Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Lowe Alpine Aeon 35 – ľahký turistický batoh

Ľahké a ultraľahké batohy sú v móde. Veď koho by nelákalo ušetriť "jalovú" hmotnosť? Novinka od Lowe Alpine má nastaviteľný chrbtový systém a množstvo vychytávok, ktoré sú zamerané na bežnú turistiku. V 35-litrovom variante je vhodný najmä na víkendovky s prespávaním na turistických chatách alebo na jednodňovky pre ľudí, čo toho so sebou chcú viac zobrať. Samotný batoh váži tesne pod 1 kg.

Výrobca
Lowe Alpine
Model
Aeon 35
Typ
ľahký turistický batoh
Materiály
100D x 210D Taslan Dobby / TriShield
Hmotnosť
940 g – verzia M/L
Základná litráž
35 l
Farebné kombinácie
čierna, modrá, červená, svetlošedá
Páči sa mi
nízka hmotnosť, bočný vstup do hlavnej komory, externé elastické vrecko, ľahká manipulácia s hlavným vstupom do batohu, veľké bočné vrecká, vrecká na bedrovom páse, nastaviteľný chrbtový systém
Nepáči sa mi
vrchlík bez možnosti výškového nastavenia
Ostatné info
chrbtový systém Air Contour
ramenné popruhy Flexion
Infocena
119 € – odporúčaná MOC
Obchody
e-shop distribútora link

Dizajn a materiály

Aeon 35 je jednokomorový batoh klasického valcovitého tvaru s pevne prišitým vrchlíkom. Tvarovo je členitý, no jednofarebné riešenie to vizuálne maskuje. Okrem testovanej modrej je k dispozícii aj v čiernej, červenej a svetlošedej farbe. Všetky farby sú decentného odtieňa, iba svetlošedá je trochu extravagatnejšia. Batoh preto poteší skôr konzervatívnejšieho turistu ako outdoor manekýnov.

Batoh je ušitý z ripstopovej nylonovej tkaniny Taslan Tobby dvoch hrúbok (100D a 210D) s povrchovou úpravou TriShield. Hrubšia je napríklad na dne batoha, pre lepšiu odolnosť. Pre zlepšenie životnosti sú švy prešité z vnútornej strany textilnou páskou. Vo vreckách vrchlíku je ešte vo vnútri druhá vrstva látky z tenšieho materiálu vo výraznej farbe. Súčasťou dodania je pláštenka červenej farby s reflexným logom Lowe Alpine.

Členenie úložného priestoru

Hoci batoh patrí do kategórie ľahkých, v členení úložného priestoru sa nešetrilo. Má hlavnú komoru, vrecko pre vodný rezervoár, dve vrecká vo vrchlíku, dve rozmerné bočné a jedno čelné z elastického materiálu a dve na bedrovom popruhu.

Do hlavnej komory sa dostanete hlavným horným otvorom pod vrchlíkom alebo bočným zipsom na boku batoha. Oceňujem ľahkú manipuláciu pri otváraní, vďaka prišitému zdrhovadlu. Zatvoriť komoru sa tak dá jednou rukou a otváranie je tiež jednoduché.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Bočné vrecká sú elastické a pomerne veľké. Ľahko sa sem zmestia fľaše s vodou, pričom s vyššími štíhlymi sa ľahšie manipuluje. Do vrecák sa dá dostať aj bez skladania batohu (viď foto). Tiež môžu slúžiť na uloženie mapy, či občerstvenia, ktoré chcete mať poruke.

Čelné vrecko je veľké a elastické, takže doň zmestíte aj rozmernejšie veci. Je vhodné napr. na dočasné odloženie oblečenia, trebárs bundy. Tiež sa môže hodiť na vlhké veci, ktoré nechcete dávať do hlavnej komory. Keďže toto vrecko je ďaleko od chrbta, nie je vhodné na ťažšie veci.

Vodný rezervoár má vyhradené samostatné vrecko dostupné nie štandardne cez hlavnú komoru, ale zvonka poza chrbtový systém. Manipulácia s ním je tak oddelená od hlavnej komory. Priestorovo však rezervoár odoberá miesto z hlavnej komory a ani keď je plný, netlačí do chrbta. Zaujímavo je riešené uchytenie hadičky (viď foto). Hadička takto pekne drží na svojom mieste, no zároveň potrebujete vodný vak, ktorému sa dá odpojiť hadička, lebo cez tento malý prvok neprejde náustok. Používam rezervoár Source s objemom 2 litre a mám dojem, že je presne taký, s akým rátali pri návrhu batoha.

Chrbtový systém a ramenné popruhy

Použitý chrbtový systém AirContour tvorí výrazne členený penový výlisok, na ktorom je natiahnutá sieťka. Nemá žiadnu výstuhu, takže sa prispôsobuje tvaru chrbta. Pri balení batoha doplna treba preto viac dbať na uloženie vecí. Ideálne je najprv zbaliť plný vodný rezervoár a pokračovať s vecami. Vďaka tvarovaniu penového výlisku však nie je problém s tým, že by ste cítili tlak od konkrétnych vecí (v prípade nepoužitia vodného rezervoáru).

Systém je výškovo nastaviteľný v rozsahu 41 - 51 cm (verzia M/L). Dĺžka sa nastavuje odlepením suchozipsového panelu, posunom ramenných popruhov a následne vrátením suchozipsového panelu. Pre dlháňov existuje batoh aj vo verzii L/XL, ktorá posúva rozsah o 5 centimetrov.

Pevnou súčasťou batoha bez možnosti odpojenia je bedrový pás, ktorý je najmä v oblasti bedier široký a bohato polstrovaný. V oblasti bedrových kostí je užší a anatomicky tvarovaný.

Zaujímavosťou sú ľahučké, veľmi tenké, no široké ramenné popruhy Flexion. Sú z príjemného mäkkého materiálu, ktorý sa dobre prispôsobuje telu. Sprvu budia miernu nedôveru, no pri používaní som nezaznamenal negatíva. Oceňujem ich šírku, lebo to lepšie rozkladá hmotnosť.

Dojmy z používania

V tejto veľkostnej kategórii nebýva zvykom nastaviteľná výška chrbtového systému ani veľkostné varianty dĺžky chrbta. Oceňujem tento prístup výrobcu, aj používateľ nekonfekčnej veľkosti si príde na svoje. Správna dĺžka chrbtového systému je totiž jeden z najdôležitejších faktorov pre pohodlné nosenie batoha. Pri mojej výške 186 cm mám M/L verziu nastavenú na väčšiu dĺžku a s pohodlím nosenia som spokojný. Sadla by mi aj dlhšia verzia nastavená na kratšie, no pri výbere batoha som o dvoch variatoch ani nevedel.

Odvetranie batoha napriek sieťke nie je také, ako mávajú sieťkové batohy s prehnutím. A to je dobre. Neofúkne vám mokrý spotený chrbát, lebo AirCountour je systém s plným kontaktom s telom. Vďaka tvaru penového výlisku a flexibilite dáva dobrú voľnosť pohybu a ani pri predklone netlačí do chrbtice (pokiaľ batoh nie je naložený do posledného cm³).

Zaujímavou vychytávkou je možnosť pripnutia blikačky, čo sa hodí najmä cyklistom. Táto veľkostná kategória ich však asi veľmi lákať nebude, jedine že by išlo o cyklobatôžkárov. Môže sa hodiť však turistovi, čo ide v noci dlhší úsek po ceste.

Kladne hodnotím množstvo delenia úložného priestoru. Najmä rozmerné bočné vrecká dostupné bez skladania batoha sa veľmi hodia. Možnosť pripnutia paličiek je nutnosť, no tu je navyše dobre spracovaná cez terčíkový úchyt hrotu, ktorý je lepší než bežné očko. Poteší aj možnosť pripnúť čakan. A hoci batoh zďaleka nie je technický, tak horný úchyt na paličky/čakan sa dobre používa aj pre helmu. To sa zas môže hodiť cyklistom (najmä pri veľkostne menších variantoch, viď nižšie).

Jednu vec by som však batohu vytkol. Nepáči sa mi, že vrchlík je pevný bez možnosti posúvania. Pri väčšom naplnení batoha by sa to zišlo.

Iné varianty

Aeon je označenie celého radu batohov rôznych tvarových aj veľkostných variantov. Testovaný kus je objemovo najväčší a tvarovo klasický s vrchlíkom. Je tiež k dipozícii aj v menšom 22-litrovom variante. Obe veľkosti sú aj v dámskej verzii, no majú každá o dva litre menší objem.

Komu viac vyhovuje široko rozzipsovateľná hlavná komora a nepotrebuje vrchlík, môže siahnuť po 27-, resp. 18-litrovom variante, resp. 16- a 25-litrovej dámskej verzii.

Fotogaléria k článku

Najnovšie