Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hyperlite Mountain Gear - Windrider 2400
Hyperlite Mountain Gear - Windrider 2400 Zatvoriť

Test Batoh Hyperlite Mountain Gear Windrider 2400

Ak poškuľuješ po ľahšej výstroji na hiking alebo si niečo započul o ultralight hikingu, Windrider od Hyperlite Mountain Gear by si určite nemal prehliadnuť. Je však exotický biely batoh z polopriesvitného materiálu naozaj správnou voľbou? Dve sezóny som batoh testoval a tu sú moje postrehy.

Výrobca
Hyperlite Mountain Gear
Model
Windrider 2400
Typ
ultraľahký batoh pre diaľkový hiking
Materiály
Dyneema Composite Fabrics (DCF)
Hmotnosť
851 g
Základná litráž
40 l
Farebné kombinácie
biela, čierna
Páči sa mi
pomer medzi objemom a váhou, použitie vysokokvalitných materiálov, veľmi efektívny nosný systém
Nepáči sa mi
nepraktické vrecká na bedrovom páse
Ostatné info
ideálny batoh na ultralight hiking
Infocena
325 €
Hodnotenie
cena: 2 z 10
hmotnosť: 8 z 10
dizajn: 8 z 10
manipulácia: 7 z 10
rozmery: 9 z 10
materiály: 10 z 10
údržba: 9 z 10
cena/výkon: 5 z 10
detaily: 7 z 10
multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 73 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
Outdoorline.sk

Prečo ultralight – menej je viac

V posledných rokoch získava na čoraz väčšej popularite ultralight hiking - alebo hiking s ľahkým výstrojom. V komunite je ultralight hiking vágne definovaný ako hmotnosť (base weight) troch základných zložiek (big three) - batoh, prístrešok (stan, tarp atď.) a spací systém (spacák a karimatka) - nie viac ako 4,5 kg (10 lbs). Stačí sa na Instagrame pozrieť na fotky ľudí, ktorí absolvujú veľmi známy diaľkový pochod Pacific Crest Trail (PCT) s dĺžkou 4270 km naprieč celým USA od mexickej hranice po kanadskú a bude sa to hmýriť fotkami ľudí s veľmi ľahkým výstrojom. Takýto pohľad na dlhodobý pobyt v prírode a horách má svoje výhody. Medzi najčastejšie sa uvádzajú: schopnosť prejsť väčšiu vzdialenosť, efektívnosť pohybu v horách (menej energie vynaloženej na nosenie ťažkého batohu), ľahšia manévrovateľnosť a pohyb v horách, výrazné zníženie rizika zranenia (menšie zaťaženie tela - kĺby, členky atď.) a v neposlednom rade je to i nadväznosť na ďalší ľahký výstroj (pri ľahšom batohu nie je potrebné nosiť ťažké turistické topánky - postačia tenisky apod.)

Batoh Windrider 2400 od Hyperlite Mountain Gear sa nesie práve na tejto vlne a ponúka veľmi priaznivý pomer medzi objemom a váhou - najmä vďaka použitiu materiálu Dyneema. Zaujal i mňa a dve sezóny som ho používal pri kratších i dlhších potulkách v horách.

Dyneema – bezkonkurenčný hyper materiál

Špecializáciou americkej značky Hyperlite Mountain Gear, ktorá všetky svoje výrobky šije ručne vo svojej fabrike v štáte Maine, je používanie materiálu s názvom Dyneema. Dyneema vlákno je 15-krát pevnejšie ako vlákno vysokokvalitnej ocele a zároveň je tak ľahké, že sa vznáša na hladine vody. Je to momentálne najpevnejšie vlákno vyrobené človekom. DCF (Dyneema Composite Fabrics) je materiál, z ktorého je vyrobený i Windrider a odkazuje na kompozitnú konštrukciu, v ktorej sú netkané, v priečnom gride naukladané vlákna Dyneema zatavené pod vysokým tlakom medzi tenké PET vrstvy (mylar). Z vonkajšej strany sa ešte k zvýšeniu odolnosti voči oderu aplikuje vrstva ľahkého polyesteru v dvoch váhach - 50D bielej farby a 150D čiernej farby. Výsledkom je teda kompozit s nesmiernou odolnosťou voči oderu a extrémnou pevnosťou (» video). Keďže pri konštrukcii sú použité dve PET vrstvy (oveľa odolnejšie a trvácnejšie ako klasická PU vrstva, ktorá sa v outdoorovom priemysle používa na dosiahnutie vodeodolnosti), materiál je sám o sebe 100 % vodotesný. Navyše, Hyperlite Mountain Gear ide ešte o krok ďalej a 90 % švov je zatavených špeciálnou páskou, čo činí batoh takmer nepremokavým (to potvrdilo i moje používanie).

Fakty

Windrider je na prvý pohľad veľmi jednoduchý batoh. Je určený primárne na niekoľkodňové túry. Číslo 2400 v názve produktu odkazuje na objem hlavného tela v kubických palcoch, čo je v prepočte 40 litrov. Okrem toho sú k dispozícii ešte dve bočné a jedno predné, veľké elastické vrecko, čo vytvára spolu približne 50-litrovú kapacitu batohu. Výrobca udáva hmotnosť približne 850 gramov (biela verzia s hmotnosťou látky 50D).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hlavné telo batoha je prostý, sploštený valec a vo vnútri okrem interného mesh vrecka určeného na hydratačný vak či čokoľvek iné, nič iné nenájdeme. Spodná časť je zosilnená materiálom s hmotnosťou 150D a na dotyk táto časť batoha pôsobí takmer nezničiteľne i pri najnešetrnejšom používaní.

Batoh sa uzatvára spojením protiľahlých strán otvoreného vrchu batoha, k čomu napomáha suchý zips a dve plastové pracky. Tie sa môžu hore spolu spojiť a vytvoriť akoby lodný vak alebo každá samostatne uchytiť k boku batohu k ďalšej, posúvateľnej plastovej pracke, čím možno dosiahnuť precíznejšiu a efektívnejšiu kompresiu batohu. Vonkajšie vrecká, vyhotovené z elastického mesh materiálu s veľkými okami, sú veľmi odolné voči mechanickému namáhaniu. Uzavretý vrch batoha sťahuje kompresný popruh v tvare Y, ktorý poskytuje ďalšie možnosti k uchyteniu.

Na každom boku sú dva kompresné popruhy, ktoré pomáhajú vytvárať precíznejší fit a pritláčajú obsah batoha bližšie k telu. Na boku je malý vývod na hadicu hydratačného vaku. Nosný systém pozostáva z dvoch tvarovaných hliníkových líšt, ktoré vedú po celej dĺžke chrbta a sú vyberateľné. Bedrový pás je jednoduchý, s vreckami so zipsom na každej strane. Spolu so zvrškom ramenných popruhov sú vyrobené z odolnej hardline látky s vláknami Dyneema.

Dojmy z používania

Keď som si pred kúpou robil prieskum o tomto batohu, tak v hodnoteniach najviac vystupovala efektívnosť nosného systému. Hoci ide o veľmi jednoduchú konštrukciu - kontúrované hliníkové výstuhy a bedrový pás - spôsob ako je nosný systém prevedený, je naozaj extrémne efektívny. Váha sa cez výstuhy prenáša do polstrovaného vankúša na spodnej časti chrbtového systému a následne do pevne uchytených bedrových pásov. Výsledkom je jednoduchý, ale veľmi efektívny nosný systém.

Jednoduchosť konštrukcie v podobe jednej hlavnej komory a troch vonkajších mesh vreciek vedie k jednoduchosti balenia - veci, ktoré počas dňa nepotrebujem sú dnu. Veci, ktoré chcem mať počas dňa poruke, sú vo vonkajších mesh vreckách. Tie sú naozaj extrémne odolné voči mechanickému oderu a používaniu. Sú dostatočne elastické a mesh konštrukcia s veľkými okami robí nájdenie požadovanej veci veľmi jednoduchou záležitosťou. Roll top konštrukcia hlavného tela sa výborne prispôsobuje stále sa meniacemu objemu batohu počas výletu (ubúdanie potravín) a zároveň kompresuje a stabilizuje zvyšné veci v hlavnej komore.

Pre lepšiu predstavu o veľkostnej kapacite batohu uvádzam, že výstroj (ľahký spacák, karimatka, ľahký stan/ tarp a teplejšie vrstvy na oblečenie) a strava na 3 dni sú optimálnym využitím Windrider 2400. Hmotnostné zaťaženie má hornú hranicu približne 15 kg.

Dyneema materiál si oprávnene zaslúži všetok hype - je extrémne odolný voči mechanickému oderu, úplne vodotesný. Na začiatku používania je Dyneema príjemne nepoddajná, no časom a používaním sa pekne poddá a naberie jemne žltý nádych a textúrou pripomína papier. Viackrát som batoh použil i počas dažďa a do hlavnej komory sa nedostala voda - iba vlhkosť (výrobca upozorňuje, že nie všetky švy sú podlepené a nemôže garantovať úplnú vodotesnosť konštrukcie). Špeciálne pásky použité na podlepenie švov sa ani na mechanicky namáhaných miestach nezačali odlepovať.

Konštrukčné prevedenie batohu je na vysokej úrovni. Všetky namáhané miesta sú poistené zosilnenými švami. Na zopár miestach sú viditeľné až príliš prosté konštrukčné postupy - napr. exponované nite švov, ktoré uchycujú popruhy k telu batoha. Ide však len o optické detaily, ktoré nijako neovplyvňujú funkčnosť. Navyše, všetky nite použité pri konštrukcii sú taktiež z extrémne pevného Dyneema materiálu. Polstrovanie popruhov je optimálne - ani príliš mäkké a poddajné, ani nie príliš sparťanské.

Pri používaní som narazil i na zopár detailov, ktoré neboli najideálnejšie. Hlavná komora batoha sa na vrchu uzatvára suchým zipsom na vnútornej strane. Ak má človek na sebe bundu z materiálu, ktorá sa zachytáva na okách suchého zipsu, bude s týmto problémom zápasiť pri každom otvorení a zatvorení batoha. Vrecká na bedrových pásoch sú nepraktické a ťažko využiteľné. Striktne konturujú bedrový pás a zabraňujú tak využitiu na nosenie väčších a dlhších predmetov. Na drobnosti sú však dostačujúce (medzičasom HMG kompletne zmenil konštrukciu týchto vreciek a urobil ich ľahšie využiteľnými).

Záver

HMG Windrider 2400 je v kategórii ultralight batohov svojou váhou a konštrukciou určite na strane ťažších a komplexnejších. Je ideálnym batohom pre ľudí, ktorí pociťujú túžbu prejsť z tradičného hikingu do sveta ultralight. Odvďačí sa pohodlným a efektívnym nosným systémom, použitím vysokoodolných materiálov z budúcnosti a perfektným spracovaním. Svojou modulárnosťou, vyváženosťou medzi jednoduchosťou a skrytou rafinovanosťou, hravo pokryje široký scenár využitia - od víkendoviek až po komplexné prechody hôr so zásobou potravín na niekoľko dní. Je správnym batohom pri vykročení do sveta ultralight.

Autor s batohom absolvoval túry v dĺžke približne 750 km. Pri kúpe batoha mu bola poskytnutá malá zľava. Nebol zaviazaný povinnosťou napísať recenziu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie