Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Laken Thermo Food Container
Laken Thermo Food Container Zatvoriť

Test Nerezová termoska na jedlo Laken

Len máločo padne na horách tak dobre ako teplá polievka. A nielen tam. Teplé jedlo tiež výborne posilní na bicyklovačke, zohreje pri bežkovaní či poteší malé hladné brušká na výlete. Vďaka termoskám na jedlo si tento luxus možno vychutnať kdekoľvek. Pritom netreba zostávať len pri polievkach. S termoskou od firmy Laken si možno prakticky kdekoľvek pochutnať na kompletnom dvojchodovom menu.

Výrobca
Laken
Typ
obedár (termoska na jedlo)
Materiály
nerez a plast
Hmotnosť
998 g
Obchody
www.norwayshop.sk, www.odloshop.sk
Dami Sport, Tatry Motion

Vyhotovenie

Laken Thermo Food Container je v skutočnosti malý termoobedár. Balenie obsahuje termosku, plastové nádobky a ochranný obal. Hoci výrobca v informáciách uvedených na obale naznačuje, že termosku je možné používať aj samostatne bez plastových nádobiek, z dôvodu nevhodného technologického riešenia jej uzáveru takéto použitie odporučiť nemôžem a ak aj áno, tak len vo veľmi špecifických prípadoch, kedy je obsah netekutého charakteru. Vákuová dvojvrstvová termoska je (s výnimkou vrchnáku) celá nerezová, čo pôsobí na pohľad veľmi efektne. Menej efektne už pôsobia odtlačky prstov či stopy po kvapkách, ktoré sú na pomerne veľkej nerezovej ploche veľmi dobre viditeľné. Vrchnák termosky (ktorý sa nedá použiť ako miska na jedenie) aj plastové nádobky sú z polypropylénu. Všetky vrchnáky sú vybavené ventilom na vyrovnanie podtlaku. Plastové nádobky sú navyše vhodné aj do mikrovlnnej rúry. Termoska a nádobky neobsahujú PBA, ftaláty ani olovo. Súčasťou balenia je tiež praktický obal s uškom, ktorý uľahčuje manipuláciu s dosť veľkou, ťažkou a pomerne šmykľavou termoskou. Príjemnou vychytávkou je suchý zips na ušku, vďaka ktorému si možno termosku pohodlne pripevniť napríklad o ruksak.

Objem, rozmery a hmotnosť

K dispozícii sú dve veľkostné prevedenia:

  • termoska s objemom 1 liter a dvomi plastovými nádobkami (250 ml a 375 ml),
  • termoska s objemom 1,5 litra a tromi plastovými nádobkami (2 x 250 ml a 1 x 375 ml). Výrobcom udávaný objem je maximum, ktoré sa do jednotlivých nádob zmestí bez použitia vrchnákov. Reálne využiteľný objem je v skutočnosti o čosi menší:
Výrobcom udávaný objem Reálne využiteľný objem (ml)
Termoska s objemom 1 500 ml 1 420
Nádobka s objemom 375 ml 355
Nádobka s objemom 250 ml 230

Pri balení ruksaku sú veľkosť a hmotnosť výbavy veľmi dôležitými kritériami. Táto termoska však nie je žiaden drobček pre gramárov, ktorého v batohu ani necítiť. Len samotná 1,5-litrová termoska váži 687 g. Pri použití plastových nádobiek sa hmotnosť zvýši o 222 g a obal váži ďalších 89 g, plná výbava bez jedla tak váži 998 g.

Nádoba Hmotnosť (g)
Termoska s objemom 1 500 ml 687
Nádobka s objemom 375 ml 82
Nádobka s objemom 250 ml 70
Obal 89
Termoska + nádobky + obal 998

Bez obalu má termoska výšku 21 cm a priemer 12 cm. Otvor na plnenie je so svojimi 105 mm mimoriadne veľkorysý a bez problémov cezeň prejdú aj väčšie kúsky jedla, poriadna naberačka či mohutná mužská ruka pri umývaní.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Používanie

K dispozícii sme mali 1,5 litrovú termosku, ktorú sme počas dlhého babieho leta a miernej jesene testovali na cyklistických aj turistických výletoch. Keďže v prírode preferujeme teplú polievku, termosku sme používali bez plastových misiek, vďaka čomu sme polievkou dokázali celkom dobre pokryť obed dvoch dospelých ľudí a jedného vyberavého drobca. Pri použití plastových misiek by sa však najedol len jeden z nás. Množstvo jedla, ktoré sa do nich zmestí, totiž vydá na jeden kompletný obed pre priemerného jedáka. Len pre zaujímavosť, do 375 ml misky sa zmestí okolo 320 g polievky a do 250 ml misky 210 g ryže, prípadne 230 g duseného mäsa so zeleninou.

Keďže počasie nám prialo a teploty boli stále pomerne vysoké, nemali sme možnosť vyskúšať termosku za náročnejších podmienok. Pri približne 16 °C však bolo jedlo v termoske horúce aj po 6 hodinách. Treba však poznamenať, že pri použití plastových misiek sme výdrž termosky netestovali, je však veľmi pravdepodobné, že kvôli väčšiemu množstvu vzduchu bude horšia. Samozrejme, ak má termoska fungovať čo najefektívnejšie, je vhodné ju pred naplnením nahriať horúcou vodou. Tiež treba pamätať na to, že teplotu si najdlhšie udrží jedlo s najvyššou tepelnou kapacitou, teda jedlo obsahujúce čo najviac vody a čo najmenej vzduchu (ako sú polievky, guláše, prívarky a podobne). Potraviny, ako je napríklad ryža, je vhodné čo najviac natlačiť, aby bolo medzi zrniečkami čo najmenej vzduchu.

Termoska má naozaj široké hrdlo, cez ktoré s prehľadom prejde aj veľká naberačka, s plnením preto nebol ani najmenší problém. Keďže termoska je pomerne veľká a zmestia sa do nej 2 poriadne porcie, je praktické pribaliť si do ruksaku aj misky a naberačku. Široké hrdlo však v prípade potreby umožňuje jesť jedlo aj priamo z termosky, hoci jeho dolovanie z dna nie je v takom prípade práve najpohodlnejšie. Vo všeobecnosti sa odporúča plniť termosku približne centimeter pod okraj vrchnáka. V prípade termosky Laken Thermo Food však vôbec nie je jednoduché zistiť, pokiaľ v zatvorenej termoske vrchnák siaha. Chce to teda trošku cviku a dobrý odhad, pri preplnení totiž hrozí, že vrchnák nebude poriadne tesniť a polievka sa vyleje.

Daňou za mimoriadne široké hrdlo je náročné zatváranie termosky a pravdepodobne aj nie práve najšťastnejšie riešené tesnenie, čo spôsobuje, že termoska sa nedá zatvoriť vodotesne. Po tom, ako som päťkrát umývala vyliatu polievku z ruksaku, si preto dovolím tvrdiť, že termosku možno samostatne použiť len na jedlá, ktoré nie sú takmer vôbec tekuté (rizoto, zemiaková kaša, veľmi husté prívarky; na opačnej strane stojí poctivý vývar, ktorý tečie asi najlepšie a navyše sa ním poriadne namastí závit, ktorý potom nedrží ani toľko, čo dovtedy). V zatvorenej termoske totiž na vrchnák s veľkou plochou pôsobí veľký tlak, ktorý sa odparovaním horúceho jedla postupne zvyšuje. Plytký závit tento tlak nedokáže udržať. Po nejakom čase so slabým buchnutím „povyskočí“ a termoska sa pootvorí. Hoci tesnenie nebolo ani pri dokonale zatvorenej termoske vodotesné, po povolení závitu už o vodotesnosti nemôže byť ani reč.

Za zmienku tiež stojí zatváranie naplnenej termosky. Keďže uzáver je naozaj veľký, pri skrutkovaní sa ním stláča veľa vzduchu, čím v termoske tiež narastá tlak. Tento tlak následne vytláča vrchnák a termoska sa nedá poriadne zavrieť. Riešením je používanie ventilčeka na uvoľňovanie tlaku aj pri zatváraní termosky. Počas skrutkovania treba ventilček niekoľkokrát stlačiť, čím sa postupne z termosky vypustí prebytočný vzduch. Podobný postup je veľmi nápomocný aj pri otváraní termosky. Skrutkovanie, ktoré je v prípade takto veľkej termosky relatívne náročné, a to predovšetkým pre ľudí s menšími rukami, sa tak výrazne zjednoduší. Aj napriek tomu si však nie som istá, či by som termosku dokázala otvoriť aj skrehnutými rukami.

Umývanie

V rukách, v rukách a ešte raz v rukách. Keďže výrobca na obale uvádza, že termoska nie je vhodná do umývačky riadov, obzvlášť široké hrdlo padne aj v tomto prípade veľmi vhod, pretože cezeň bez problémov prejde aj mocná mužská ruka. Až na jeden pomerne hlboký zárez vo vrchnáku je umývanie termosky bezproblémové. Tesnenie sa vyberá jednoducho, vďaka čomu možno poriadne umyť každý záhyb.

Trošku horšie sú na tom plastové nádobky, ktoré sú zložitejšie a aj z vnútornej strany majú viac miest, z ktorých sa nečistoty dostávajú dosť náročne. Pri vyberaní tesnenia si treba pomôcť nejakým malým, tenkým predmetom, napríklad hrotom noža. Vrátiť tesnenie na miesto tiež nie je najjednoduchšie a vyžaduje pomerne jemnú manipuláciu.

Na ochrannom obale chýbajú akékoľvek informácie o údržbe. Hoci sa nám doň polievka vyliala neraz, netrúfla som si preto dať ho do práčky a umývala som ho rovnako ako termosku – jarovou vodou. Aj napriek tomu sa však pri jeho prevracaní naruby na jednom mieste trošku poškodila vnútorná výplň.

Záver

Teplé jedlo v prírode je štipkou luxusu, ktorý si vďaka termoskám na jedlo môžeme dopriať na každom výlete. V porovnaní s mnohými inými termoskami prináša Laken Thermo Food Container vnútorné plastové misky, vďaka ktorým si so sebou môžeme kamkoľvek zobrať kompletný obed. Daňou za to sú však väčší objem a vyššia hmotnosť.

Veľkým negatívom termosky je nevhodne riešený uzáver, kvôli ktorému sa termoska nedá zavrieť vodotesne, preto je (až na pár výnimiek) predurčená na používanie výlučne v kombinácii s plastovými miskami. Tým sa výrazne znižuje potenciál termosky, ktorá by inak svojím objemom dokázala bez problémov zasýtiť dvoch ľudí. Tým, že plastové misky jej objem výrazne zmenšujú, je v nej reálne možné bez ujmy odniesť jednu porciu. Kvôli tejto jednej porcii nám však v ruksaku pribudne 1 kilo (plus hmotnosť jedla) a ubudne bezmála 3,5 litra objemu.

Túto termosku tak možno odporučiť predovšetkým ľuďom, ktorým nejaké to kilo navyše nerobí problém a radi si kdekoľvek dajú dvojchodové menu (pri použití plastových nádobiek). Na svoje si tiež prídu rodičia detičiek, ktoré počas výletu potrebujú viac malých porcií teplého jedla. Veľmi dobre môže padnúť aj posilniť sa teplým jedlom na parkovisku tesne pred túrou a prázdnu termosku nechať v aute, prípadne ju nechať v aute plnú a spríjemniť si záver túry.
Podľa vyjadrenia distribútora 1 000 ml verzia termosky skutočne trpí spomínaným nedostatkom a na prevoz jedla je preto potrebné použiť dodávané dózy. Spoločnosť Laken má však v ponuke aj 500 ml termosku na jedlo, ktorá má podľa distribútora odlišný závit, vďaka čomu by malo byť možné transportovať v nej teplé tekutiny aj bez použitia dózy.

Fotogaléria k článku

Najnovšie