Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Turistické polovičky Alfa Knaus Advance
Turistické polovičky Alfa Knaus Advance Zatvoriť

Recenzia Alfa Knaus Advance – turistické polovičky do lesa

Nízke turistické topánky orientované na lesné a lúčne terény s tuhšou podrážkou, no bez ambícií v skalnatom teréne. Syntetický zvršok s výraznou ripstopovou štruktúrou, okopová ochrana na špici, tuhá plastová päta, GoreTex membrána. Také sú v skratke topánky Knaus Advance pre mňa doposiaľ neznámej nórskej značky Alfa.

Výrobca
Alfa
Model
Knaus Advance GTX M
Typ
turistické polovičky
Materiály
nylonová tkanina s ripstopovou štruktúrou, Vibram Grip A/P/S
Hmotnosť
406 g – 1 topánka veľkosti 44
Farebné kombinácie
svetlozelená, čierna
Páči sa mi
farba zvršku, tvarovanie päty, torzna tuhosť, stabilita v teréne, okopová ochrana vpredu a vzadu, nepremokavá membrána, vzor podošvy
Nepáči sa mi
šnurovanie nesiaha až k prstom na špici
Infocena
189 €
Obchody
eshop distribútora: NorskaModa.sk
ďalšie obchody: NorwayShop.sk

Alfa však nie je žiadny nováčik v produkcii turistickej obuvi. V Nórsku siaha jej história do 30-tych rokov minulého storočia. Doposiaľ sa zameriavala na domáci trh a okrem turistickej a lyžiarskej obuvi vyrábala obuv aj pre silové zložky v Nórsku. Nedávno prešla jej ponuka outdoorových topánok zásadnejším reštartom a tiež rozšírila svoju pôsobnosť aj za hranicami Nórska. V závislosti od modelu, Alfa produkuje svoje topánky v Európe a v Ázii.

Dizajn a materiály

Topánky majú výrazný dizajn vďaka svetlozelenej farbe nylonového materiálu s výraznou ripstopovou štruktúrou, ktorý dominuje zvršku. Outdoorový charakter dopĺňa gumená okopová ochrana špice čiernej farby. Trochu netradične je riešená päta, ktorej väčšinu plochy zaberá tvrdý tvarovaný čierny prvok z plastu s výrazným bielym písmenom A. Boky medzi špicou a pätou sú potiahnuté rebrovaným čiernym nástrekom, ktorý evokuje ochranu, no je skôr dizajnovým prvkom. Peknými detailami sú žlté nite niektorých švov. Potešia ušká pri päte aj na jazyku.

Šnurovanie je na pomery súčasných turistických polovičiek pomerne krátke a nesiaha až k prstom, ako to býva pri approach polovičkách. Klasické dierky sú iba pri samom konci šnurovania, ostatné sú textilné očká. Šnúrky majú okrúhly prierez a sú dostatočne dlhé aj pre ľudí s objemnejšou nohou. Za nova sa zvykli samorozväzovať, no riešil som to dvakrát obtočenou mašličkou, kedy je uzol dostatočne tuhý proti rozväzovaniu a zároveň sa dá rozviazať.

Vnútorná stielka je šedá textilná s GoreTex membránou. Končí asi 1 centimeter pod okrajom topánky – tam je jemne dierkovaný textil čiernej farby. Vložka je tenká penová.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tvar topánok (kopyto)

Oceňujem tvarovanie päty, ktoré je výrazne zaoblené a mne dobre sedí. To však nebude až tak vyhovovať ľuďom s rovnejšou pätou vzadu. Šírkou je topánka vhodná skôr pre ľudí so strednou až širšou nohou. Ja si ich musím preto výraznejšie zatiahnuť. Tvar topánok okolo členku je anatomický a zachováva veľmi dobrú pohyblivosť.

Podrážka

Určenie topánok je podľa štítku na vnútornej strane jazyka do lesného terénu. Preto ma mierne prekvapilo, že podrážka je torzne tuhšia a ohybná len na špici. To mne plne vyhovuje, nemám veľmi rád mäkké podrážky.

Podošva je Vibram Grip A/P/S. Jej vzor tvoria výstupky v tvare písmena V, ktoré sú poukladané v značných rozostupoch, čo sa hodí do hlinených (a potenciálne blatových) povrchov, pretože sa tam nebude držať blato. Vpredu nehľadajte lezeckú zónu, špica je pokrytá, podobne ako päta, vrúbkovaním. Toto vrúbkovanie prechádza až cez okraj špice.

Skúsenosti z používania

Topánky som nosil prevažne do nižších kopcov. Minulú letnú sezónu som s nimi pobehal viacero túr na Kysuciach a boli so mnou aj v Alpách ako druhé topánky, na prezutie v kempe a na vychádzky do jeho okolia. Taktiež boli na viacerých túrach v domovských Malých Karpatoch. Do skalného terénu Vysokých Tatier som ich vzhľadom na ich určenie ani nebral.

Hlinené lesné chodníky, lúky plné rannej rosy a občasná nutnosť chôdze po asfalte bola kombinácia, ktorá týmto topánkam plne vyhovovala. Vzhľadom na to, že ide o polovičky, je odvetranie nohy dobré. V horúcom lete však ani to nebolo úplne dostatočné, membrána totiž nedovoľuje dostatočné odvetrávanie cez zvršok.

Záver

Topánky Alfa Knaus Advance GTX M sú dobrým spoločníkom do lesného, lúčneho či hôľnatého terénu v nižších a až stredných polohách. Oceňujem torznú stabilitu, nepremokavosť a veľmi dobre tvarovanú pätu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie