Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Spoznajte salaše v Trenčianskom kraji

Trenčiansky kraj to nie sú len hrady a zámky plné legiend a povestí či romantické kúpele a pohoria s krásnym výhľadom. Sú to aj malebné lúky, zaliate stádami oviec, košiarmi a drevenými kolibami, známymi aj ako salaše. Trenčiansky región síce nie je typickým salašníckym krajom, nachádza sa tu však viacero salašníckych lokalít.

Neviete, kam za zážitkom a pravými slovenskými dobrotami?

Salaše sú počas celého roka lákadlom pre ľudí z celého kraja. Návšteva salaša je ideálnym spôsobom, ako stráviť voľný deň s priateľmi či rodinou. Ponúka totiž možnosť ochutnať tradičné slovenské jedlá, zakúpiť si výrobky zo živočíšnej výroby či poprechádzať sa po farme a vidieť na vlastné oči ovce, kravy, kone či iné farmárske zvieratá. V regióne Považia sa nachádza hneď niekoľko takýchto salašov, ktoré určite stoja za návštevu. Tú môžete spojiť aj s nenáročnou turistikou, na ktorú je okolie salašov v Trenčianskom kraji ako stvorené.

V bačových šľapajach spoznávame dedičstvo našich predkov

Krásna príroda v údolí Váhu a doliny tiahnuce sa v blízkosti Považskej Bystrice ukrývajú hlboko v podhorskej oblasti Javorníkov obec Papradno. Práve neďaleko obce sa na úpätí hôr nachádza známa salašnícka Koliba Papradno, ktorá ponúka pestrú paletu možností využitia voľného času. Na svoje si prídu najmä milovníci koní a prírody, ktorí môžu okolité krásy salaša spoznávať priamo z konského sedla. Skrátka neobídu ani gurmáni. Tradičný spôsob chovu zvierat a pestovania plodín je zárukou výborného gastronomického zážitku. Výrobky z ovčích a kravských syrov sú samozrejmosťou, v ponuke je však i široká škála mliečnych a domácich produktov. Salaš s takmer deväťsto ovcami očarí aj tých najmenších členov rodiny. Nádherná prírodná scenéria v kombinácií s chutnou slovenskou kuchyňou je zárukou príjemne stráveného dňa.

Približne pol hodinu cesty, na druhej strane Váhu, sa v hornatom prostredí Strážovských vrchov nachádza dedinka Pružina. Priamo do hospodárskeho dvora Salašu Pružina vás dovedú informačné tabule v obci. Pohľad na pasúce sa stáda oviec je úžasným uvítaním na farme. Príroda v okolí salaša ponúka zaujímavé tiesňavy, množstvo skalných prírodných útvarov či viac ako 220 objavených jaskýň. Medzi nimi nájdeme aj Pružinskú Dúpnu jaskyňu, ktorá je jednou z najstarších jaskýň na Slovenku. Približne 300 metrov dlhá jaskyňa sa nachádza pár minút cesty od Papradna po náučnom chodníku z Predhoria, odkiaľ cesta smeruje na svah Čierneho vrchu. Pružinská Dúpna jaskyňa je verejnosti prístupná so sprievodcom.

Salaš v Pružine i Kolibu v Papradne spája už dlhé roky výnimočný agroturistický projekt s názvom Bačova cesta. Ten predstavuje salašníctvo širokej verejnosti a zároveň zachováva a prezentuje ovčiarstvo, ktoré je kultúrnym dedičstvom našich predkov. Každoročne projekt podporujú aj Trenčiansky samosprávny kraj a krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región. Dva salaše, množstvo kvalitných syrov, žinčica, bryndza či ovčiarske produkty a bohatý kultúrny program môžete na salašoch zažiť každoročne v máji pri otvorení salašníckej sezóny. Ponorte sa prostredníctvom Bačovej cesty do tajov histórie našich predkov, ochutnajte tie najlepšie výrobky z mlieka a mäsa a spoznajte farmárske zvieratá.

Gazdovstvo plné zábavy, zvierat či skvelej kuchyne

Ak hľadáte ideálne miesto, kam zobrať vo voľnom čase priateľov, rodinu či deti, tak v prostredí Bielych Karpát, konkrétne v Trenčianskej Závade v blízkosti mesta Nemšová, je ukrytá rodinná farma pomenovaná ako Gazdovstvo Uhliská. Svoj príbeh toto gazdovstvo začalo písať v roku 2010, odvtedy prešlo výraznou zmenou a z toho miesta sa za pár rokov stala príjemná lokalita, vhodná pre oddych, milovníkov prírody, zvierat či cyklistov a turistov.

Správne gazdovstvo sa pozná hlavne podľa toho, že v ňom žijú domáce zvieratá. Na farme vám môžu cestu skrížiť kravy, ovce, kozy, somáre, zajace či sliepky. Zabudnúť však nemôžeme na viaceré kone rozličných plemien, keďže práve kone sú pre Gazdovstvo Uhliská najviac charakteristické. Tí najmenší určite ocenia víkendové vodenie na koníkoch či jazdu kočom. Pre odvážnejších a tých, ktorí berú jazdu na koňoch vážnejšie, je tu možnosť vyskúšať si jazdecký kurz. Popreháňať svojho tátoša môžete nielen v otvorenej jazdiarni ale aj vo vybudovanej krytej jazdeckej hale. Veľkým lákadlom pre návštevníkov gazdovstva je okrem zvierat aj tunajšia reštaurácia. V jedálnom lístku nájdete chutné jedlá z domácej kuchyne i kvalitné výrobky z toho, čo si na farme sami vychovajú a vypestujú.

Počas celého roka farma žije tradičnými ľudovými remeslami. Vyskúšať si môžete techniky vyšívania, háčkovania či zdobenia veľkonočných vajec. Milovníci histórie majú možnosť pri vstupe do areálu gazdovstva nahliadnuť do skanzenu a prezrieť si tak staré stroje a nástroje, ktorými naši predkovia spracovávali úrodu na poli. Načerpať sily na ďalšiu turistiku, prípadne si oddýchnuť od ratolestí môžete vďaka detskému ihrisku, kde sa pravidelne konajú podujatia pre deti. Záverečnú bodku za krásnym dňom ponúka prechádzka v prírode. Približne asi 20 minút chôdze sa nad Gazdovstvom Uhliská nachádza skoro 25 metrov vysoká vyhliadková veža Malý Jelenec, z ktorej prekrásny výhľad na priľahlé obce, Považský Inovec, Strážovské vrchy či Biele Karpaty stojí naozaj za to.

Salaš ukrytý pod magickým vrcholom

Kvarteto salašov na Považí uzatvára salaš s jedinečnou lokalitou, v ktorého blízkosti sa nachádza najmladšie pútnické miesto na Slovensku – vrch Butkov. Salaš v Ladcoch ponúka svojim návštevníkom tradičný, čerstvý a chutný ovčí a údený syr, žinčicu či slovenské biele zlato - bryndzu. Počas výstupu ku krížu na vrchu Butkov si tak môžete pochutnať na tých najlepších mliečnych výrobkoch, aké dokážu naši farmári vyprodukovať. Netradične sa na salaši okrem oviec vyskytujú aj pávy. Pre deti sú tu vybudované drevené atrakcie, kde sa ti najmenší môžu hrať, zabávať a do sýta unaviť. Salaš v Ladcoch je pre širokú verejnosť otvorený denne až do 8 hodiny večernej.

Na Považí v Trenčianskom kraji, salašníctvu sa veľmi darí

Salašníctvo je významnou súčasťou slovenskej DNA. O tom, že v našej kultúre a v našom folklóre zastáva významnú úlohu, svedčia nielen tradičné ľudové výrobky či hudobné nástroje ako píšťaly, gajdy a fujara, ale hlavne výborné jedlá, akými sú bryndzové halušky, oštiepky, parenice, syry a podobne. Preto s návštevou pravých slovenských salašov neváhajte, určite neoľutujete. Nie je nad to priniesť si domov poctivý výrobok slovenských rúk, ktorého pôvodom si môžete byť istí.

Viac o spomínaných salašoch nájdete:

Koliba Papradno

Salaš Pružina

Gazdovstvo Uhliská

Salaš Ladce

Pružinská Dúpna jaskyňa

Na prehliadku sa je potrebné objednať na tel. č.: +421 905 488 028, e-mail: bohuslav.kortman(at)speleostrazov.sk alebo +421 903 533 348,e-mail: jan.kasak(at)speleostrazov.sk.

Fotogaléria k článku

Najnovšie