.cz

Obsah balenia

Čelovka prišla v neveľkej škatuľke, ktorá je celá z plastu, vrátane vnútorného výplňového materiálu s výnimkou malej papierovej krabičky. V dnešnej dobe, najmä v odvetví blízkom prírode ako je outdoor, by som sa viac potešil ekologickejšiemu riešeniu bez plastov.

Balenie obsahuje samotnú čelovku, nábíjací micro-usb kábel a manuál. Priložený je aj v slovenčine a aj na webe distribútora je čelovka detailne popísaná pre prípad straty návodu.

Dizajn a vyhotovenie

Telo čelovky je na prvý pohľad aj omak veľmi robustné a budí dojem, že ho len tak ľahko človek nezničí. Je vyrobené z kombinácie hliníka (šedé časti) a tvrdého plastu (modré a čierne časti). Na hornej časti je dvojica spínačov, v zadnej konektor micro-usb skrytý pod gumenou záslepkou. Telo čelovky je uchytené v čiernom držiaku, spojenie je výkyvné v ôsmich krokoch pre nastavenie správneho sklonu.

Jedinou diódou je Cree XP-L HI V2 s deklarovanou životnosťou 50-tisíc hodín. Napája ju lítium-polymérový akumulátor s kapacitou 2000 mAh, ktorý je vstavaný bez možnosti výmeny zo strany používateľa. Predpokladám, že jeho výmena je možná formou servisného zásahu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Robustné telo čelovky znamená aj vyššiu hmotnosť čelovky. Popruh na upevnenie na hlave či helme však nie je trojcestný, ako mávajú výkonné čelovky, tu je klasický. Teda takmer klasický. V mieste pripevnenia k telu čelovky sa rozdvojuje, aby lepšie držal stabilitu. V zátylkovej časti taktiež. Nosenie je tak aj napriek o niečo vyššej hmotnosti pohodlné a čelovka pevne drží.

Zaostrovacia optika

Hlavným rozlišovacím znakom čelovky HL40R oproti iným modelom výrobcu je zaostrovacia optika. Dominuje prednej časti čelovky, pričom z čelovky mierne pretŕča tubus a až potom je zaostrovací člen. Otočný krúžok je vrúbkovaný, aby sa rukou či tenkou rukavicou dal dobre uchopiť a nešmýkal sa. Pri otáčaní kladie primeraný odpor, aby vo zvolenom nastavení počas aktivity ostal bez nechcenej zmeny.

Svetelné režimy a výdrž

Pre ovládanie svetelných režimov slúži dvojica spínačov. Väčší ovláda bežné svetelné režimy a menší doplnkové. Hlavné režimy sú Eco (30 lm), Low (70 lm), Med (130 lm) a High (300 lm). Pri zapnutí čelovky sa aktivuje najslabší režim Eco, bez ohľadu na to, v akom režime bola čelovka pred tým, čiže riadiaci obvod nemá pamäťovú funkciu.

V prípade, ak si chcete výraznejšie prisvietiť, môžete dlhším stlačením väčšieho spínača aktivovať Burst režim (600 lm). Ten je však k dispozícii iba po dobu 1 minúty a potom sa automaticky prepne do predošlého režimu. Vzhľadom na časové obmedzenie režimu Burst sa mi nepáči deklarácia svetelného toku 600 lm na obale čelovky. Zákazníka to môže pomýliť, pokiaľ si detailne neprečíta kompletný popis čelovky.

Hlavné režimy

Režim Svetelný tok Výdrž Dosvit široký Dosvit úzky
Burst 600 lm 1 h 20 m1 43 m 147 m
High 300 lm 4 h 30 m 29 m 96 m
Mid 130 lm 11 h 19 m 64 m
Low 70 lm 22 h 14 m 46 m
Eco 30 lm 50 h 9 m 30 m

Doplnkové režimy

Režim Svetelný tok Výdrž Dosvit široký Dosvit úzky
Čítanie 4 lm 200 h 4 m 10 m
SOS blikanie 30 lm 100 h 9 m 30 m

Charakteristika

Čelovka má reguláciu výkonu, no našťastie nie je taká, že by čelovka svietila konštantne a potom sa z ničoho nič vypla. Pohasínanie sa deje v krokoch, čo hodnotím pozitívne.

Charakteristika

Krátke skúsenosti z terénu

Čelovku som testoval počas záveru skialpovej a na začiatku jarnej turistickej sezóny. Páči sa mi jej robustné vyhotovenie a pohodlné ovládanie. Chvíľu som bojoval s funkciou uzamknutia (dlhšie podržanie jedného zo spínačov), lebo som nevedel, ako sa odomyká. Až návod pomohol radou, že je potrebné súčasne držať oba spínače naraz. Taktiež je neštandardné, že 5-krokový indikátor stavu akumulátora sa po vypnutí musí aktivovať jedným zo spínačov, lepšie by bolo, keby na chvíľu indikátor zasvietil po každom vypnutí. Pre úplné využitie funkcií je preto dobré si preštudovať manuál alebo web distribútora.

Čo sa týka pohodlia nosenia, nemám výhrady. Je fakt, že čelovka je trochu ťažšia, no pri používaní to neprekáža. Popruh dobre drží na hlave aj na helme a počas používania či už na pešo, alebo na lyžiach sa mi nestalo, že by nebola stabilná. To isté platí aj pre nastavenie sklonu.

Najviac som bol zvedavý na zaostrovaciu optiku. V širokom nastavení by som ocenil ešte viac doširoka, no vedel som sa aj s týmto celkom v pohode zžiť. Čo mi však prekážalo viac, bol okraj svetelnej stopy, ktorý má v tomto nastavení vyššiu svetelnú intenzitu ako zvyšok. Preto som pri šliapaní volil radšej veľmi mierne zúženie svetelného kužeľa, čo malo za následok jemné zvýraznenie intenzity v strede a zníženie po okrajoch. Práve možnosť jemného nastavovania sa mi páčila najviac. Lebo ani najužší kužeľ nebol stopercentne podľa mojej chuti a na lyžovanie bol príliš úzky. Stačilo mierne pootočenie a už bol pomer šírky a dosvitu oveľa lepší.

So svetelným výkonom som bol spokojný. Burst som nepoužíval. Pri šliapaní na lyžiach alebo pešo som volil buď Low alebo Med, pri zjazde High.


  1. Odhadovaná súhrnná hodnota, keďže je tento režim, z dôvodu ochrany pred prehrievaním, obmedzený na 1 minútu. 

Fotogaléria k článku

Najnovšie