Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chulilla_2
Chulilla_2 Zatvoriť

PR Tipy na najlepšie lezecké miesta v Európe

Možno ste si všimli, že horolezci sú aj vášniví cestovatelia. Ich koníček im totiž umožňuje skvele si zaliezť a ešte k tomu vidieť svet z jedinečných uhlov a stien. Dobrou správou je, že kvôli tomu nemusíte cestovať ďaleko, pretože aj Európa ponúka nespočetné množstvo parádnych lezeckých miest. Chcete vedieť, kde ich nájsť?

Siurana, Katalánsko, Španielsko

Máte chuť si naozaj kvalitne zaliezť? Potom vyrazte do Katalánska, konkrétne do lezeckej oblasti Siurana. V Siurana sa pripravte na lezenie po šikovne umiestnených lištách a dierkach, ktoré si otestujú vašu techniku. Na oplátku vám Siurana ponúkne pestré sektory, slnečné steny oranžovo-šedého vápenca a dych vyrážajúce výhľady. A ak ste navyše preglejkár, zamilujete sa dvojnásobne. Do Siurana sa vyzbrojte dlhším horolezeckým lanom (70-80 m), pretože s 60 metrami tu vystačíte sotva týždeň.

Siurana
Siurana

Chulilla, Španielsko

Okrem toho v Španielsku určite nevynechajte aj pôvabnú oblasť menom Chullila. Romantické kaňony s viac ako 800 cestami v kombinácii s malebnými dedinkami uspokoja takmer každého lezeckého nadšenca. Za zmienku stojí aj fakt, že Chulilla vás svojím slnečným podnebím vrelo uvíta takmer po celý rok. Uistite sa len, že máte dostatočne dlhé horolezecké lano. Niektoré z tamojších ciest si žiadajú dokonca lano s dĺžkou 80 metrov.

Chulilla
Chulilla

Frankenjura, Nemecko

Frankenjura, známa tiež ako Nemecká Jura, patrí medzi najobľúbenejšie športové lezecké oblasti v Nemecku. Rôzne skúsení lezci z celého sveta sa tu nechávajú zlákať miestom s bohatou lezeckou históriou, a predovšetkým výberom z 10 tisícov ciest s rôznou náročnosťou. Oblasť tvorí z veľkej časti strmý vápenec, v ktorom natrafíte najmä na dierky, ale aj na komíny, škáry alebo platne s lištami.

West Penwith, Cornwall, UK

Ďalšiu cenu za úchvatné miesto na lezenie vyhráva aj anglický West Penwith v Cornwalle, ktorý sa nachádza cca 6 hodín cesty od Londýna. Horolezci, ktorí miesto pokorili, hlásia, že tá štreka za to stojí. West Penwith vám naservíruje mimoriadny lezecký zážitok na bublinkových žulových útesoch a zaoblených trhlinách, ktoré sa snúbia s tyrkysovým oceánom a svietivou zeleňou.

Cornwall
Cornwall

Do hôr vyrážajte vždy len s "dvojičkami", teda s dvojitým horolezeckým lanom. Pri kúpe sa inšpirujte napríklad nespočetným množstvom horolezcov, ktorí si obľúbili a spoliehajú sa na horolezecká laná Tendon. Absolútnou špičkou vo svojej kategórii je napríklad ultraľahké lano Tendon Lowe 9.7.

Tieto laná v trendy farbách ponúka aj firma Lanex.

Fotogaléria k článku

Najnovšie