Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Termoprádlo Craft Fuseknit Comfort Zip

Značka Craft nie je na našom trhu žiadnou novinkou, myslím, že sa s ňou stretol už takmer každý človek využívajúci kvalitné funkčné oblečenie. No musím sa priznať, že som zatiaľ žiadny z ich výrobkov nevyskúšal. Prvým kúskom, ktorý som si z dielne tohto výrobcu obliekol, je funkčné tričko s dlhým rukávom Craft Fuseknit Zip. Moje skúsenosti z jeho používania sa pokúsim zhrnúť do niekoľkých nasledujúcich odstavcov.

Výrobca
Craft
Model
Fuseknit Comfort
Typ
termoprádlo
Materiály
67 % polyester, 31 % polyamid, 2 % elastan 

Ostatné info
bezšvové torzo, jemná perforácia v podpazuší, predĺžený strih
Infocena
44 €
Obchody
Craft.sk – eshop distribútora SR+ČR

Keď som dostal možnosť vyskúšať tento kúsok oblečenia pre aktívny pohyb a opísať svoje skúsenosti, chvíľku som váhal, či so svojimi takmer nulovými znalosťami v odbore funkčného prádla zvládnem napísať dostatočne obšírne hodnotenie. Najprv som premýšľal, že by bolo fajn si niečo odborné naštudovať a v článku vytiahnúť na povrch samé percentá a rôzne štúdie a podobne. Avšak uvedomil som si, že pre bežného človeka, ktorý hľadá komfort a pohodlie, je dôležitejšie prečítať si obyčajné skúsenosti z bežného používania. A preto sa pokúsim nebyť príliš formálny, skôr otvorene opísať, čo sa mi na tomto kúsku oblečenia páči a čo nie. 



Prvý dojem po rozbalení


Tričko mi bolo doručené v prekvapivo malom obale, ktorý sám o sebe vyzerá veľmi dômyselne a ak by ste sa rozhodli niekomu podarovať takýto darček, ani sa veľmi nemusíte trápiť s jeho balením. Prvá pozitívna skúsenosť – tričko sa dá zbaliť do ozaj maličkej rolky, ktorá v batohu nezaberie viac miesta ako rolka ponožiek. Čo sa týka hmotnosti, poteší aj naháňačov gramov, tričko je naozaj ľahké a ak ostanem pri porovnávaní s ponožkami, tak dokonca ľahšie ako nejaké hrubšie ponožky. Presnú gramáž som nejako hlbšie neriešil, pretože pochybujem, že bežný užívateľ bude riešiť rozdiel 20 g medzi týmto výrobkom a iným výrobkom. A fajnšmekri, ktorých zaujíma aj rozdiel polgramu, tí si to aj tak krvopotne vygúglia. 



Dojem z prvého vyskúšania


Asi to pozná každý – akonáhle vybalím nový kus oblečenia, musím si ho okamžite vyskúšať. Neriešim jeho detailné obzeranie, ani neskúmam, ako sa perie a aké ma zloženie. Prvé, na čo mám zálusk, je natiahnúť si to na seba a tu je schovaných 90% úspechu, či neúspechu všetkého oblečenia, ktoré využívam. Darmo môže mať oblečenie bombastické zloženie, super funkčné vlastnosti a poskytovať kadejaké pomaly kozmické vlastnosti, ak sa v ňom necítim pohodlne a príjemne. Našťastie, Fuseknit pôsobí na tele veľmi príjemne, čo sa týka strihu aj pocitu pohodlia. Nebol som najprv veľmi spokojný s dĺžkou a šírkou trička pri veľkosti M, ktorú bežne využívam pri svojej výške 178 cm. Siaha mi takmer až do polovice zadku. Tento „nedostatok“ som však pri neskoršom užívaní prehodnotil ako výhodu – o tom napíšem ďalej. Trošku horšie to je s tým, že v oblasti pása je trocha voľné. Mať pár kíl navyše, tak by mi to určite nevadilo.


Materiál je na dotyk chladný, určite nie je na pocit taký príjemný, ako keď si na seba človek natiahne bavlnené tričko, avšak pomerne rýchlo sa to zmenilo na tepelný komfort.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]




A teraz trocha faktov


Aj keď som sa chcel vyhnúť nejakému hlbšiemu vypisovaniu čísel a faktov, uvedomujem si, že sa tomu nevyhnem a tak teda pár údajov:

  • 
Názov: Craft Fuseknit comfort ZIP
  • 
Veľkosť: M

  • Materiál: 67 % polyester, 31 % polyamid, 2 % elastan 

  • Určenie: chladné až studené počasie pre aktívny pohyb pri rôznych športoch a turistike

  • Vyhotovenie: so zvýšeným golierom a zipsom (v ponuke aj verzia bez zipsu a zvýšeného goliera) 



Skúsenosti z používania


Kedže tričko je určené hlavne na používanie v chladnom počasí, mal som v novembri vhodnú príležitosť vyskúšať ho v horách, na rybách alebo len pri obyčajnom túlaní sa. Využívam ho ako základnú vrstvu a vcelku som nedôverčivý. Asi som stará škola, ktorá najviac verí hrubému svetru a v zime najlepšie trom svetrom na sebe. Avšak nechcem nič dopredu odpisovať, kým to nevyskúšam. Tentokrát sa obliekam ako moderný turista a vyrážam do hôr. 
Prvé stovky metrov sledujem každý pohyb, aby som si uvedomil, ako sa oblečenie správa, po chvíli na to zabúdam a to, že som vlastne chcel testovať tričko, si uvedomujem, až keď sa vraciam domov. A to je myslím veľmi dobre, ak pri pohybe nie je cítiť žiadne ťahanie alebo nepríjemné škrabanie. Tepelný komfort je výborný, avšak stále sa pohybujem v teplotách medzi nulou a desiatimi stupňami. Čo ma teší, je, že materiál ani po celodennom nosení nezasmrdel. Neviem, aké s tým majú iní užívatelia skúsenosti, ale pri nosení rôznych termotričiek je zvyčajne po celodennej námahe tričko odsúdené len na vypranie, pretože celkom zapácha. To je asi daň za syntetické materiály.

Veľmi oceňujem diery na prsty v zakončení rukávov. Tento vylepšovák mám veľmi rád a často ho aj využívam. Výhodou je aj pomerne dlhý rukáv, ktorý pri využití tejto diery na prst zakryje skoro veľkú časť dlane a tak je príjemne v teple.
 


Neskôr si uvedomujem aj celkom vhodne zvolený dlhší strih – práve kvôli využívaniu v chladnejšom počasí. Pri termotričkách, ktoré využívam, večne zápasím s tým, že ak mám na chrbte batoh, tak sa mi po čase vždy tričko vysunie z nohavíc a obnaží mi spodnú časť chrbta. V zimnom počasí to nie je nič príjemné. Práve dlhší strih Fuseknit-u pomáha tomuto predchádzať. 


Zips na golieri je veľmi jemný a chránený prešitou látkou, aby nespôsobil ošúchania na brade či krku. Avšak mal som skúsenosť, že sa mi zips do tejto látky zatiahol a musel som ho jemne povoľovať, nemá zmysel sa pri takom tenkom materiáli a jemnom zipse pokúšať sa o hrubú silu. Keď si však dám pozor pri zaťahovaní zipsu, tak sa mi to už nestáva. 


V podpazuší sa na tričku nachádzajú jemné perforácie pre lepší odvod potu od tela. Prechody medzi rôznymi hustotami materiálu trička sú riešené bezšvovo a takmer ich ani necítiť. 


Aby bolo moje hodnotenie objektívne, musím ešte dodať, že nie som, ani som nikdy nebol fanúšik tričiek s vyšším golierom. Určite majú svoju výhodu, ale mne osobne vadí pocit, že mám obopnutý krk a uberá mi to z pocitu pohody v horách. Musím však Fuseknit pochváliť, že je z tak jemného a príjemného materiálu, že mi vyšší golier nakoniec nijako neprekážal.



Záver a hodnotenie


S tričkom som sa veľmi rýchlo zžil a stalo sa bežnou súčasťou mojich výletov do prírody, kde svoju funkciu plnilo tak, ako by človek od funkčného prádla očakával. Na tričku nie sú žiadne nepríjemné švy alebo strih, ktorý by akokoľvek obmedzoval človeka vo voľnom pohybe. Trošku mi síce vadil dlhší a širší strih pri konfekčnej veľkosti M, ale v konečnom dôsledku som si aj tento „nedostatok“ obľúbil a nemal starosti s neustálym zasúvaním trička do nohavíc počas turistiky. Ak niekto chce tričko, ktoré bude menej voľné, asi by mal siahnúť po menšej veľkosti. Je to však individuálne, ak by som mal pár kíl navyše, sedelo by omnoho lepšie. 


Celkovo hodnotím Fuseknit ZIP M ako vydarený kúsok, ktorý si veľmi rýchlo našiel miesto v mojom outdoorovom šatníku. Určite splní svoj účel u každého milovníka pohybu a pobytu v prírode, či už pri aktívnom športe alebo len rekreačných prechádzkach lesom. Podľa môjho názoru poskytuje aj skvelý pomer ceny a kvality. Drobné nedostatky ako veľmi jemný zips a trocha dlhší a širší strih sú veci, ktoré nijako výrazne neznižujú kvalitu tohto trička, treba však na ne myslieť pri výbere. Štíhlejší ľudia by možno mali siahnúť na tričko s menšou veľkosťou, ako bežne nosia. 






Fotogaléria k článku

Najnovšie