Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Skalný útvar pri táborisku
Skalný útvar pri táborisku Zatvoriť

Prístrešok Táborisko Mraznica na Stolici

Táboriť na vrchole najvyššej hory pohoria sa dá málokde. Buď je na vrchole málo miesta alebo je skalnatý či zarastený vegetáciou, prípadne v chránenom území. Ani jednu z uvedených charakteristík nespĺňa najvyššia hora Stolických vrchov a zároveň Slovenského rudohoria - Stolica.

Poloha
Slovenské rudohorie - Stolické vrchy: vrcholová lúka Mraznica, 520 m na severovýchod od TIM Stolica
Nadmorská výška
1463 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.77558 ° SŠ
dĺžka: 20.21349 ° VD
» Mapa
Nocľah
vo vlastnom stane v priestranstve táboriska
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň rieky Slaná, 300 m na severozápad od táboriska (na severnom okraji lúky Močidlá pri lese)
Spojenie
Rejdová (bus) - neznačene po lesných cestách 3 - 4 hodiny pešo
Dalšie info
dostatok dreveného sedenia, ohnisko

Poloha a prístup

Západná časť vrcholového masívu sa síce nachádza v ochrannom pásme Národného parku Muránska planina, ale zvyšné 3/4 masívu sú mimo OP NP MP.

Od ústrednej turistickej orientácie (TIM Stolica) treba ísť po významovej modrej značke "výhľad" na severovýchod na rozľahlú lúku Močidlá, na ktorej severnom okraji pramení rieka Slaná.

Táborisko sa nachádza viac na východ po slabo vyjazdenej ceste za riedkym porastom strečiny. V lokalite Mraznica (zimná stajňa na horskej lúke, pastvisko na zamrznutej tráve v neskorú jeseň alebo tiež kosenie trávy za mrazu) sa na okraji smrekovej hory nachádza rozsiahle táborisko. Primárne je určené počas letného hviezdicového výstupu na Stolicu pre obyvateľov okolitých obcí, no je ideálne pri viacdňovom putovaní Slovenským rudohorím (napr. pri prechode Rudnej magistrály alebo Chodníka Pavla Jozefa Šafárika). Rozprestira sa v katastrálnom území obce Rejdová, tak ho zrejme vybudovali Rejdovčania, ktorí organizujú výstup na Stolicu v prvej polovici júla.

  • z Červenej Skaly (vlak, bus) po modrej (príp. zelenej) cez dolinu Strateník na Rudnú magistrálu (červená) do Slanského sedla a po modrej na Stolicu za asi 4.00 h,
  • z Muránskej Zdychavy (bus) po červenej a modrej cez Skalicu, Faltenovo sedlo a sedlo Harová na Stolicu za asi 3.30 h,
  • z Čiernej Lehoty (bus) po modrej cez Faltenovo sedlo a sedlo Harová na Stolicu za asi 4.00 h,
  • z Rejdovej (bus) po žltej cez sedlo Olochova jama a po zelenej (Chodník P. J. Šafárika) na Stolicu za asi 4.00 h,
  • z Rejdovej (bus) po neznačených zvážniciach severovýchodnej rázsochy Stolice na vrchol za asi 3.00 h,
  • z Dobšinskej Ľadovej Jaskyne (vlak, bus) po žltej cez Nižnú záhradu, po Ceste hrdinov SNP (červená E8) cez Čuntavu, po modrej cez Trestník, Telgátsku priehybku, Kyprov a Slanské sedlo na Stolicu za asi 6.00 h.

Táborisko

Lúčne priestranstvo na okraji lesného porastu tvorí množstvo drevených lavíc, stolov a lavičiek. Nechýba veľké otvorené ohnisko a skromné prístrešie poskytne drevená búdka "šenku" (pojme maximálne 3 nocľažníkov s vlastným spacákom a karimatkou), ktorá slúži k výdaju občerstvenia počas letného hviezdicového výstupu na Stolicu. Na táborisku chýba poriadny prístrešok, ktorý by poskytol útočisko počas nečasu. Rozľahlá lúka Mraznica ponúka dostatok miesta na stanovanie, keďže sa nachádza mimo chránených území.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Výdatný zdroj vody sa nachádza v pramenisku rieky Slaná na severnom svahu Stolice na okraji lúky Močidlá. Prameň je zachytený do kovového napájadla, ale okolie je dosť rozbahnené. K prameňu síce nevedie značka a ani viditeľný chodník, ale je tam osadená informačná tabuľa o rieke. Od vrcholu treba ísť po významovej odbočke modrej "výhľad", odkiaľ vidieť Tatry a Kráľovu hoľu. Následne treba zamieriť na severný okraj poľany k lesu, kde sa v zníženine nachádza prameň obohnaný drevenou ohradou.

Fotogaléria k článku

Najnovšie