Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na vrchol sopky Rangitoto ponad sopečné kamenné moria
Pohľad na vrchol sopky Rangitoto ponad sopečné kamenné moria Zatvoriť

Túra Nový Zéland - Rangitoto

Osem kilometrov od Aucklandu leží ostrov, ktorý je prísnou prírodnou rezerváciou. Z mora sa vynoril pred 550 až 600 rokmi ako hromada skália a ešte stále ho vegetácia celkom nezarástla. S výškou 260 metrov je najvyššou sopkou v okolí Aucklandu. Také čosi som si nemohol nechať ujsť.

Vzdialenosť
10 km
Prevýšenie
+400 m stúpanie, -400 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 16.12.2018
Pohoria
Nový Zéland (New Zealand, maorsky Aotearoa) - ostrov Rangitoto (Rangitoto Island) -
Trasa
  • Najvyšší bod: 260 m n. m. Rangitoto top
  • Najnižší bod: 0 m n. m.
Doprava
Auckland (trajekt) - Rangitoto (pristav)

Cez polia sopečných skál

Na Rangitoto chodí z Aucklandu trajekt. Pred nástupom na loď si turisti musia na kefách očistiť topánky, aby nezavliekli na ostrov semená nepôvodných rastlín. Prišlo mi to trochu pritiahnuté za vlasy, pretože stačí, aby sa človek prešiel cez ľubovoľnú lúku a hneď bude mať na gatiach a na ponožkách prichytených semien neúrekom. Ale ako súčasť šou je kefovanie si topánok dobré.

Trajekt bol katamaran, ktorý dokázal plávať pomerne rýchlo. Spočiatku sme sa vliekli, ale keď sme pribrali turistov v Devonporte, motor zahučal a očividne sme sa nadniesli. Loď sa rozbehla po vlnách a po pár minútach zakotvila na ostrove. Vyhrnuli sme sa von. Viacerí výletníci so sebou vliekli veľké piknikové koše, ale zopár turistov vyrazilo po chodníku na vrchol.

Ak niekoho fascinujú kamenné moria, tu by si prišiel na svoje. Deravé a ostré čierne sopečné skaly pokrývajú veľké plochy ostrova. Na kamenných moriach nie je veľmi pestré druhové zloženie. Kvitli na nich v podstate iba pohutukawy.

Po chvíli som si na široký chodník zvykol a zažiadalo sa mi zmeny. Odbočil som na Wilson's Park Track. Tento chodníček je užší a miestami ide poriadnou džungľou. Okrem stromových papradí tu na vlhkých miestach rastie veľká tráva so širokými listami. Chodníček sa dosť kľukatil, avšak vychodený a vyznačený bol dobre.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Jaskyne

Tesne pod vrcholom sú sopečné jaskyne. Ľudia skúmali asi 5 metrov hlbokú jamu, ale slabšie vychodený chodníček viedol ďalej. Pokračoval som podľa drevených stĺpikov a tie ma priviedli do hlbokého zárezu. Kam teraz? Keď som sa trochu porozhliadal, zbadal som v tmavom záreze svetlý fliačik. Aha ho, skalný tunel!

Opatrne som našľapoval, pretože som nemal žiadne svetlo. Nakoniec som si hlavu tresol o skalu iba raz, čo je v norme. Skalný tunel bol dlhý asi 20 metrov a za ním bol ďalší asi 15-metrový. Paráda.

Vrchol

Od jaskýň som vybehol na vrchol. Je na ňom vyhliadka na Auckland, ale aj betónový skelet nejakého opevnenia z vojny. Keď som si betónovú rárohu prezeral, pobehovala tam miestna prepelička. Snažil som sa ju odfotiť, bola však neskutočne rýchla a zatáčala v nemožných uhloch. Takmer sa nezastavila.

Rangitoto má výrazný sopečný lievik. Po jeho obvode vedie chodník, z ktorého sú pekné výhľady na lesy a na more. Veľmi pekné výhľady sú však aj z nového dreveného chodníka, ktorý sa vinie po východnom svahu sopky.

Mangrovy

Zbehol som k pobrežiu a chvíľu som si máčal nohy vo vode. V dnešnom teple mi to dobre padlo. Aj na pobreží sú skaly ostré, musel som si dávať pozor, aby som sa nepoškriabal. Ale aspoň som zistil, prečo je piesok na niektorých neďalekých plážach čierny.

Zaujímavé bolo, že spomedzi skál rástli kríky. Niektoré boli celé pod vodou, iné rástli vyššie. Mangrovy. Aj som odtrhol jeden plod a vyskúšal som, či sa nepotopí. Plával.

Na záver som sa ešte prešiel chodníčkom neďaleko móla. Je tam pomerne vlhko. Opäť tam vidno široké vysoké trávy a veľa rastlín je prichytených na stromoch. Snažil som sa odfotiť ďalšieho vtáka, ale neúspešne. Tunajšie vtáky sú veľmi zvedavé, ale neposedné.

Záver

Pri príchode nás strašili, že posledný trajekt odíde na minútu presne a na nikoho nebude čakať. Vraj, ak ho nestihneme, budeme na ostrove nocovať. Lenže keď bola loď už asi 200 metrov od móla, začala sa otáčať. Kapitán zahlásil, že sa musíme vrátiť pre dve oneskorené dievčatá.

Fotogaléria k článku

Najnovšie