Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

One Tree Hill z Mount Edenu
One Tree Hill z Mount Edenu Zatvoriť

Túra Nový Zéland - z jedného pobrežia na druhé

Auckland, najväčšie mesto Nového Zélandu, leží na šiji, ktorá má na najužšom mieste menej ako kilometer. Napriek tomu spája Tasmanské more s Tichým oceánom na území mesta chodník dlhý 16 kilometrov. Coast to Coast Walkway nevedie najkratšou, ale najzaujímavejšou trasou. Zväčša prechádza parkmi a ide cez tri väčšie sopky.

Vzdialenosť
12 km
Prevýšenie
+450 m stúpanie, -450 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 15.12.2018
Pohoria
Nový Zéland (New Zealand, maorsky Aotearoa) - Severný ostrov (North Island, maorsky Te Ika-a-Māui)
Trasa
  • Najvyšší bod: 196 m n. m. Mount Eden
  • Najnižší bod: 0 m n. m.
Doprava
Auckland

Úvod

Turistika po meste nebýva zaujímavá, no Coast to Coast Walkway je výnimočná. Jej trasa ide cez vulkány Domain, Mount Eden, One Tree Hill a je súčasťou 3000 kilometrov dlhej magistrály Te Araroa, ktorá ide pozdĺž celého Nového Zélandu. Asi 10-kilometrov dlhý úsek Cast to Coast Walkway som už prešiel, takže mi z Te Araroy zostáva prejsť už len 2990 kilometrov.

Na rozdiel od ostatných turistických chodníkov, ktorými som na Novom Zélande išiel, Coast to Coast Walkway je značená veľmi dobre. V smere zo severu na juh žltými a v opačnom smere modrými tabuľkami. Takto dôkladné značenie je potrebné, pretože orientácia v mestách býva často veľmi komplikovaná.

Domain

Prvým kopcom na trase je Domain. Kráter tu nevidno, sopka bude staršia. Na vrchole 80 až 90 metrov vysokého kopca je pamätník War Memorial, ktorého súčasťou je nádherné múzeum. Okrem toho sú tu pri jazierku dva skleníky, jeden mierneho a druhý tropického pásma, a fernery, čiže papradiareň. V tej sa nachádza zbierka novozélandských stromových papradí.

Na Domain vedie hustým porastom kľukatý chodník Lowers Walk. Je to veľmi pekná trasa, idúca popri potôčiku, ale v dolinke sa miešajú pôvodné paprade s nepôvodnými palmami. Botanicky je to trochu chaotické.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Stromy

Na Domaine, ale aj na ďalšej trase, možno obdivovať stromy, ktoré rastú iba na Novom Zélande. Jednou takouto skupinou stromov sú pohutukawy. Sú to stromy, ktorých kvety nemajú okvetné lístky. Na kvetoch vidno iba piestiky a tyčinky, takže vyzerajú ako štetky. Niektoré stromy majú červené kvetiny, iné ich majú žlté. Žlto kvitnúce stromy z diaľky nevyzerajú zvláštne. Ale červeno kvitnúce človeku okamžite udrú do očí.

Mount Eden

Ďalším kopcom na trase je Mount Eden. S výškou 196 metrov je najvyššou sopkou ležiacou vnútri Aucklandu. Mount Eden je hodne strmý, a keďže na ňom nepokosili trávu, začala ma kváriť alergia. Zaujímavé je, že tunajšie trávy sú európske. Kolonisti sem s ovcami priviezli aj reznačku laločnatú, mätonoh trváci a spústu ďalších našich tráv.

Z vrcholu Mount Edenu je pekný výhľad na mesto. Oveľa viac ma však zaujal pohľad dolu. Pod vrcholom je výrazný lievikovitý kráter hlboký 50 metrov. Pred rokmi som dolu do krátera zbehol. Večer som sa vyvalil na dne krátera do trávy a prezeral som si pred odchodom domov súhvezdia južnej oblohy s južným krížom. Teraz je vstup do krátera zakázaný.

Športoviská

Za Mount Edenom sa ide cez Campus Univerzity a nato okolo športovísk. Najprv povedľa veľkého ihriska na kriket, potom popri menšom na kroket (tam bol vekový priemer hráčov výrazne nad 70 rokov) a napokon popri ihriskách na rugby. Rugby je novozélandským národným športom a bojový tanec národného rugbyového tímu je všeobecne známy.

Mňa však zaujal kriket. Chvíľu som sa na hru pozeral, ale nebol som z nej múdry. Spomenul som si, čo mi o tomto športe hovoril kolega z Anglicka. Kriketový zápas vraj môže trvať celý deň. Džentlmen sa naň pozerá a večer si kúpi noviny, aby zistil, čo sa dnes na ihrisku vlastne udialo.

Športoviská sa ťahajú pozdĺž celého Cornwall Parku. Na jeho konci je skupinka stromov Kauri. Tieto stromy sa vo veľkom rúbali, takže ich na Novom Zélande už veľa nezostalo. Traduje sa, že z jedného takého stromu sa dá postaviť celý dom a ešte zostane dosť materiálu aj na nábytok.

One Tree Hill

Treťou sopkou na trase je One Tree Hill. Ako napovedá meno, v minulosti stál na kopci výrazný strom. Nejaký čudák ho však spílil. Teraz je na kopci iba socha s obeliskom.

One Tree Hill je 182 metrov vysoká sopka a aj táto má pod vrcholom výrazný lievikovitý kráter. Nechodí sa doň preto, lebo ho okupujú ovce a pozdĺž ciest pre turistov sú naťahané elektrické ohradníky. Kopec je ďalej od centra, zato výhľad z neho je najkrajší. Dobre z neho vidno Tasmanské more aj Tichý oceán.

Záver

Na území Aucklandu sa nachádza 53 sopiek, ale Coast to Coast Walkway ide cez tri najvýraznejšie. Ďalšie pekné, ale nižšie sopky, sú v severnej časti mesta v Devonporte. Napríklad Mount Victoria má na výšku 81 metrov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie