Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

V Plaveckej jaskyni
V Plaveckej jaskyni Zatvoriť

Reportáž Plavecká jaskyňa – deň otvorených dverí

Pre turistov, ktorí sa radi pozrú aj na miesta zvyčajne skryté, sú rôzne dni otvorených dverí ideálnou príležitosťou. Pre jaskyniarov je to zároveň možnosť pochváliť sa výsledkami svojej práce a spropagovať svoju činnosť. V neposlednom rade si turista môže vyskúšať pohyb v jaskyni a jaskyniari nájsť nových nadšencov do tímu. Veľkou udalosťou je tiež deň otvorených dverí v Plaveckej jaskyni, organizovaný jaskyniarskym klubom z Plaveckého Podhradia. Koná sa viac-menej pravidelne vždy na konci roka.

V roku 2018 to bolo 30. 12. v nedeľu. Ak by ste nevedeli, kde jaskyňu hľadať, tak je severne od Plaveckého hradu, asi 100 - 150 m od cesty. Okrem návštevy jaskyne je možné pod jaskyňou si zakúpiť suvenír, varené víno, čaj, podáva sa aj kapustnica a kto chce, môže prispieť jaskyniarom na ich aktivity. Vládne tu dobrá atmosféra, ľudí prišlo dosť a náladu spríjemňuje aj živá hudba. Ako som sa dozvedel, z roka na rok sa podujatie stáva populárnejším.

My sa ešte pred prehliadkou jaskyne v rámci čakania na ostatných vyberáme pozrieť vstup do neďalekej Plaveckej priepasti (čo je ďalšia nádherná jaskyňa, 70 m hlboká priepasť s krásnou kvapľovou výzdobou dole - až taká krásna a jemná, že aj jaskyniari sa pred vstupom do týchto častí vyzúvajú ďalej idú len v ponožkách, dĺžka jaskyne je 335 m). Dnešný vstup je na mieste dávneho ponoru vodného toku, ktorý tiekol z oblasti, kde je dnes len prudký svah dole, čo svedčí o inverzii reliéfu (dnešná nížina bola kedysi vyššie ako súčasný kopec). Portál je prístupný aj pre turistov, môžete zísť rebríkom dole asi 10 metrov a tam sa nachádza uzáver jaskyne.

Prehliadky Plaveckej jaskyne v rámci dňa otvorených dverí sú robené v dvoch okruhoch.

Spodné poschodie

Jednoduchá trasa aj pre deti (aj keď deti sa dostanú všade, aj do úzkych plaziviek) či seniorov vedie zväčša po častiach jaskyne známych už v 19. storočí. Sú tu prezentované aj niektoré nálezy kostí. Sprievodca rozpráva o histórii jaskyne i o najnovších objavoch, na stenách je množstvo nápisov, aj z 19. storočia. Plavecká jaskyňa je známa už od 18. storočia (1790) a bola objavená mladým pastierom oviec, keď sa mu tu niekde vraj prepadla ovca. Pôvodný vstup je kúsok od dnešného vstupu. Ten bol prerazený začiatkom 19. storočia a jaskyňa bola Pálffyovcami sprístupnená ako vôbec prvá jaskyňa v Uhorsku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Horné poschodie

Prehliadka „novších častí“ jaskyne objavených a sprístupnených jaskyniarmi z Plaveckého Podhradia. Do horného poschodia sa dostanete po rebríku a následnom vyšplhaní po krátkej asi 2- až 3-metrovej kamennej platni. Tu už je dobré a žiadúce mať vhodné oblečenie a prilbu s čelovkou. Pohybovať sa tu budete na jaskyniarsky spôsob (t. j. aj štvornožky či plazením a prepchávaním sa). Je tu krásna výzdoba, stalagmity, stalagtity aj stalagnáty, nádherné steny pokryté bielučkým sintrom, miestami jemným ako huba. Išiel som s jaskyniarmi z trnavského klubu, takže sme kade-tade nakúkali a preliezali. Sám objaviteľ nám ukázal cestu k jeho najnovšiemu objavu (po dlhom a náročnom prekopávaní úzkej pukliny), naozaj nádhernej sienke (volá sa Pjetka - t. j. päťka po záhorácky, bola to totiž sonda číslo 5...), ale dnes sme tam nešli – ide sa tam 20-metrovou úzkou plazivkou, ešte sem niekedy musím prísť...

Urobíme si okruh a rovnakým rebríkom ideme späť dole. Výzdoba bola nádherná, množstvo jemného bieleho sintru, viacero puklín. Neviem, či sa všade kopalo, je tu stále možnosť objavu ďalších priestorov.

Cestou von si ešte odskočíme do jednej spodnej chodby, kde sa tiež nachádza podobná biela výzdoba. Inak, celková dĺžka jaskyne je približne 1 kilometer a patrí k najkrajším podzemným priestorom v Malých Karpatoch.

Ak máte jaskyne radi, určite si rezervujte čas na konci roka na návštevu podujatia. O presnom termíne budú jaskyniari Plavecké Podhradie informovať na FB Jaskyniari Plavecké Podhradie a tiež na webovej stránke klubu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie