Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zlatnianska skalka
Zlatnianska skalka Zatvoriť

Túra Kremencová hôrka Zlatnianska skalka

Tribeč je pohorie, ktorého zaujímavosťou sú jedinečné kremencové hôrky, ktoré pôsobia bizarne a zaujímavo. Rozhodli sme sa spoznať a nájsť jednu z nich - Zlatniansku skalku. Páčia sa mi tunajšie tribečské zákutia a prírodné poklady, ktoré sú tu ukryté. Veľa turistov nenavštevuje tento kraj, tak tu nájdete pokoj a ticho hôr. V listnatom lese občas prebehne srnka, jeleň alebo črieda muflónov, ktoré doviezol v roku 1868 gróf Forgách z Korziky a Sardínie do zvernice pod hradom Jelenec (Gýmeš). V roku 1883 ich vypustili do voľnej prírody.

Vzdialenosť
4 km
Prevýšenie
+100 m stúpanie, -100 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 19.05.2018
Pohoria
Tribeč (CHKO Ponitrie)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 419,7 m n. m. Zlatnianska skalka (kremencová hôrka)
  • Najnižší bod: 320 m n. m. Zlatno
Voda
vodovod pred kostolom v Zlatne
Doprava
Zlaté Moravce (vlak, bus) - Zlatno (bus)
SHOCart mapy
» č.1081 Tribeč (1:50.000)

Neďaleko Zlatna sa nachádza zubria zvernica, ktorú som v minulosti navštívila. Nie je to, ale pre mňa až taký zážitok, vidieť zviera v zajatí. Nedávno som mala šťastie a pozorovala som čriedu zubrov vo voľnej prírode, tak to bol pre mňa vzácny okamih a cením si ho.

Do hôr Tribeča chodím od detstva a mám ich veľmi rada. Povráva sa, že sú miestom tzv. bermudského trojuholníka. Ja si však osobne myslím, že je to skôr neznalosť prírody a strach z neznámeho. Niekomu sa môže zdať prirodzený les so všetkým, čo k nemu patrí: machy, pokrútené rozprávkové tvary stromov ako niečo tajomné a človek bez znalosti orientácie sa teoreticky môže stratiť, ak podcení svoje schopnosti... a ľudská predstavivosť potom dokáže zázraky.

Zlatno

Názov obce je odvodený od zlata, ktoré sa tu v stredoveku ryžovalo. V 19 storočí sa tu nachádzal jeden z najväčších ovocných sadov v Uhorsku a v celej Európe. V zime 1944 - 1945 sa obec stala domovom pre vyše tisíc partizánov z Tribečských vrchov. Za pomoc partizánom a aktívnu účasť v protifašistickom odboji získalo Zlatno názov „partizánska obec“. 22. decembra 1944 postihla obec tragická udalosť, keď tu havarovali dva poškodené sovietske bombardovacie lietadlá. Pamätník je pri obecnom úrade a druhý na mieste havárie na Dvanástej table, kde je pomník letcom z dvoch havarovaných lietadiel.

Zlatno – Zlatnianska skalka (419,7 m)

Naše hľadanie Zlatnianskej skalky sme začali pred Zlatnom, dedinkou učupenou pod horami tajomného pohoria Tribeč. Kráčali sme lúkou, ktorá bola posiata jarnou kvetenou, včielky bzučali a prelietavali z kvetu na kvet. Mali sme svetlé dlhé nohavice a stále sme z nich dávali preč dotieravé kliešte. Lokalita Tribeča je bohatá na výskyt kliešťov, tak by som poradila sa vždy po túre dôkladne prezrieť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na vrchole lúky sa nachádza Dvanásta tabla s pomníkom a zbytkami lietadla po tragickej udalosti. Je tu možnosť posedenia na drevených laviciach. Vstúpili sme do lesného zátišia, v ktorom bola príjemná prírodná klíma oproti lúke, vyhriatej od slnečných lúčov. Stúpali sme kolmo na vrstevnicu a onedlho sme uvideli stenu Zlatnianskej skalky. Potešili sme sa, že sme ju hneď našli.

Vystúpili sme na jej vrchol, z ktorého sa nám naskytli prekrásne výhľady na tribečské lesy a okolité kopce: Javorov vrch, dedinku Zlatno, lesnatý Člnok, ktorý najbližšie plánujeme navštíviť.

Zem bola pokrytá prekrásnymi vresoviskami, ktoré sú typické pre kremencové hôrky. Nachádzajú sa tu koberce metlušky krivoľakej. Vres obyčajný (Calluna vulgaris), poloker s ružovými kvetmi, rastúci na pôdach na živiny chudobných. Očarili nás úchvatné výhľady a neskutočný pokoj, nestretli sme nikoho. Je fajn sa občas túlať odľahlými miestami.

Kráčali sme po skalnom hrebienku, ktorý bol prekvapujúco dlhý. Obdivovali sme smaragdovo zelené machové zátišia, padnuté mŕtve drevo a brezy. Ako sme klesali nižšie, tak sa pred nami ukázali dubiny rôznych bizarných tvarov a vytvárali atmosféru rozprávkového lesa. Videli sme zaujímavé chrobáky rôznych odtieňov a dravec letel nad nami na azúrovo modrej oblohe. Boli sme prekvapení nad krásnymi časťami Zlatnianskej hôrky.

Opadli z nás všetky starosti, čo prináša stresová doba a rozjímali sme nad prírodnou scenériou. Nenáročnou prechádzkou prežijete intenzívne zážitky prírodného skvostu Zlatnianskej skalky. Sedeli sme na skale a popíjali sme čistú vodu, ktorá nás príjemne osviežila v teplom počasí. Jednoducho, prírodná ozdravovňa je na nezaplatenie.

Nechcelo sa nám odísť z čarovného miesta. Zostup bol celkom rýchly a ani sme sa nenazdali, boli sme na lúke. V ladickom Zelenom fjorde sme si pochutnali na jahňacom perkelte a strávili sme príjemný večer v pivnici u známeho vinára pri chladnom víne Chardonay.

Tešíme sa na ďalšie objavovanie tribečských kremencových hôrok.

Fotogaléria k článku

Najnovšie