Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Poľovnícka chata Adamicová pod Krivou Tuchyňou

Pri túlaní sa Bielymi Karpatmi sme objavili poľovnícku chatku, niekde medzi vrchmi Hromádková, Krivá Tuchyňa a Češkovec, kúsok od križovatky zvážnic. Je pri nej sedenie, ohnisko, latrína, čiastočne krytý vchod a hlavne voľne prístupná povala, kde by sa dalo po menšom upratovaní v suchu prespať.

Poloha
Biele Karpaty: pri križovatke lesných ciest (mimo TZT) medzi vrchmi Krivá Tuchyňa, Hromádková a Češkovec
Nadmorská výška
685 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.14398 ° SŠ
dĺžka: 18.14154 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 ľudí na prístupnej povale (nutná karimatka a spací vak)
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň v okolí nebol zistený
Dalšie info
latrína, ohnisko, drevené vonkajšie sedenie

Prístup

Chatka je viditeľná z veľkej križovatky lesných ciest medzi Hromádkovou a Krivou Tuchyňou, v severnej časti Bielych Karpát, len pár kilometrov od hraníc Moravy. Z okolia sú krásne výhľady hoci aj na komplet celý hrebeň Malej Fatry a Strážova. Na opačnej strane zase malebné moravské pohraničie s lúkami, políčkami a remízkami. Najľahšie sa sem dostanete z Lednice, Červeného Kameňa alebo Zubáka.

Objekt

Chata je zjavne viackrát rozširovaná, ale základ tvorí solídna drevenica s rozmermi možno 4 x 4 metre. Z jednej časti rozšírená o sklad palivového dreva a z druhej je pristavená novšia časť približne 5 x 5 metrov. Nad krytým vstupom zaujme LED pásik, ktorým si hostia zrejme svietia po nociach. Z boku okolo palivového dreva sa dá s menšou námahou nakuknúť a vyliezť na povalu. Strecha je pokrytá vlnitým plechom a vyzerá zdravo. Na povale je trochu neporiadok, ale aj dve pohodené postele. Po miernom upratovaní, by sa hore schovala menšia skupina (6 ľudí).

Voda a oheň

Vonku je sedenie so stolom, ohnisko obložené kameňmi a kúsok od chatky latrína (nekontroloval som ju). Upravený prameň sme cestou nenašli, len pri Červenom Kameni, takže vodu si treba doniesť so sebou. V okolí 300 metrov však pramenia potoky, možno by sa dala voda na varenie nabrať tam, ale nevsádzal by som na to. Určite sa ale dá nabrať pod Kobylincom.

Poznámka: Samozrejmosťou je nechať všetko na svojom mieste, nerobiť neporiadok, aby sme si nečakané možnosti pre nocľah mohli užívať aj naďalej.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie