Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kráľova hoľa na e-bikoch
Kráľova hoľa na e-bikoch Zatvoriť

PR Horehronie – tajuplné miesto bez komercie

Horehronie leží v strede Slovenska, v Horehronskom podolí lemovanom členitými svahmi Nízkych Tatier, Poľanou, Veporskými vrchmi a Spišsko-gemerským krasom. Centrom je okresné, kedysi kráľovské mesto Brezno. Vyrazte na výlet za čerstvým vzduchom a krásnymi výhľadmi v strede Slovenska.

Návšteva južnej strany Nízkych Tatier predstavuje bezpochyby výlet za čerstvým vzduchom a krásnymi výhľadmi. Sieť cyklotrás tu môžete spájať do dlhých okruhov, adrenalínových zjazdov či niekoľkodňových putovaní s odpočinkom v chatách, penziónoch alebo top hoteloch s kvalitnými službami a wellness centrami.

Rekreačných cyklistov zase Horehronie privíta počas letnej sezóny aj profesionálnymi sprievodcami v cyklo- a tourbusoch, ktoré jazdia zadarmo na tie najkrajšie miesta, odkiaľ sa pohodlne zveziete miernym prevýšením k ďalšiemu miestu, kde vás opäť počká cyklobus. Na svoje si prídu vďaka sieti požičovní špičkových elektrobicyklov s nabíjacími bodmi po celom regióne naozaj všetci bikeri. Celú ponuku služieb, tipy na výlety a info o jazde cyklobusom nájdete na stránke www.horehronie.net.

Hrdý slovenský vrchol

To, čo robí Horehronie jedinečným, sú neodmysliteľne Nízke Tatry, ktoré spolu s tými Vysokými nesú prívlastok najmenšie veľhory sveta s výhľadmi, kam až oko dovidí. Tie vás chytia za srdce pri výstupe na Kráľovu hoľu, matku štyroch najväčších slovenský riek, ktorá sa týči vo výške 1 976 m n. m. nad malebnou drevenou dedinkou Šumiac.

Nájdete tam strom zelený, ktorý má vrch naklonený ako v najznámejšej ľudovej piesni… Alebo tam v skutočnosti nestojí? Presvedčte sa sami. Netrúfate si zdolať tento vrchol? Požičajte si e-bike, a to priamo v Šumiaci. Tam vás po návrate čakajú kulinárske špeciality z tohto regiónu v Pohostinstve pod Úbočou. Zo Šumiaca sa na e-biku dostanete omnoho ľahšie aj k nádrži Čierny Váh, odkiaľ sú Vysoké Tatry ako na dlani, a to sedlom Priehyba cez hrebeň Nízkych Tatier.

Kraj neobmedzených možností

Kráľovohoľská časť Nízkych Tatier je pre bikerov ako stvorená. Zo sedla Čertovica vedie Nízkotatranská cyklotrasa až do Pohorelej (74 km), ktorej ambíciou je prepojenie až na Kráľovu hoľu. Cyklotrasa je vhodná pre všetkých bikerov, pretože vedie zvážnicami a lesnými cestami (plnými lesných plodov a minerálnych prameňov, preto odporúčame vybrať sa v letnom období zberu) s miernym prevýšením až klesaním a prináša úchvatné výhľady na Horehronie, Veporské vrchy a Poľanu.

Trasa ústi v každej doline do jednej z horehronských dediniek, preto si ju môžete kedykoľvek ,,skrátiť“. Druhým variantom je panoramatická trasa z Čertovice lesnou cestou priamo do sedla Vagnár, nad Mýto pod Ďumbierom, odkiaľ sa pohodlne dostanete zjazdom do Bystrianskej doliny s možnosťou návštevy Bystrianskej jaskyne (známou speleoterapiou), alebo adrenalínu chtivým bikerom odporúčame zjazdy cez sedlo Diel popri Breznianskej skalke bohaté na zatáčky, skoky a bubny až do kráľovského mesta Brezno.

Táto časť regiónu je známa majstrovským golfovým ihriskom Tále Gray Bear či modernými wellness centrami hotelov Partizán a Bystrá. V lete ponúka 1 227 km turistických trás a príjemné schladenie počas horúcich letných dní vďaka unikátnym jaskyniam a prírodným kúpaliskám.

Miesto opradené bojmi partizánov

Medzi obľúbené panoramatické hrebeňovky na Horehroní určite patrí i trasa z Čierneho Balogu dolinou Dobroč (popri Dobročskom pralese alebo Lesníckom skanzene vo Vydrove), ktorá ústi nad lazmi v oblasti Kysuca, kde sa vám bude zdať, že ste cestovali v čase. Jednou z možných zastávok je ekofarma Marekov dvor alebo Bistro v drevenej dedinke Sihla, kde môžete nabiť seba aj e-bike.

Ďalej prechádza trasa cez Sihlianske pláne, popri pamätnom partizánskom cintoríne v sedle Tlstý Javor (kde má zastávku aj cyklobus), tajuplným lesom, kde sa ukrývali a bojovali partizáni, až na hrebeňovku Obrubovanec – Zákľuky, odkiaľ sa naskytá pohľad na panorámu celých Nízkych Tatier a tiché miesta stvorené na oddych pod holým nebom.

Konečnou celého výletu môže byť návšteva Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline či jazda lesnou úzkokoľajnou Čiernohronskou železničkou tlačenou parou už od roku 1909. E-bikeri môžu po dobití v dedinke Sihla pokračovať meandrami Kamenistej doliny k tajchu Hrončok, kde sa voľakedy spúšťalo drevo až do rieky Hron.

Unikáty na jednom mieste

Kúsok prekrásneho kraja, ktorý sa spája so zbojníkmi, ukáže cez sedlo Chlípavice rázovité osídlenie našich predkov na lazoch s výhľadom na Klenovský Vepor a Sedliacky dvor s tradičným občerstvením starých mám. Dupot kopýt naprieč Huculskou magistrálou vás odprevadí do prekrásnych bukových lesov po Zbojníckom chodníčku, až kým sa neotvorí čarokrásne miesto nad Muránskou planinou, kde môžete osláviť pokoj a ticho v kaplnke sv. Juraja s vyhliadkovou vežou.

Ak obľubujete históriu, určite zavítajte do národného parku Muránska planina, kde sa nachádza ďalší nabíjací bod e-bikov priamo na Zbojníckom salaši v sedle Zbojská pri Čertovej rokline. Obed vám spríjemni návšteva ekofarmy či jazda na horských karpatských koňoch huculoch, no ak máte stále dostatok síl, dupnite do pedálov a našliapnite si to k hradu Muráň.

Ide o tretí najvyššie položený hrad na Slovensku, ktorý vás očarí nespútanou silou prírody počas jazdy k nemu cez najväčší voľný chov slovenského plemena ťažných koní Norika Muránskeho. Vo vybraných termínoch môžete nasadnúť na ďalší parou tlačený európsky unikát Ozubnicovú železnicu, ktorá vás prevezie cez 30-metrové viadukty Muránskej planiny medzi Tisovcom a Salašom Zbojská. S cyklobusom alebo e-bikom po vlastnej osi odporúčame prejazd popod Fabovu hoľu k sedlu Burda (s horskou chatou) a ďalej náučným chodníkom cez Stožky do Závadky na Hronom.

Nudiť sa tu nebudete

Na Horehroní je krásne to, že všetko je blízko pri sebe. Nachádza sa blízko z každého kúta Slovenska. Úžasné je, že na relatívne malej ploche nájdete toho skutočne veľa, takže pri najbližšom výbere bikového výletu by ste tento rázovitý horský kraj mali mať určite v hľadáčiku.

My sa tam rozhodne vrátime opäť. Ubytovať sa odporúčame pod Chopkom v rekreačných oblastiach Tále, Bystrá, Mýto pod Ďumbierom. V oblasti Tále vedie trasa okolo vodnej nádrže Krpáčovo, lanového centra na Táľoch, Bystrianskej jaskyne (kde sa počas SNP ukrývali partizáni) či prameňa Sama Chalupku v Hornej Lehote, odkiaľ pochádzal aj prvý slovenský upír Prdimucha. Všade naokolo sú miesta, ktoré sa dajú využiť ako zastávka či cieľový bod.

Všetko závisí len od vás a toho, čo všetko chcete vidieť. Ubytovať sa oplatí aj na „druhej strane“ – v Čiernom Balogu, ktoré je prostredím kultového slovenského filmu Nevera po slovensky. Centrálnejšou možnosťou je mesto Brezno, ktoré tiež ponúka mnoho možností ubytovania. Vybrať si je skutočne z čoho – či už volíte za kritérium cenu, kvalitu služieb, alebo rodinné prostredie, na bike môžete vysadnúť priamo z každého ubytovania, pretože príroda je všade na dosah.

Kam ísť a čo vidieť

Chmarošský viadukt

Viadukt postavený v 30. rokoch 20. storočia je výnimočným architektonickým dielom postaveným v oblúku s polomerom 300 m v doline Gregová pri obci Telgárt. Je vysoký až 18 metrov, má 9 otvorov a jeho celková dĺžka je 113,6 m. Leží na železničnej trati z Červenej Skaly do Margecian prechádzajúcej náročným horským terénom. Nezabudnuteľným zážitkom je prejsť si túto železničnú trať vlakom. Na trati sa len neďaleko Chmarošského viaduktu nachádza aj známa telgártska slučka s tunelom či tunel Besník.

Lesnícky skanzen

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline má za cieľ priblížiť zaujímavou formou širokej verejnosti prácu lesníkov, ale aj históriu ťažby dreva. Symbolický vstup víta nadčasovým nápisom „Ľudská kultúra sa začala vyrubovaním lesov a udržať sa môže len ich ochranou“. Do lesníckeho skanzenu sa okrem auta môžete dostať železničkou buď z Čierneho Balogu, alebo z Chvatimechu. Dá sa tam ísť aj peši – náučným chodníkom začínajúcim sa pri obecnom úrade v Čiernom Balogu a končiacim sa na vstupe do lesníckeho skanzenu.

Splav rieky Hron

Rieka Hron je po Váhu druhou najväčšou slovenskou riekou. Pramení pod Kráľovou hoľou a po 289 km ústi v Štúrove do Dunaja. Hron je len minimálne poznačený ľudskou činnosťou a práve preto je často vyhľadávaný vodákmi. Malé vodné diela sú väčšinou prejazdné a voda preteká svojím pôvodným riečiskom. Splav Hrona je možné absolvovať bez menších problémov po celom toku rieky.

Čiernohronská železnica

Úzkokoľajná lesná železnica bola postavená v roku 1908 na zvoz dreva. Z celkovej dĺžky tratí 132 km sa po ukončení jej využívania štátnymi lesmi podarilo v rokoch 1983 – 1992 dobrovoľníkom zachrániť 20 km tratí a železničku premeniť na turistickú atrakciu. Dnes premáva z Čierneho Balogu na tri smery – Vydrovo, Dobroč a Šánske každý deň od Veľkej noci až do 15. 9.. Počas letných prázdnin chodia denne i parné lokomotívy. Počas celého roka je možné objednať si mimoriadny vlak i so sprievodným programom.

Kráľovské mesto Brezno

Najstaršia písomná zmienka o meste pochádza z roku 1265. Svojím návštevníkom ponúka prehliadku historického jadra mesta, v ktorom sa nachádza množstvo významných pamiatok. Obdĺžnikové námestie patrí svojím tvarom a rozlohou k ojedinelým na Slovensku. V centre je novozrekonštruovaná synagóga, rímskokatolícky Kostol nanebovzatia panny Márie, piaristický kláštor, mestská veža – dominanta a symbol súčasného mesta –, historická radnica s múzeom, ľudová mangľovňa a múzeum v meštianskom dome.

Hrad Lupča

Národná kultúrna pamiatka stojí od 13. storočia na návrší posledného výbežku Nízkych Tatier nad obcou Slovenská Ľupča. Po prvotnej rekonštrukcii tzv. horného hradu bola vykonaná úplná obnova najmladšej časti hradu, Gizelinho domu. Dominantou je sála pomenovaná, podobne ako celá stavba, po dcére cisárovnej Sisi a cisára Františka Jozefa I., Gizele. V hrade je k dispozícii stála expozícia archeologických nálezov Hradu Ľupča a stála expozícia diel prof. Kulicha v Rubigallovej veži a na dolnom nádvorí hradu. V areáli hradu sa nachádza aj 62 metrov hlboká studňa, z ktorej dna vedie tunel vyúsťujúci neďaleko hradu.

Viac informácií o miestach: www.horehronie.net

Trasy

Tále – Krpáčovo
kombinácia oficiálnych cyklotrás č. 5552, 8554

Štart/Cieľ: Tále
Náročnosť: ľahká trasa
Dĺžka: 24 km
Prevýšenie: 810 m
Odhadovaný čas: 2 − 3 hod.

Pôjdete lesom po „Partizánskej ceste“, ktorá je zároveň turistickou značkou k jazeru Krpáčovo, kde vás čaká príjemné schladenie, občerstvenie, mini ZOO či discgolf. Ďalej pokračuje trasa dolinou Hnusné popri prameni Sama Chalupku a hradišti Hrádok, kde sa nachádzajú pozostatky dávneho hradu. Trasa sa ďalej napojí uprostred lyžiarskeho vleku Tále ponad golfové ihrisko a lanové centrum na Táloch, kde sa opäť môžete schladiť v malej vodnej nádrži.

Šumiac – Kráľova hoľa
oficiálna cyklotrasa č. 5576

Štart/Cieľ: Šumiac/Kráľova hoľa
Náročnosť: stredne ťažká trasa
Dĺžka: 12 km
Prevýšenie: 1 073 m
Odhadovaný čas: 1,5 – 2 hod.

Stredne ťažká trasa vedie zo Šumiaca na prvý oficiálne sprístupnený bod hrebeňa Nízkych Tatier pre cyklistov – Kráľovu hoľu. Značné prevýšenie dá rekreačnému cyklistovi zabrať, a to aj napriek asfaltovému povrchu od polovice trasy. Na e-biku to ale zvládne každý za 45 min. Kráľova hoľa je totiž vrchol, ktorý musíte zažiť.

Brezno – Obrubovanec
oficiálna cyklotrasa 2569 alebo kombinácia oficiálnych cyklotrás č. 2569, 5571

Štart/Cieľ: Brezno
Náročnosť: ťažká trasa
Dĺžka: 68 km
Prevýšenie: 1 660 m
Odhadovaný čas: 4 − 5 hod.

Najťažší okruh vedie z Brezna smerom na Čierny Balog mierne frekventovanou trasou v kombinácii asfaltu a štrku cez časť Dobroč do doliny Páleničné, ktorá ústi v lazoch Kysuca – Uhliarka. Ďalej pokračuje do dedinky Sihla, kde si môžete nabiť aj ebike a pokračuje na hrebeňovku Obrubovanec – Zákľuky. Prvá časť prechádza cez lúky a lesné cesty, ale hrebeň je už len o lúčnych cestách a panorámach až po záver v bode Zákľuky, kde sa napojíte na lesnú cestu do Čierneho Balogu a vraciate sa späť do Brezna. Všetky informácie o trasách či odporúčaných okruhoch aj s technickým popisom, základnými údajmi a GPX si budú môcť bikeri nájsť na stránke cyklo.horehronie.net. V systéme bude aj mapa regiónu a on-line objednávkový systém e-bikov z piatich požičovní v regióne.

Požičovne e-bikov

E-bike vám rozšíri obzory a prinesie nové výzvy. Na Horehroní nájdete hneď niekoľko požičovní s elektrobicyklami aj pre najmenších. V rekreačnej oblasti Tále sa nachádzajú dve, v hoteloch Partizán a Stupka. Pomyselnou vstupnou bránou na Horehronie je mesto Brezno, ktoré taktiež nezaostáva a ponúka kvalitné služby v požičovni elektrobicyklov v turisticko-informačnej kancelárii na historickom námestí.

Častým cieľom cyklistov je Kráľová hoľa, pod ktorou vás tiež vybavia špičkovými e-bikmi. Ďalšia nová požičovňa vznikne v Podkoniciach. Súčasťou širokej ponuky služieb na Horehroní je aj možnosť výletu s profesionálnym sprievodcom a partnerom E-bike regiónu Horehronie, ktorým je Ride, s. r. o.


Ubytovanie

Wellness Hotel Bystrá

Bystrá 119, 977 01 Brezno
Tel.: +421486195253
www.hotelbystra.sk

Hotel Stupka, Ski, Golf & hotel Tále

Tále 100, Horná Lehota
Tel.: +421903522708
www.tale.sk

Hotel Srdiečko

Horná Lehota 112, 97701 Brezno
Tel.: +421911069728
www.hotelsrdiecko.sk

Wellness Hotel Partizán

Bystrá 108 – Tále, 977 65 Brezno
Tel.: +421486308813
www.partizan.sk


Občerstvenie

Pohostinstvo pod Úbočou

Jána Bottu 134, 976 71 Šumiac
Telefón: +421915451282
www.pohostinstvopodubocou.sk

Motor Stop Zadné Halny

Vagnárska 9, Brezno 977 01
Tel.: +421905340308
www.motostop.sk

Salaš Zbojská

Hlavná 62, 976 56 Pohronská Polhora
Tel.: +42910418788
www.zbojska.sk

Fotogaléria k článku

Najnovšie