Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chatka Lesov SR Hladomérke (Hladomierka)
Chatka Lesov SR Hladomérke (Hladomierka) Zatvoriť

Prístrešok Chatka Lesov SR Hladomierka

Pri putovaní z Dolného Lopašova k posedu pod Klenovou na 12. ročník Zimného výstupu som v oblasti Šaškovec našiel krásnu malú dreveničku patriacu štátnemu podniku Lesy SR. Prameň pri nej je na TuristickaMapa.sk, no informácia o chatke chýbala, a tak som sa rozhodol o možnosti pomerne luxusnej možnosti prespať v suchu pod strechou informovať prípadných záujemcov.

Poloha
Malé Karpaty: pri červenej značke Dolný Lopašov - Malá Klenová, medzi horárňami Cerník - Lončár v lokalite Hladomérke (Hladomierka)
Nadmorská výška
356 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.60896 ° SŠ
dĺžka: 17.61747 ° VD
» Mapa
Nocľah
štyria ľudia s vlastnou karimatkou a spacákom na podlahe krytej verandy
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
upravený prameň vedľa chatky
Spojenie
Dolný Lopašov (bus) - horáreň Lančár (červená značka)

Prístup

  • Po červenej z Dolného Lopašova – 5,3 km.
  • Po modrej z Prašníka do Pustej Vsi a z nej po zelenej na Malú Klenovú a z nej po červenej k chatke – 8,9 km.
  • Po žltej z Horných Košarísk k Lopušná-prameň a odtiaľ po modrej na Dvoly a odtiaľ po červenej k chatke – 13,4 km.
  • Po zelenej z Dobrej Vody na Malú Klenovú a odtiaľ po červenej k chatke – 9,8 km.
  • Po červenej z Brezovej pod Bradlom k smerovníku Baranecká, od neho po žltej na Dvoly a odtiaľ po červenej k chatke – 12,6 km.

Objekt

Chatka s pôdorysom v tvare písmena T leží vo svahu, kúsok nad lesnou cestou. Vchod do chatky je z krytej terasy, na ktorú sa vystupuje po štyroch betónových schodíkoch a po otvorení drevených dvierok sa ocitneme na vybetónovanej podlahe s rozmermi asi 3 x 3 metre. Terasa je obohnaná drevenou stenou do výšky pása dospelého človeka. Nad ňou je strecha z klasických pálených škridiel. Čelný priestor pod áčkom strechy, ako aj boky nad terasou sú ešte kryté stenou z dosiek. Vodu zo strechy odvádza kvalitná rína, a tak predpokladám, že dovnútra na terasu neprší. Aspoň som na nej nenašiel ani trošku snehu a teda naokolo ho bolo bohate. Na terase sa nachádza starší stôl a jedna stolička. Pohodlne sa tu podľa mňa vyspia štyria nocľažníci.

Okolie

Na podlahe bolo trocha nafúkaného opadaného lístia, ale to sa dá za minútu - dve upratať. Cez cestu sa nachádza latrína, neďaleko chatky je výdatný prameň. Vedľa chatky je ohnisko s dvomi lavičkami a v okolitom lese dostatok popadaného dreva na oheň. Samozrejmosťou je predpoklad, že prípadní nocľažníci zanechajú po sebe chatku a terasu v stave v akom ich našli pri svojom príchode a tak isto aj okolie chatky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie