Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Omšenská Baba
Omšenská Baba Zatvoriť

Túra Omšenská Baba na popoludnie

Po túričke na bralo Krasín je pred nami ešte pol dňa s krásnym počasím, a tak si pridáme ďalší pekný cieľ v okolí. Konkrétne Omšenskú Babu nad dedinkou Omšenie za Trenčianskymi Teplicami. Na jej vrchol nevedie oficiálna turistická značka, ale chodník vyznačený miestnym značením, ktorého som asi nikdy nevidela tak veľa ako v kopcoch na oboch stranách Trenčianskych Teplíc.

Vzdialenosť
4 km
Prevýšenie
+319 m stúpanie, -319 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 27.04.2018
Pohoria
Strážovské vrchy
Trasa
Voda
prameň nad Omšením
Doprava
Trenčianska Teplá (vlak, bus) - Omšenie (bus, parkovanie na námestí)
SHOCart mapy
» č.1075 Strážovské vrchy, Tren (1:50.000)

Trasa

Omšenie, námestie (žlto-biela výhľadová značka) – Dúbravka – vyhliadka Omšenská Baba (668 m) a späť

Parkujeme v Omšení pred potravinami. Sme vyzbrojení Tániným článkom a žlto-bielou značkou, ktorá nás po asi 5 minútach naviguje doľava do bočnej uličky. Minieme niekoľko domov a stúpame poľnou cestou, vľavo sa rozprestierajú pekné lúky a aleje stromov. Pred terasovitým políčkom sa poriadne zdržím pri rozkvitnutej čerešni. So skalnatým kopcom v pozadí vytvára takú kombináciu, že len rotujem okolo ako domorodec pri rituálnom tanci a neviem sa vynadívať a dofotiť.

Napokon sa posúvame ďalej. Značenie je redšie než klasické turistické, na ktoré sme zvyknutí, a tak neďaleko ďalšieho pekného fotografického bodu, dreveného plota, trochu pobiehame hore-dolu, než nájdeme značku na kameni. Nie že by sa tu dalo seriózne zablúdiť, cieľ je jasný, obdivujeme jeho krivky zboku, kým nás pohltí les.

Nejaký čas stúpame lesom, potom sa na chvíľu napojíme na červenú značku, ktorá sem prichádza od Kamenných vrát a pokračuje na Vápeč, je súčasťou medzinárodnej diaľkovej trasy E8 (Cesta hrdinov SNP). Dlho sa na nej neohrejeme, asi o dve minútky ešte pred tým, než by sme prišli na rázcestie Omšenská Baba, sedlo, nás miestne značenie odvádza doprava a začíname stúpať na samotný vrchol. Na chodníku to vonia borovicami. A potom len skalnatý vrchol s úžasnými výhľadmi.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Síce okamžite prihadzujeme vrstvu oblečenia, lebo dosť fúka, ale jasná obloha a parádna viditeľnosť za to stoja. Naľavo vidíme Homôľku, pred nami celý masív s Trtavkou, Česanou horou a Baským. Hneď si vybavím parádne lúky okolo sedla Trtavka. Napravo sa rozprestiera Omšenie. Rovno dole smerom k nemu klesá iný chodník, ale predsa len sme v NPR, a tak sa vrátime rovnakou cestou. Ale nie hneď, vietor-nevietor, pekne sa tu pokocháme.

Napokon slnko začne naznačovať, že by sa už pobralo spať, a tak sa otáčame. Ktovie, ako by čerešňa s kopcom vyzerala v posledných lúčoch slnka. To už, žiaľ, nestíhame, zato bralá Omšenskej Baby vo večernom svetle áno. Je to naozaj krásna prechádzka. Odporúčam vám ju.

Fotogaléria k článku

Najnovšie