Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zrub Moravské
Zrub Moravské Zatvoriť

Búda Zrub Moravské

Počas potuliek v slovensko - poľskom pohraničí na Kysuciach som pri zostupe z vrchu Kykula prechádzal okolo pekného zrubu s terasou. Na moje prekvapenie, bol otvorený, zariadenie vysťahované a okolie postupne zarastá burinou. Zrejme sa ho vlastník (podľa katastra Lesy SR) rozhodol opustiť.

Poloha
Kysucké Beskydy: úbočie Kykuly
Nadmorská výška
870 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.46179 ° SŠ
dĺžka: 18.94841 ° VD
» Mapa
Nocľah
15
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň v okolí nenájdený

Poloha

Nachádza sa pár metrov od zeleno značeného chodníka, vedúceho na pohraničný vrch Kykula (poľ. Kikula, 1087 m). Pri zostupe sa jeho strecha objaví po asi polhodine vpravo za krovinami mimo súvislého lesa. Z opačného smeru treba od smerovníka Moravské vystúpať pasienkami asi 300 m na križovanie so širokou zvážnicou (cyklotrasa) a odtiaľ lesnou cestou v riedkom lese ešte asi 100 metrov.

Prístup

  • zelená z Kykule, 0.30 h,
  • žltá a zelená z Vreščovky, 0.45 h,
  • zelená z osady Oščadnica, Švancarovci, 1.00 h,
  • žltá a zelená z Oščadnice, Lalík (cez Kykulu), 2.15 h.

Objekt

Na kamennej podmurovke je postavený jednopodlažný drevený zrub s pôdorysom asi 7 x 7 metrov. Tretinu plochy zaberá veranda pozdĺž jednej strany. Celý objekt je zakrytý sedlovou strechou s dreveným šindľom. Skraja verandy sa vstupuje do menšej miestnosti, z nej do druhej - väčšej, v ktorej bolo niekedy vykurovacie teleso. V každej z miestností je jedno okno. Podlahu miestností aj terasy tvoria dosky. Zo zariadenia ostali zvyšky konštrukcie poschodových postelí a drevený stôl. Zrejme by sa dalo dostať aj na povalu, ale samotné prízemie dokáže prichýliť aj väčšiu skupinu pocestných (ktorých do týchto končín asi veľa nezavíta).

Okolie a voda

Zo severnej strany sa otvára pekný výhľad smerom na Skalité a okolité kopce. Žiadny zdroj vody som v bezprostrednom okolí nezaregistroval (ani som nehľadal). Pri plánovanom pobyte si vodu treba doniesť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie