Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa Háj pri západe slnka
Rozhľadňa Háj pri západe slnka Zatvoriť

Extra Vybrané slovenské rozhľadne

Minulý rok sa mi počas potuliek po Slovensku priplietlo do cesty množstvo rozhľadní. Samé o sebe sú pekným cieľom túry, ale ani jednu som z nich neplánoval. Na konci roka, keď som si robil záverečný sumár túr sa ich nazbieralo celkom dosť. Keďže sú takéto miesta medzi ľuďmi veľmi populárne, rozhodol som sa urobiť malý zoznam rozhľadní. O každej z nich by sa dal napísať samostatný článok a určite tu už boli viaceré v článkoch spomenuté. Preto cieľom príspevku nie je každú podrobne opísať, ale len poskytnúť základné informácie.

Rozhľadňa na Sitne (Štiavnické vrchy)

Jeden z najstarších turistických objektov na Slovensku a v Európe. V rozhľadni sa nachádza terénna základňa Správy CHKO Štiavnické vrchy, a tak nie je úplne voľne prístupná. Navštíviť ju môžete iba, keď je prítomný personál rozhľadne. Vstup do rozhľadne je za dobrovoľný príspevok. Počas letných mesiacov v rozhľadni predávajú drobné občerstvenie a rôzne suveníry. Za dobrej viditeľnosti je z rozhľadne vidieť Banskú Štiavnicu a okolie, Malé Karpaty, Tribeč, Pohronský Inovec, Považský Inovec, Vtáčnik, Kremnické vrchy, Veľkú Fatru, Nízke Tatry, Poľanu, Javorie a Pilišské vrchy (Pilis) v Maďarsku.

Rozhľadňa na Pasekách, 848 m (Laborecká vrchovina)

Zaujímavosťou rozhľadne je, že ju postavili na vojenské účely počas 2. svetovej vojny. Miestni obyvatelia mi rozprávali, že tam mali nemeckí vojaci výkonné ďalekohľady, ktorými kontrolovali rozsiahle územie Poľska a Slovenska. Zaujímavé je sa na 12 metrov vysokú rozhľadňu vyšplhať. Normálny rebrík tu nenájdete, je tu len niečo na spôsob rebríkov aké bývajú na elektrických stĺpoch. Pod vrcholom rozhľadne je treba trošku krkolomne preliezť na druhý rebrík. Veľkou škodou je, že okolité stromy vyrástli a z rozhľadne už nie je žiadny výhľad.

Rozhľadňa Hôrka (Tribeč)

Rozhľadňa postavená nad obcou Podhorany je jednou z mála rozhľadní v pohorí Tribeč. Poskytuje pohľad na samotnú obec a širšie okolie (za dobrej viditeľnosti časť hrebeňa Považského Inovca a Malé Karpaty). V okolí rozhľadne je viacero iných objektov slúžiacich pre turistov (gril, altánok). Treba tu však udržiavať čistotu, keďže rozhľadňa sa nachádza na súkromnom pozemku. Taktiež treba myslieť na prírodu a ostatných ľudí, ktorí sem prídu na výlet po nás.

Rozhľadňa Brabírka (Podbeskydská vrchovina)

Nachádza sa medzi obcami Breza a Oravská Jasenica. Bola nečakaným príjemným spestrením počas túry na vrch Vráta (1051 m). Takmer 15 metrov vysoká rozhľadňa je postavená v tvare zvonice. Nevedie k nej žiadny turistický chodník, ale počas pekných dní sem zavíta množstvo ľudí z okolia. Je z nej pekný výhľad na Babiu horu, Západné Tatry a Veľký Choč.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Rozhľadňa Zbojská (Veporské vrchy)

V sedle Zbojská neďaleko známeho salaša (Zbojnícky dvor) stojí 13 metrov vysoká rozhľadňa. Je postavená v tvare zvonice a na vrchole je dokonca funkčný zvon. V interiéri rozhľadne je umiestnená expozícia vypreparovaných zvierat, ktoré sa bežne vyskytujú v okolitých lesoch. Cez deň je rozhľadňa voľne prístupná, ale na noc sa kvôli spomínanej expozícii zamyká. Nevýhodou je jej nešťastné umiestnenie, a tak poskytuje výhľad len na veľmi úzke okolie sedla Zbojská a blízku Fabovu hoľu.

Rozhľadňa Háj

Relatívne nedávno otvorená rozhľadňa sa týči nad mestom Nová Baňa. Má tri vyhliadkové poschodia, pričom najvyššie z nich je vo výške 12 metrov. Z rozhľadne je pekný výhľad na Slovenskú bránu (miesto, kde rieka Hron definitívne opúšťa Karpaty a pokračuje cez Podunajskú nížinu do Dunaja) a okolie Novej Bane s roztrúseným štálovým osídlením. Veľkou škodou je, že ju postavili pod vrcholom kopca, a tak je výhľad len na jednu stranu.

Rozhľadňa Kloptaň, 1153 m (Volovské vrchy)

Uprostred lesov Volovských vrchov sa nachádza 8 metrov vysoká skromná rozhľadňa. To čo jej chýba na kráse, naplno vynahradia výhľady. Za dobrého počasia je vidieť celé Volovské vrchy, Stolické vrchy, Kráľovu hoľu a Vysoké Tatry. Dosť neočakávaný a pekný výhľad po dlhom pochode lesom. Na prízemí útulne je skromný prístrešok vhodný na prenocovanie.

Rozhľadňa Špicák (Malá Fatra)

Nad hradom Strečno v nadmorskej výške 620 metrov stojí nová 8 metrov vysoká rozhľadňa Špicák. Bola príjemným spestrením túry počas prechodu Malej Fatry. Od hradu k rozhľadni je to naozaj slušný stupák, ale výhľad stojí to za. Pohľad na hrad Strečno je doslova z vtáčej perspektívy. Za dobrej viditeľnosti je možné vidieť ďalšie tri hrady: Starhrad, Budatínsky zámok a hrad Lietava.

Rozhľadňa Karanč, 727 m (Cerová vrchovina)

20 metrov vysoká rozhľadňa postavená na najvyššom vrchu Cerovej vrchoviny. Vraj je to bývalá vojenská pozorovateľňa, ale veľa informácii som o nej nenašiel. Nachádza sa priamo na SR/HU štátnej hranici, keď som ju navštívil na vrchole bola vyvesená maďarská vlajka. Z vrcholu je pekný kruhový výhľad, na severovýchode vidieť okolie Šiatorskej Bukovinky, na juhu maďarské mesto Salgotarján (Šalgov-Tarjany). Najviac však upúta pohľad na hrad Šomoška a hrad Salgó, ktoré výrazne vyčnievajú nad okolitý terén.

Rozhľadňa Veľký Dudok (Podunajská pahorkatina)

Na okraji vinohradu nad obcou Nevidzany stojí 19 metrov vysoká rozhľadňa. Nestojí na vysokom kopci, ale sú z nej zaujímavé výhľady na celý hrebeň pohoria Tribeč, Pohronský Inovec, Štiavnické vrchy a okolie obce Nevidzany. Neďaleko rozhľadne sa nachádza vináreň.

Rozhľadňa Stratenec, 1055 m (Javorníky)

Na hlavnom hrebeni Javorníkov sa nachádza 8 metrov vysoká rozhľadňa. Je príjemný spestrením túry počas výstupu na neďaleký Veľký Javorník 1071 m. Sú z nej výhľady na moravskú stranu (Hostínsko-vsetínska hornatina, Moravsko-sliezske Beskydy) a slovenskú stranu (Strážovské vrchy, Súľovské skaly, Malá Fatra). V blízkosti rozhľadne je turistický prístrešok a pamätník padlým vojakom v druhej svetovej vojne.

Rozhľadňa Veľká Rača, 1236 m (Kysucké Beskydy)

Už zo samotného vrcholu Veľkej Rače sú pekné výhľady, ale vrchol je sploštený a pre výhľady na jednotlivé strany treba zmeniť stanovište. Malá, asi 5 metrov vysoká rozhľadňa umožňuje pekné výhľady na všetky strany z jedného bodu. Najkrajšie výhľady sú na hrebeň Západných Tatier a hrebeň Malej Fatry. V blízkosti je poľská horská chata a lyžiarske stredisko.

Rozhľadňa Skorušina, 1314 m (Skorušinské vrchy)

V tieni Západných Tatier sa skrýva vrch Skorušina s 13 metrov vysokou oceľovou rozhľadňou. Na vrchol rozhľadne vedie strmý rebrík, ktorý sa dá porovnať s rebríkom na bývalej vojenskej rozhľadni Jelenec. Z vrcholu je pekný výhľad na Oravskú priehradu, Babiu horu, Veľký Rozsutec a Veľký Choč. Výhľad na hrebeň Západných Tatier je obmedzený kvôli stromom. Pekné výhľady na hrebeň Západných Tatier sú z rúbaní smerom k osade Oravice.

Rozhľadňa pod Babou horou (Oravské Beskydy)

Asi v polovici výstupu na Babiu horu stojí 5 metrov vysoká drevená rozhľadňa. Svojou konštrukciou pripomína poľovnícky posed. Na rozhľadni je umiestnený ďalekohľad a kniha návštev. Z rozhľadne sú pekné výhľady na časť hrebeňa Západných Tatier, Oravskú priehradu, Veľký Choč, Malú Fatru a neďaleké Pilsko.

Rozhľadňa pri hájovni na Rovniach (Oravské Beskydy)

Konštrukčne a výbavou identická rozhľadňa, ako pod Babou horou. Neďaleko rozhľadne sa nachádza známa Hviezdoslavova horáreň. Z rozhľadne je pekný výhľad na hrebeň Západných Tatier.

Rozhľadňa Vápenná, 752 m (Malé Karpaty)

Neveľká asi 6 metrov vysoká rozhľadňa na vrchu Vápenná ponúka jeden z najzaujímavejších výhľadov v Malých Karpatoch. Na vrcholovú plošinku rozhľadne sa nevojde veľa ľudí (odhadom tak max. traja). Pekné výhľady sú smerom na vrch Vysoká 754 m, Borskú nížinu, Považský Inovec a za dobrej viditeľnosti aj Tribeč.

Rozhľadňa pod Kamzíkom (Malé Karpaty)

Na lúke pod Kamzíkom (nazývaná aj Americké námestie) stojí 15 metrov vysoká drevená rozhľadňa. Má tri poschodia a z vrcholu je pekný výhľad na Bratislavu a blízke okolie.

Bývalý vojenský vysielač na Jelenci, 925 m (Biele Karpaty)

Opustený bývalý vojenský vysielač dnes slúži, ako neoficiálna turistická rozhľadňa. Veža má celkovú výšku 40 metrov, ale prístupné sú len prvé tri poschodia. Jednotlivé poschodia sú prepojené 8 metrov vysokým rebríkom. Výhľad je až z najvyššieho dostupného poschodia, na druhom poschodí ešte stále zacláňajú stromy. Z rozhľadne je pekný výhľad na susednú Veľkú Javorinu, Považie, hrebeň Považského Inovca a na okolie obce Strání na Morave. Výstup na rozhľadňu je zaujímavý zážitok, ale nie je to nič pre slabšie povahy.

Rozhľadňa u Krížku (Biele Karpaty)

Rozhľadňa neďaleko obci Březová na Morave. V jej blízkosti prechádza červeno značkovaná Cesta hrdinov SNP. Z rozhľadne je pekný výhľad na pohraničnú oblasť s roztrúsenými usadlosťami, vrch Jelenec 925 m, vrch Veľká Javorina 970 m, Veľký Lopeník 911 m a Považský Inovec.

Nová rozhľadňa v sedle Žobrák (Čergov)

Neďaleko sedla Žobrák vo výške 893 m sa nachádzajú hneď dve rozhľadne pár metrov od seba. Stará rozhľadňa, ktorá už pomaly dosluhuje a nová, ktorá bola postavená nedávno. Nová rozhľadňa je vysoká asi 10 metrov a poskytuje pekný výhľad na obce Hervartov, Kľušov, Bartošovce a okolie. Na spodnom podlaží rozhľadne je vybudovaná útulňa s pričňami, vojde sa sem asi 8 ľudí. Hneď vedľa rozhľadne je postavený nový turistický prístrešok s krbom.

Rozhľadňa Čierna hora (Ondavská vrchovina)

Nad Svidníkom vo výške 667 m sa nachádzala rozhľadňa Čierna hora (rovnomenný vrch a útulňa). Výhľady z vrcholu neboli pompézne, ale boli pekným spestrením túry. Bohužiaľ, rozhľadňa bola na jeseň roku 2018 spílená. Dôvod neviem a nevedeli mi ho povedať ani turisti zo Svidníka. Keď som na nej bol v lete, vyzerala byť v dobrom technickom stave. Útulňa, ktorá tu stojí, naďalej funguje.

Rozhľadňa v Duklianskom priesmyku (Laborecká vrchovina)

Vyhliadková veža na Dukle dosahuje výšku 49 metrov, a tak patrí medzi najvyššie vyhliadky na Slovensku. Nie je voľne prístupná, a preto si treba dopredu pozrieť otváracie hodiny. V interiéri sú umiestnené rôzne exponáty bojovej techniky a dobové fotografie. Z vrcholovej plošiny rozhľadne je široký rozhľad na priestor slovenského a poľského pohraničia. Vstupné do rozhľadne je 1,- € na osobu (leto 2018).

Rozhľadňa Helena na Inovci, 1042 m (Považský Inovec)

Na vrchole najvyššieho kopca pohoria Považský Inovec stojí nová, 20 metrov vysoká rozhľadňa. Z jej vrcholu sa naskytajú ďaleké výhľady na Malé Karpaty, Biele Karpaty, Javorníky, Strážovské vrchy, Vtáčnik, Tribeč a Malú Fatru. Hlavne počas inverzného počasia je tu naozaj krásne. Neďaleko rozhľadne sa nachádza aj skromný turistický prístrešok.

Rozhľadňa Panská Javorina, 943 m (Považský Inovec)

Na treťom najvyššom vrchu v pohorí Považský Inovec stojí 16 metrov vysoká rozhľadňa. Je drevenej konštrukcie a má tri poschodia. Poskytuje kruhový výhľad na široké okolie (Malé Karpaty, Biele Karpaty, Strážovské vrchy, Malá Fatra, Vtáčnik, Tribeč).

Rozhľadňa Marhát, 748 m (Považský Inovec)

Na vrchole zalesneného vrchu Marhát 748 m stojí 17 metrov vysoká drevená rozhľadňa. Je takmer identická s rozhľadňou na Panskej Javorine (má rovnakých konštruktérov). Z vrcholu rozhľadne je pekný výhľad na Považský Inovec, Tribeč, Vtáčnik, Biele Karpaty, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Nováky.

Záver

Rozhľadne sú príjemným spestrením potuliek po horách. Každá z nich určite potešila nejedno turistické srdce a oko. Preto dúfam, že budú aj naďalej fungovať a tešiť výhľadmi ďalších návštevníkov. Treba sa však najskôr zamyslieť nad sebou samým a zbytočne nepoškodzovať rozhľadňu. Na mnohých z nich boli nožom vyryté odkazy, ktoré povrchovej úprave dreva na odolnosti nepridajú.

Fotogaléria k článku

Najnovšie